7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzika ir pasakos naujame leidinyje moksleiviams ir pedagogams

Fortepijono pedagogų bendruomenei kiekvienas naujas, repertuarą papildantis lietuvių kompozitorių leidinys yra reikšmingas įvykis. Vienas tokių – Vilniaus „Lyros“ muzikos mokyklos mokytojos Tatjanos Šlaustienės fortepijoninių pjesių ir pasakų albumas „Miško šventė“. T. Šlaustienė gimė Vilniuje, studijavo pas profesores Aleksandrą Juozapėnaitę-Eesmaą ir prof. Aldoną Eleonorą Radvilaitę. Baigusi studijas dirbo Klaipėdos universiteto menų fakulteto fortepijono skyriuje. Grįžusi į Vilnių iki šių dienų pedagoginį darbą dirba muzikos mokykloje „Lyra“. Parašyti fortepijoninių pjesių ir pasakų rinkinį inspiravo mylimi anūkai – Rimas ir Steponas.

 

Albumą sudaro 12 fortepijoninių pjesių ir jas papildančios originalios literatūrinės pasakos. Muzikines ir literatūrines miniatiūras vienija bendri programiniai pavadinimai bei siužetas. Fortepijoninės pjesės tinkamos atlikti įvairaus amžiaus ir skirtingus muzikos įgūdžius turintiems vaikams. Be solo pjesių, albume yra du duetai keturioms rankoms ir du trio, skirti atlikti šešiomis rankomis vienu fortepijonu. Dauguma rinkinio kūrinių parašyti 3 dalių forma. Muzikinei kalbai būdingos ir romantinės, ir džiazo, ir šiuolaikinės muzikos intonacijos. Fortepijoninių pjesių albumą redagavo Vilniaus „Lyros“ muzikos mokyklos mokytoja metodininkė Agnė Ragauskienė – įvairių fortepijono festivalių, konkursų sumanytoja ir organizatorė.  

 

Albumas „Miško šventė“ – tai kūrybinis T. Šlaustienės debiutas, kuriame autorė atskleidė savo turtingos vaizduotės pasaulį tiek literatūros tiek ir muzikos meno erdvėse. Pjesių cikle  išryškėja autorės kūrybos stiliaus bruožai, maniera ir talentas. Fortepijoniniai kūriniai yra charakteringi, pasižymintys spalvingumu ir išraiškingumu. Būdingas dažnai besikeičiantis metras, štrichų, dinamikos, faktūros įvairovė. Jaunuosius atlikėjus gali sudominti literatūrinis siužetas ir intriguojantys kūrinių programiniai pavadinimai. Ugdytiniai, skambindami albumo pjeses, susidurs su daugybe užduočių: tiksliai atlikti charakteringus ritminius piešinius, štrichus, išspręsti technikos sunkumus, įtikinamai atskleisti personažų charakterius, darniai derėti ansambliuose.

 

Fortepijoninių pjesių albumas „Miško šventė“ papildo fortepijono pedagoginio repertuaro lobyną ir yra tinkamas atlikti koncertuose ne tik atskirais numeriais, bet gali skambėti kaip vieningas ciklas įvairiose vaikų ugdymo įstaigose, kuris priartins vaikus prie gėrio ir grožio pasaulio.

 

„Miško šventė“ – tai muzikos šventė jauniesiems atlikėjams, suteikianti progą lavinti pianisto įgūdžius, estetinį skonį bei patirti muzikavimo džiaugsmą.

Tatjana Šlaustienė
Tatjana Šlaustienė