7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kviečia Vaclovo Augustino Mišių premjera

Monika Sokaitė
Nr. 37 (1274), 2018-11-16
Muzika Anonsai

Lietuvai minint valstybės atkūrimo šimtmetį, viešoji įstaiga „Pax et Bonum“ lapkričio 24 d. 19 val. kviečia į Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje pristatomą vieno ryškiausių lietuvių choro muzikos kūrėjų kompozitoriaus Vaclovo Augustino kūrinio  premjerą. Skambės dar  2016-aisiais pradėtos komponuoti „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“. Tai stambios formos, septynių dalių vokalinė-instrumentinė kompozicija, tradiciniais mišių tekstais mišriam chorui, styginių orkestrui, dviem solistėms, skaitovui, fonogramai ir judesiui.

 

Kompozitorius apie naująją partitūrą sako: „Tradicija rašyti mišias įvairioms svarbioms istorinėms datoms ar įvykiams paminėti Europos muzikos istorijoje gyva jau daugiau nei 1500 metų. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad šiemet, minint valstybės atkūrimo šimtmetį, tokia pareiga ir privilegija teko ir man. Kas man yra Tėvynė? Kai pagalvoju apie tai, iš atminties išnyra, lyg akmenyje iškaltos, psalmės eilutės:

Tebūnie taika tavo bokštuos.

Tavo rūmai teklesti.

Tebūnie čia gerovė.

Jeigu Viešpats nestato namų, veltui triūsia statytojai.

Jeigu Viešpats nesaugo miesto, veltui budi sargyba.

 

Labai tikiuosi, kad mano kūrinys sutelks klausytojus ne tik stipriam estetiniam išgyvenimui, bet ir nuoširdžiai maldai už Tėvynę“.

 

Klausytojų laukia netradicinis mišių atlikimas. Tai bus tarsi dvasinė menų kelionė, vienu metu jungianti kelis menus. Nors muzikine prasme kompozitorius lieka ištikimas sau – kompozicija nuosaiki, išvengianti kraštutinių raiškos priemonių, skambesiu paliečianti ir mėgėją ir profesionalą, tačiau tai pirmasis kūrėjo žingsnis į tarpdiscipliniškumą, kurį kuria kelios medijos: perkusinių instrumentų įrašų fonograma (autorius Aleksėjus Sapiego), judesys, kuriamas Kauno šiuolaikinio šokio teatro „Aura“ artistų, skaitovo skaitoma psalmės ištrauka, meninis apšvietimas, pecialiai parinkti kostiumai bei režisūra (pastatymas „Pax et Bonum“).

 

Klausytojai, ko gero, pirmą kartą Lietuvoje turės galimybę išgirsti mišias, kuriose išsitrina riba tarp rituališkumo ir koncertiškumo. Tai galimybė panirti į maldą, kurią lydės išskirtinis žymių atlikėjų pasirodymas, papildomas kitomis meno raiškos priemonėmis. Du ryškūs kompozicijos poliai - klasikinės mišios ir jų daugiaplanis atlikimas yra tarsi aliuzija į kiekvieno iš mūsų dvasinį būvį, apsuptą šiuolaikinio pasaulio atspindžiais.

 

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio mišias „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“ atliks Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ (meno vadovas Vaclovas Augustinas), Klaipėdos koncertų salės kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus), Kauno šiuolaikinio šokio teatras „Aura“ (meno vadovė Birutė Letukaitė), sopranai Lina Dambrauskaitė ir Milda Baronaitė, aktorius Ridas Jasiulionis, Bernardinų Tradicinio giedojimo ansamblis. Projekto muzikinis vadovas ir dirigentas pats kompozitorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vaclovas Augustinas. Premjeros organizatorės, viešosios įstaigos ,,Pax et Bonum“  nuomone, tai puiki proga bendruomeniškai susitelkti maldai už Tėvynę skambant naujam lietuviškam opusui. Įėjimas laisvas.

 

Žymos:
Monika Sokaitė,