7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jubiliejinis Teisučio Makačino vargoninių kūrinių koncertas

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1274), 2018-11-16
Muzika Anonsai
Teisutis Makačinas
Teisutis Makačinas

Šį šeštadienį, lapkričio 17 d. 18 val. koncertų ciklas „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ vargoninės muzikos mylėtojus kviečia į koncertą, skirtą kompozitoriaus Teisučio Makačino 80-mečiui paminėti, kuriame vargonuos VU vargonininkas Vidas Pinkevičius.

 

Koncerto programoje skambės T. Makačino II-osios Sonatos (1986), Ostinato (1967) ir Armėniškojo sąsiuvinio (1989) naujos redakcijos, specialiai pritaikytos didžiausiems Lietuvos vargonams.

 

Kaip pasakojo vargonininkas, profesorius Makačinas buvo tas asmuo jo gyvenime, kuris jį pirmasis supažindino su vargonine improvizacija dar studijuojant Lietuvos Muzikos ir teatro akademijoje, kuri jį tebelydi ir iki šiol.

 

„Besiruošdamas šiam koncertui pastebėjau, jog kompozitoriaus kūriniai turi įdomų poveikį – kuo ilgesnį laiką su jais susigyveni, tuo daugiau įdomių detalių pradedi juose pastebėti. Iš pat pradžių turbūt sunku suvokti visą jo muzikinį kodą dėl to, kad T. Makačinas niekada muzikinės medžiagos tiksliai nekartoja, bet visada varijuoja, panašiai, kaip ir improvizacijoje. Klausytojo-atlikėjo santykis su kūriniu yra panašus kaip žiūrint į detalėmis prisodrintą tapybos drobę - kuo ilgiau kartų ją stebi, tuo daugiau peno iš jos gali pasiimti“, – pasakojo menininkas.

 

T. Makačino vargonų kūrinių stilius visada remdavosi į klasikinius principus ir derminį lietuvių liaudies muzikos koloritą, todėl būtent tie bruožai daro jo kompozicijas itin tinkančias šiam instrumentui.

 

„Prieš trejus metus buvau šioje bažnyčioje atlikęs T. Makačino naujausią vargoninį opusą – „Šventinę Sonatą-Simfoniją, todėl dabar naujam gyvenimui norėjau prikelti ir senesnius kūrinius“ – mintimis dalinosi V. Pinkevičius.

 

Teisučio Makačino įnašas į Lietuvos vargonų kultūrą yra labai svarus – jis pirmasis iš Lietuvos kompozitorių vargonams sukūrė sonatą (1968).

Žymos:
Rengėjų inf.,
Teisutis Makačinas
Teisutis Makačinas