7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šimtmečio Dainų šventę atidarys L. Vilkončiaus roko opera „Eglė“

LVSO inf.
Nr. 22 (1259), 2018-06-01
Muzika Anonsai

Liepos 1 d. Vingio parke Šimtmečio Dainų šventę „Vardan tos...“ atidarys įspūdingas renginys – lietuvių tautos istorija, archajiškais simboliais ir giliomis filosofinėmis įžvalgomis persmelkta roko opera „Eglė“. Pagal žymiausią lietuvių tautos epą parašytas kūrinys suvienijo stipriausių lietuvių kūrėjų jėgas – poetą Sigitą Gedą, kompozitorių Laimį Vilkončių, pastatymo meno vadovą ir vyr. dirigentą Gintarą Rinkevičių bei visą pulką garsiausių Lietuvos atlikėjų. Tikimasi, kad Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio globojama roko opera „Eglė“ taps vienu įspūdingiausių metų renginių ir tikra šimtmečio dovana Lietuvos žmonėms. Ją vilniečiai ir miesto svečiai galės išvysti nemokamai – liepos 1 d. Vingio parke laukiama apie 20 tūkstančių žiūrovų.

 

Lietuvių liaudies epas „Eglė, žalčių karalienė“ prieš daugelį metų subūrė tris žymius menininkus – kompozitorių L. Vilkončių, dainų autorių ir atlikėją Vytautą Kernagį bei poetą S. Gedą. Įspūdinga ilgus metus trukusi „Eglės“ kūrimo istorija – pasak L. Vilkončiaus, idėja rašyti roko operą kilusi V. Kernagiui, o kūrinio libretas buvo patikėtas S. Gedai. „S. Geda iš karto mus pribloškė, perkeldamas tarsi į kitą pasaulį, kalbėjo apie lietuviškame Eglės epe užkoduotą konfliktą tarp Jūros ir Žemės gyventojų, vardino pagoniškų lietuvių deivių vardus. Jau po pirmojo susitikimo buvo aišku, kad galime tikėtis ne šiaip eiliuoto lietuviškos pasakos perkėlimo į teatro sceną, o gerokai platesnio žvilgsnio į visos žmonijos būties, išlikimo prasmės klausimus“, – pasakoja L. Vilkončius.

 

„Eglės“ filosofinę prasmę akcentuoja ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas maestro G. Rinkevičius, kurio suburtos kūrybinės komandos pastangomis roko opera išvydo scenos šviesą. „S. Gedos libreto poezija yra filosofinė ir šiek tiek skiriasi nuo mums žinomos pasakos. Siužetinė linija išlieka ta pati, tačiau veikėjai įgyja simbolinę prasmę. Čia vyksta kelių stichijų, žemės ir vandens pasaulių susidūrimas. Žaltys šiame librete yra ne šiaip mitologinė būtybė, o Visatos valdovas. Taigi, pasitelkiant metaforas, kūrinyje yra nagrinėjamos svarbios bendražmogiškos idėjos“, – kūrinio koncepciją atskleidė G. Rinkevičius. Maestro teigimu, roko opera „Eglė“ – tai išpuoselėtas, subrandintas ir itin talentingai parašytas darbas. „Todėl jo imdamasis nesijaučiau rizikuojantis“, – kalbėjo G. Rinkevičius. Pagal įspūdingą S. Gedos libretą ilgus metus „Eglei“ rašyta L. Vilkončiaus muzika iš tiesų nepalieka abejingų – roko opera sulaukė didžiulio klausytojų susidomėjimo ir muzikos kritikų buvo įvertinta kaip vienas geriausių visų laikų šio žanro kūrinių Lietuvoje.

 

G. Rinkevičius „Eglės“ pastatymui subūrė talentingų kūrėjų komandą. Eglės vaidmuo patikėtas vienai talentingiausių jaunosios kartos vokalisčių Monikai Pundziūtei-Monique. 2015 m. tapusi muzikinio talentų šou „X faktorius“ nugalėtoja, 2017 m. M. Pundziūtė pristatė debiutinį dvigubą albumą „Sun & Moon”. Net keturi albumo singlai debiutiniais metais tapo auksiniais, du – platininiais. Pasaulio valdovą Žaltį roko operoje įkūnys vienas ryškiausių Lietuvoje muzikinio teatro atlikėjų Jeronimas Milius, sulaukęs puikių įvertinimų už vaidmenis miuzikluose „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“, „Grafas Montekristas“, „Karmen“ ir daugelį kitų. Skirtingus trijų Eglės brolių – Girinio, Artojo ir Kariūno – charakterius scenoje kurs Česlovas Gabalis, Raimundas Juzuitis ir Rafailas Karpis, o Eglės ir Žalčio vaikais taps Artūro Noviko džiazo mokyklos auklėtiniai. Svarbų jūros gyventojų vaidmenį atliks net du chorai – vienas stipriausių Lietuvoje profesionalių chorinių kolektyvų Kauno valstybinis choras (vad. Petras Bingelis) ir choras „Bel Canto“ (vad. Egidijus Kaveckas), 2017 m. pelnęs geriausio šalyje mėgėjų choro titulą. Roko operos muzikinis audinys Vingio parke skambės atliekamas G. Rinkevičiaus diriguojamo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro. Kitąmet jubiliejų švenčiantis kolektyvas jau tris dešimtmečius džiugina meno pasaulį ne tik aukščiausiu profesionalumu, atlikimo meistriškumu ir kokybe, bet ir nuolatine kūrybine dinamika bei naujomis idėjomis.

 

Liepos 1 d. roko operos „Eglė“ pastatymą režisuos ilgametis „Vilnius City Opera“ bendražygis, taip pat Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre kuriantis režisierius Gediminas Šeduikis. Renginio scenografija rūpinsis dešimties metų patirtį teatre ir kine turinti dailininkė-scenografė Sigita Šimkūnaitė, vaizdo projekcijas kurs vienas geriausių video menininkų Lietuvoje Rimas Sakalauskas, šviesų dailininku būti pakviestas su garsiausias Lietuvos atlikėjais dirbantis Andrius Stasiulis. Renginio garso režisierius – Vilius Keras.

 

Renginį globoja Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

 

Šimtmečio Dainų šventės atidarymo renginys L. Vilkončiaus roko opera „Eglė“ įvyks liepos 1 d. Vingio parke. Renginys nemokamas.

 

Žymos:
LVSO inf.,