7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus rotušėje – dvigubas debiutas: ispanų violončelininkas ir prabangus fortepijonas

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Muzika Anonsai
Gabrielis Ureña
Gabrielis Ureña

„Ureña, vienišasis genijus“ – taip ispanų dienraštis „La Nueva España“ apibūdina į Lietuvą atvyksiantį violončelininką Gabrielį Ureña. Rugsėjo 16 d. legendinės violončelininkės Natalijos Gutman auklėtinis pasirodys pirmą kartą Lietuvoje kartu su lietuvių pianiste Simona Zajančauskaite. Vilniaus rotušėje įvyksiantis koncertas taps dvigubu debiutu – klausytojai galės išgirsti ne tik pirmąkart Lietuvoje pasirodysiantį violončelininką, bet ir naująjį koncertinį fortepijoną „Yamaha“.

 

Talentingasis ispanų violončelininkas Gabrielis Ureña jau nuo penkiolikos metų groja kaip solistas su pagrindiniais Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Vokietijos, Norvegijos ir Austrijos orkestrais. Vien per praėjusį sezoną violončelininkas sugrojo du rečitalius Seulo menų centre Pietų Korėjoje, atliko A. Dvoržako Koncertą violončelei kartu su Londono miesto orkestru ir debiutavo dviejose pagrindinėse Ispanijos koncertų salėse – Palau de la Música Catalana ir Teatro de la Maestranza of Sevilla.

 

Dar būdamas devyniolikos Gabrielis Ureña įėjo į istoriją Oviedo Filharmonijos orkestre tapdamas jauniausiu violončelių koncertmeisteriu tarp visų Ispanijos orkestrų. Savo violončelininko karjerą pradėjęs Ispanijoje, vėliau Gabrielis Ureña magistro studijas tęsė Vienoje, pas vieną garsiausių pasaulio violončelininkių, legendinio M. Rostropovičiaus mokinę Nataliją Gutman.

 

Kartu su Gabrieliu Ureña vienoje scenoje pasirodysianti pianistė Simona Zajančauskaitė – viena ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos pianisčių. „Prancūziškos plastikos ir prancūziško lengvumo atlikėjai, atrodo, nepažįstamas kančios prie fortepijono jausmas, tačiau sykiu tame efemeriškame lengvume, kartais muzikinio tempo bėgsme išpuoselėjamas kiekvienas Garsas“ – taip apie šią pianistę po koncerto su Vienos muzikos universiteto violončelės profesoriumi Reinhardu Latzko atsiliepė žurnalistas Valdas Puteikis.

 

Lietuvos klasikinės muzikos lauke Simona Zajančauskaitė žinoma ne tik kaip talentinga pianistė, bet ir viena iš „Rokiškio klasikinės muzikos festivalio“ organizatorių. Šį festivalį ji kartu su seserimi smuikininke Justina Zajančauskaite rengia jau nuo 2007 metų.

 

Šis koncertas bus debiutas ne tik pirmąkart Lietuvoje koncertuojančiam Gabrieliui Ureña, bet ir naujam instrumentui. Fortepijonų salonas „Organum“ nuo šio rudens suteikia galimybę Vilniaus rotušės atlikėjams skambinti aukščiausios klasės koncertiniu fortepijonu „Yamaha“. „Dėl puikaus fortepijono ir unikalios salės Rotušė turi potencialo tapti viena pagrindinių vietų kamerinei muzikai Vilniuje“ – teigia Rotušės koncertų ciklo meno vadovas Glebas Pyšniakas. Tad rugsėjo 16 d. įvyksiantis koncertas taps oficialiu naujojo fortepijono pristatymu, o klausytojai galės įvertinti nuo šio rudens nauju amplua atgimstančią istorinę salę.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Gabrielis Ureña
Gabrielis Ureña
Simona Zajančauskaitė
Simona Zajančauskaitė