7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuviški muzikiniai inkliuzai Norvegijoje

Koncerte Oslo universiteto auloje apsilankius

Ieva Kananavičiūtė
Nr. 39 (1276), 2018-11-30
Muzika
„Ensemble international“ ir Oslo universiteto choras. A. Gasiūnaitės nuotr.
„Ensemble international“ ir Oslo universiteto choras. A. Gasiūnaitės nuotr.

Lankantis svečioje šalyje dažniausiai norisi kuo išsamiau susipažinti su jos kultūriniais ypatumais. Tad renkantis, į kokį koncertą nueiti, akį traukia autentiška šalies muzika ir jos atlikėjai. Šio impulso vedamas žvilgsnis užkliuvo už festivalio „Spill norsk“ („Grok norvegiškai“) koncerto „Nuo norvegų liaudies melodijų iki neoromantizmo“, vykusio lapkričio 18 d. Oslo universiteto auloje. Tačiau jo informacija nustebino – norvegų kompozitorių kūrinius atlieka net trys lietuvių muzikai: Povilas Syrrist-Gelgota (altas), Andrius Bartkus (tenoras) ir Vera Talerko (sopranas). Tiesa, V. Talerko yra kilusi iš Latvijos, bet šešerius studijų metus praleido Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir kaip dainininkė subrendo Lietuvoje. Patyrinėjusi programą atradau ir ketvirtą lietuvišką pavardę – koncerto organizatorės Violinos Medonytės, Oslo universiteto mišraus choro valdybos pirmininkės. Kaip lietuvių atlikėjai nusprendė surengti norvegiškos muzikos koncertą? Atsakymai maloniai nustebino.

 

Žinoma, koncerte pasirodė ne vien lietuvių muzikai. Susibūrė galingos atlikėjų pajėgos: Oslo universiteto mišrus choras „Akademisk korforening“ (dir. Gjermundas Bjørklundas), ansamblis „Ensemble international“ – Povilas Syrrist-Gelgota (altas), Toril Syrrist-Gelgota (violončelė), Delphine Constant Reznik (arfa), Romanas Reznikas (fagotas); solistai Vera Talerko (sopranas), Marianne Bye Granheim (mecosopranas), Andrius Bartkus (tenoras), Aleksanderis Løe Myrlingas (baritonas), akompanavo pianistas Grigory Martyushenko. Programos ašis – norvegų kompozitoriaus Kjello Marcusseno kūriniai, inspiruoti norvegų liaudies muzikos bei netradicinės „Ensemble international“ sudėties. Tarp šiuolaikinių kūrinių įsiterpė ir norvegų romantiko Edvardo Griego vokalinės kompozicijos bei Povilo Syrrist-Gelgoto opusas altui solo.

 

Koncertas prasidėjo K. Marcusseno „Pavane“, sukurtu specialiai „Ensemble international“. Pastarasis prisistatė muzikaliai atlikdamas šią senovinio, lėto šokio tempu bei skaidriais, liaudiškas melodijas primenančiais sąskambiais grįstą kompoziciją. Prie ansamblio prisijungus chorui, išgirdome tradicinius norvegų etninių regionų vestuvių maršus, aranžuotus K. Marcusseno ir Ingvildo Køhno Malmbekko. Dar skambėjo melancholiškas „Valse triste“, leidęs klausytojams kiek atsipalaiduoti po aktyvių ritmų, vėliau prie ansamblio prisijungusi Vera Talerko atliko Edvardo Griego „Solveigos dainą“ iš siuitos „Peras Giuntas“ (aranžavo K. Marcussenas). Unikaliu ir charakteringu tembru dainininkė atskleidė Solveigos išgyvenimus belaukiant išvykusio mylimojo. Ypač gražiai atliko kulminacines natas – vietoje garsaus rezonansinio skambėjimo ji tyliai ir subtiliai perteikė herojės liūdesį. Netrukus išgirdome ir nuotaikingą kompoziciją „The village“ („Kaimas“), o tenoras Andrius Bartkus padainavo Griego „En drøm“ („Sapnas“), akompanuojant Grigorijui Martyushenko. Altininkas P. Syrrist-Gelgota yra ne tik atlikėjas, bet ir kompozitorius. Jis pagriežė svajingą improvizacinio pobūdžio savo kompoziciją altui solo, kurioje girdėjosi ir autoriaus mėgstamų liaudies muzikos atgarsių. Visą koncertą vainikavo stambios formos religinės tematikos kūrinys „Officium“ („Valandų liturgija“) chorui, keturiems solistams ir ansambliui. Trys jo dalys – „Laudes“ („Ryto malda“), „Vesper“ („Vakaro malda“) ir „Completorium“ („Nakties malda“) – panardino į sakralią, hipnotizuojančią muzikos bei teksto jungtį. Sveikintina, jog programa buvo apgalvota, puikiai sudėliota. Skirtingos tematikos ir atlikėjų sudėties kūriniai leido kiekvieną jų deramai išgyventi.

 

Lietuvių muzikantų atvykimo į Norvegiją istorijos skirtingos, tačiau, kaip įrodo šis koncertas, vedančios link panašaus tikslo. P. Syrrist-Gelgota sakė, jog į šią šalį jį atvedė meilė. Su savo žmona Toril susipažino abu studijuodami Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Nuo 2002 m. jie dirba Oslo filharmonijos orkestre, tačiau, norėdami augti kaip atlikėjai, dažnai renkasi ir individualią raišką, solinius bei kamerinės muzikos koncertus. Su žmona įkūrė duetą „Duo Oktava“ ir jau yra surengę daugiau nei 400 koncertų įvairiose užsienio šalyse, tarp jų ir Lietuvoje – ne kartą koncertavo su sopranu Asta Krikščiūnaite bei kitais solistais, dažnai dalyvauja Lietuvos muzikų rėmimo fondo festivalio „Sugrįžimai“ renginiuose. Dueto repertuaras pasižymi stilistinių srovių gausa, kurioje ypatinga vieta skirta Norvegijos ir Lietuvos folklorui. Su kita pora – Romanu ir Delphine Reznikais – muzikantai susibūrė į „Ensemble International“ kolektyvą. Pasak Povilo, kompozitorius K. Marcussenas ypač gausiai praturtina jų repertuarą, nemažą dalį savo kūrybos skiria ansambliui bei asmeniškai P. Syrrist-Gelgotai. Vienas ryškiausių jo kūrinių – „Song of Songs“ („Giesmių giesmė“) sopranui, altui ir violončelei, grįsta lietuvių liaudies dainų temomis, o rašydamas ansambliui jis stengiasi pabrėžti kiekvieno instrumento individualumą ir labiau išryškinti jų skirtumus nei panašumus. Kūrinius, inspiruotus lietuvių folkloro, yra sukūrę ir Knutas Kristiansenas bei kiti. Povilas ir Toril bendradarbiauja ir su daugeliu lietuvių kompozitorių (Faustu Latėnu, Zita Bružaite, Rasa Bartkevičiūte, neseniai Anapilin jau išėjusia Dalia Raudonikyte bei kitais).

 

Dainininkai Vera Talerko ir Andrius Bartkus Norvegijoje gyvena gana neseniai. 2015 m. Vera dalyvavo „Nord opera“ organizuotame projekte „Audition Training“. Po perklausos Norvegijos operos ir baleto teatre V. Talerko iš karto gavo pasiūlymą jame stažuotis, tad baigusi studijas LMTA, prof. Astos Krikščiūnaitės dainavimo klasėje, išvyko į Norvegiją, o stažuotei pasibaigus liko kviestine teatro soliste. Dainininkės iniciatyva Lietuvos kompozitorių kūriniai skamba Norvegijos, Latvijos ir Italijos scenose. V. Talerko aktyviai prisideda prie universiteto choro veiklos, veda meistriškumo kursus, su choristais dirba individualiai ir yra nuolatinė choro koncertų solistė. Prie šio gražaus muzikų rato prieš tris mėnesius prisijungė ir Andrius Bartkus. Baigęs dirigavimo ir dainavimo studijas LMTA, daugiausia dirbo gimtojoje šalyje. Tačiau po pažinties su vokalo pedagoge Barbro Markludn Baltijos kamerinio operos teatro mokymuose nusprendė studijuoti magistrantūroje, Norvegijos muzikos akademijoje. Greta to A. Bartkus dirba Norvegijos operos ir baleto teatro chore ir aktyviai dalyvauja Lietuvos muzikiniame gyvenime su vyrų vokaliniu ansambliu „Quorum“.

 

Atlikėjų susitikimas koncerte nebūtų įvykęs, jei ne Oslo universiteto choro valdybos pirmininkė Violina Medonytė. Studijuodama Oslo universitete, ji prisijungė prie choro „Akademisk korforening“. Susipažinusi su Povilu ir Toril, sumanė kartu inicijuoti bendrus projektus.

 

Kai paklausiau atlikėjų apie emigraciją, jų atsakymai sutapo: dabar pasaulis nebėra toks uždaras, ir nuolatinės kelionės netrukdo puoselėti savo tautiškumo. Dėl skirtingų priežasčių pasirinkę Norvegiją, visi aktyviai dalyvauja ir Lietuvos muzikiniame gyvenime, garsina savo šalies vardą ir kuria naujus kultūrinio bendradarbiavimo tiltus.

„Ensemble international“ ir Oslo universiteto choras. A. Gasiūnaitės nuotr.
„Ensemble international“ ir Oslo universiteto choras. A. Gasiūnaitės nuotr.
Andrius Bartkus, Grigory Martyushenko. A. Gasiūnaitės nuotr.
Andrius Bartkus, Grigory Martyushenko. A. Gasiūnaitės nuotr.
Koncerto finalas. A. Gasiūnaitės nuotr.
Koncerto finalas. A. Gasiūnaitės nuotr.
Koncerto finalas. A. Gasiūnaitės nuotr.
Koncerto finalas. A. Gasiūnaitės nuotr.
Povilas Syrrist- Gelgota, Toril Syrrist-Gelgota, Delphine ir Romanas Reznikai. A. Gasiūnaitės nuotr.
Povilas Syrrist- Gelgota, Toril Syrrist-Gelgota, Delphine ir Romanas Reznikai. A. Gasiūnaitės nuotr.
Vera Talerko, Marianne Bye Granheim, Andrius Bartkus, Aleksander Løe Myrling. A. Gasiūnaitės nuotr.
Vera Talerko, Marianne Bye Granheim, Andrius Bartkus, Aleksander Løe Myrling. A. Gasiūnaitės nuotr.
Vera Talerko. A. Gasiūnaitės nuotr.
Vera Talerko. A. Gasiūnaitės nuotr.