7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kviečia į 9-ąjį vasaros festivalį

LVSO inf.
Nr. 22 (1259), 2018-06-01
Muzika Anonsai
 Gintaras Rinkevičius LVSO vasaros festivalyje. 2017 m. G. Bataščiuko nuotr.
Gintaras Rinkevičius LVSO vasaros festivalyje. 2017 m. G. Bataščiuko nuotr.

Birželio 1–15 d. vyks jau 9-asis kasmetinis Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro organizuojamas LVSO vasaros festivalis. Vasaros pradžia – tai vienintelis kartas metuose, kai Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, palieka savo namus Vilniaus kongresų rūmuose ir trumpam persikelia po atviru dangumi. Šiemet klausytojus džiugins trys LVSO vasaros festivalio koncertai: birželio 1 d. skambės legendinė C. Orffo sceninė kantata „Carmina Burana“, birželio 7 d. – „Miuziklų vakaras“, birželio 15 d. – „Roko baladės“. Apie artėjančio festivalio naujoves kalbamės su Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovu Stasiu Pancekausku.

 

„Kaip ir kiekvieną birželio mėnesį, taip ir šiemet, LVSO vasaros festivalio metu surengsime tris koncertus po atviru dangumi. Visus aštuonerius metus nekeitėme festivalio vietos – jis tradiciškai vykdavo Vilniaus Paveikslų galerijos kieme. Čia su skirtingomis programomis esame groję ir dar anksčiau – atradome šią erdvę kaip labai tinkamą atlikti lengvesnio žanro simfoninei muzikai“, – pasakojo S. Pancekauskas.

 

Tačiau šiemet Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ryžosi išbandyti naujas erdves – birželio 1 d. LVSO vasaros festivalis prasidės koncertu pačioje Vilniaus Senamiesčio širdyje esančiame Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kieme, Šventaragio g. 2. Tai – pagrindinė šio festivalio naujovė. „Festivalio pradžiai orkestro meno vadovas pasirinko didingą ir publikos labai mylimą kūrinį – C. Orffo „Carminą Buraną“. Tai – lyg kvietimas žmonėms nebijoti ateiti į naują erdvę ir su ja susipažinti. Šis pasirinkimas pasiteisino – bilietus į šį koncertą pardavėme dar gerokai iki renginio. Sulaukę tokio susidomėjimo nusprendėme „Carminą Buraną“ įtraukti ir į šventinius koncertus – ją atliksime gruodžio 30 d.“, – kalbėjo S. Pancekauskas.

 

Orkestro vadovas pasakojo, kad VRM kiemą aplankė ir kaip koncertinę erdvę pradėjo svarstyti jau prieš kelerius metus. „Mums šis kiemas patiko, nors ir nėra toks didelis kaip Vilniaus paveikslų galerijos – jame telpa ne daugiau kaip 700 žmonių. Surengę bandomąją repeticiją galėjome įsitikinti, kad kieme gera natūrali akustika. Todėl jei oras bus palankus ir scenos nereikės dengti, „Carminą Buraną“ bandysime atlikti be įgarsinimo“, – sakė orkestro vadovas S. Pancekauskas.

 

VRM kiemas iki šiol nebuvo atviras plačiajai auditorijai – ten vyko tik uždari renginiai. „Taigi vilniečiams ir miesto svečiams bus proga ne tik išgirsti koncertą, bet ir pamatyti naujas Vilniaus erdves. Koncertams tinkamų erdvių po atviru dangumi nėra tiek jau ir daug. Galbūt ateityje mūsų renginiai VRM kieme taps gražia tradicija“, – šypsojosi S. Pancekauskas.

 

Likę du LVSO vasaros festivalio koncertai kaip įprasta vyks Vilniaus paveikslų galerijos kieme, Didžioji g. 4. Birželio 7 d. orkestras pakvies į „Miuziklų vakarą“, kuriame Evelina Sašenko, Povilas Meškėla ir Jeronimas Milius atliks arijas iš žymiausių visų laikų miuziklų „Operos fantomas“, „Vargdieniai“, „Katės“, „Mulen Ružas“ ir kitų. „Tai bus vakaras, skirtas tiems, kas neabejingi gražioms meilės istorijoms ir gerai muzikai“, – sakė S. Pancekauskas.

 

LVSO vasaros festivalį birželio 15 d. užbaigs klausytojų itin pamėgtos „Roko baladės“ su geriausiais Lietuvos rokeriais P. Meškėla, Česlovu Gabaliu, J. Miliumi ir pasaulinės roko klasikos hitais. „Roko baladės“ jau yra tapusios LVSO vasaros festivalio skiriamuoju ženklu. Žiūrėdami į bilietų pardavimus matome, kad jie tirpsta, tad norintiems išgirsti roką tikrai reikėtų paskubėti“, – kalbėjo orkestro vadovas S. Pancekauskas.

 

Bilietų į LVSO vasaros festivalio koncertus galite įsigyti „Tiketos“, „Teatrai.lt“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasoje.

 

Žymos:
LVSO inf.,
 Gintaras Rinkevičius LVSO vasaros festivalyje. 2017 m. G. Bataščiuko nuotr.
Gintaras Rinkevičius LVSO vasaros festivalyje. 2017 m. G. Bataščiuko nuotr.