7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Klezmerių muzikos festivalis pasakos šimtmečio istorijas

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Muzika Anonsai
Viačeslavas Ganelinas. Organizatorių nuotr.
Viačeslavas Ganelinas. Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 16–19 d. Šiauliuose, Vilniuje ir Joniškyje septintąjį kartą skambės Klezmerių muzikos festivalis. Šiais metais festivalis skirtas atkurtos Lietuvos šimtmečiui, todėl programoje muzika tiesia tiltus tarp praeities istorijų ir žymių dabarties kūrėjų.

 

Klezmerių muzikos festivalis – tai analogų Baltijos šalyse neturintis unikalus tęstinis renginys, sėkmingai įgyvendinamas nuo 2009 m. Festivalis atskleidžia ir skleidžia žydų kultūros ivairovę, skatina tarpdiscipliniškumą, pristato kūrinius, dedikuotus žymiems litvakams menininkams. Vienas iš festivalio tikslų – koncertai organizuoti Lietuvos miesteliuose, kur kadaise gausiai gyveno žydai, kuriuose retai skamba litvakų kultūros atgarsiai, aukštos meninės vertės žydų muzikos koncertai.

        

2018 m. rudenį Klezmerių muzikos festivalis vėl peržengs vienos meno srities ribas ir apjungs muziką, istoriją, paveldą, asmenybes, literatūrą ir teatrą. Tai daugelio metų partnerystės su įvairių sričių menininkais rezultatas.

 

Festivalis pristatys ir papasakos svarbias Lietuvos kultūros šimtmečio istorijas.

 

Vienintelis Lietuvoje žydų šokių ir dainų ansamblis „Fajerlech“, įkurtas 1969 m. ir užauginęs ne vieną kartą, išsaugojęs jidiš dainą, šokį ir teatrą, sėkmingai egzistuoja iki šiol. Toks ansamblis buvo vienintelis buvusios Sovietų sąjungos teritorijoje. Festivalio metu bus papasakotos dar negirdėtos istorijos apie ansamblio įkūrimą ir išgyvenimą, apie šią ugnelę perėmusius aplinkinių šalių žydų muzikos kolektyvus – renginyje dalyvaus „Fajerlech“ įkūrėjo Jakovo Magido mokinys, pasaulyje pripažintas dainininkas Karlsten Troike ir pianistas, ilgametis Jakovo Magido scenos partneris Artūras Anusauskas. Renginį ves žydų teatro aktorius ir konferansje Calikas Frankas.

 

Koncertas-susitikimas „Dvi šimtmečio legendos“ skirtas Lietuvos kultūrai itin svarbioms asmenybėms – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatams Anatolijui Šenderovui ir Viačeslavui Ganelinui. Abu kūrėjai yra pripažinti Lietuvoje, Izraelyje ir visame pasaulyje. Šiame koncerte abu menininkai susitiks kaip kamerinės muzikos kūrėjai ir po dviejų dalių koncerto bendraus su klausytojais.

 

A. Šenderovas – vienas žymiausių šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių, pasižymintis itin ryškiu kūrybiniu braižu, jo muzika skamba visuose žemynuose. Didžiausią dėmesį A. Šenderovas skiria emociniam ir prasminiam muzikos turiniui, itin reikšmingi yra žydiškajai temai skirti jo kūriniai.

 

Viačeslavas Ganelinas – Jeruzales S. Rubino šokio ir muzikos akademijos profesorius, pianistas, kompozitorius, pasiekęs pasaulinės šlovės gyvendamas Lietuvoje, nuo 1987 metų gyvena Izraelyje. Meksikos universiteto filosofijos Garbės daktaras. Su gerai žinomais įvairių sudėčių džiazo ansabliais „Ganelin Trio“ yra koncertavęs daugelyje pasaulio šalių. Pasižymintis kūrybos įvairovę – muzika kino filmamas, miuziklai, baletai, operos, muzika teatro spektakliams, simfoninės muzikos opusai, ypač mėgiama kamerinė muzika

Koncerte dalyvaus Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas fortepijoninis trio „FortVio“ ir kvartetas „RELA(X)“.

 

VII Klezmerių muzikos festivalio, skirto atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečiui, koncertų programa:

 

Rugsėjo 16 d., Šiauliai, koncertų salė „Saulė“,16.00 Festivalio atidarymo koncertas.

„DVI ŠIMTMEČIO LEGENDOS“ – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, iškilūs kompozitoriai ANATOLIJUS ŠENDEROVAS ir VIAČESLAVAS GANELINAS. Koncerte dalyvaus Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas fortepijoninis trio „FortVio“ ir kvartetas „RELA(X)“.

 

Rugsėjo 17 d., Vilnius, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centras,

18.30. „DVI ŠIMTMEČIO LEGENDOS“ – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, iškilūs kompozitoriai ANATOLIJUS ŠENDEROVAS ir VIAČESLAVAS GANELINAS. Koncerte dalyvaus Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas fortepijoninis trio „FortVio“ ir kvartetas „RELA(X)“.

 

 

Rugsėjo 18 d., Joniškis, Baltoji Sinagoga, 17.00

LIETUVOS ŠIMTMEČIO LEGENDA – vienintelis Lietuvoje žydų šokių ir dainų ansamblis „Fajerlech“. Skambės dar negirdėtos istorijos apie ansamblio įkūrimą ir išgyvenimą – renginyje dalyvaus „Fajerlech“ įkūrėjo Jakovo Magido mokinys, pasaulyje pripažintas dainininkas Karlsten Troike . Renginį ves žydų teatro aktorius ir konferansje Calikas Frankas.

 

Rugsėjo 19 d., Vilnius, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus tolerancijos centras, 18.30

 

Festivalio uždarymo koncertas

LIETUVOS ŠIMTMEČIO LEGENDA – vienintelis Lietuvoje žydų šokių ir dainų ansamblis „Fajerlech“. Skambės dar negirdėtos istorijos apie ansamblio įkūrimą ir išgyvenimą – renginyje dalyvaus „Fajerlech“ įkūrėjo Jakovo Magido mokinys, pasaulyje pripažintas dainininkas Karlsten Troike ir pianistas, ilgametis Jakovo Magido scenos partneris Artūras Anusauskas. Renginį ves žydų teatro aktorius ir konferansje Calikas Frankas.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Viačeslavas Ganelinas. Organizatorių nuotr.
Viačeslavas Ganelinas. Organizatorių nuotr.