7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

VU vargonų studijos „Unda Maris“ 7-ojo sezono uždarymo koncertas

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1258), 2018-05-25
Muzika Anonsai

Šeštadienį, gegužės 26 d. 18 val., VU Šv. Jonų bažnyčioje vargonų muzikos mylėtojai yra kviečiami į Vido Pinkevičiaus vadovaujamos Vilniaus universiteto vargonų studijos „Unda Maris“ 7-ojo sezono uždarymo koncertą.

 

Koncerte dalyvaus Arnoldas Leleika, Giedrė Juodzevičiūtė, Vytautas Jonkus, Mindaugas Dulkys, Justas Dapkūnas, Rūta Dubakienė ir kiti „Unda Maris“ atstovai. „Unda Maris“ studiją sudaro VU bendruomenės nariai – studentai, dėstytojai, darbuotojai ir alumnai. Tai įvairių specialybių žmonės – nuo medikų iki fizikų, nuo chemikų iki filologų, kuriuos visus vienija meilė vargonams.

 

Vakaro programoje skambės L. van Beethoveno, J. L. Krebso, J. S. Bacho ir kitų kompozitorių kūriniai.

 

Kaip pasakojo endokrinologė Edita Janulionytė, ji vargonais groja todėl, kad gera juos girdėti.

 

„Klubas man davė kitokį vargonų muzikos supratimą; šiame klube išmokau vertinti bažnyčiose grojančių vargonų galimybes ir vargonininkų sėkmes ir nesėkmes. Sunkiausia yra išgroti visas tris eilutes, t.y., prie melodijos prijungti pedalus. Kaip Karalius sakė W.A. Mocartui: „per daug natų, mielas Mocartai, per daug natų“, – šmaikštavo Edita, kuri kitais metais norėtų išmokti groti visas 3 eilutes.

 

Pasak matematikos fakultete studijuojančios Giedrės Juodzevičiūtės, ji groja, nes tai yra jos gyvenimo galimybė.

 

„Noriu ją išnaudoti kol galiu. Nors ir neturiu tam pakankamai laiko, nors domina ir kitos sritys, man svarbu palaikyti tą ugnelę, kad ji pamažu įsišaknytų manyje. Vis dar sunkoka pačioje pradžioje koordinuoti kojų ir rankų veiksmus. Taip pat atprasti nuo pianistams įprastų, plastiškesnių judesių, rankos atkėlimo, sunku kaskart tai prisiminti grojant vargonais. Neseniai sugalvojau, kad mano tikslas kitais metais yra išmokti groti šv. Mišių metu atliekamas giesmes, ypač pagrindines ir žinomiausias. Taip norėčiau dėl to, jog visą gyvenimą vargonai man siejosi būtent su šv. Mišių muzika ir noriu pati tai išbandyti. Be to, manau, jog tai būtų labai naudinga ateityje“, – mintimis dalinosi Giedrė.

 

Anot Chemijos ir geomokslų fakulteto studento Mindaugo Dulkio, vargonais jis groja todėl, nes tai yra vienas iš jo mėgstamiausių būdų atitrūkti nuo kasdienių dalykų ir atpalaiduoti.

 

„Sunkiausia yra susikoncentruoti tik į grojimą tuo metu, kai mane filmuoja ar stebi grojant. Kitais metais norėčiau išmokti pagroti Alexandre Guilmant Marche op. 56 n. 3.“ – pasakojo Mindaugas.

 

Kaip teigė alergologė Rūta Dubakienė, ji groja todėl, kad negali negroti, kai turi tokį entuziastingą mokytoją.

 

„Kol kas sunkiausia rasti laiko išmokti groti su pedalais, bet turiu vilties, kad kažkada grosiu. Kitiems metams galiu tik pakartoti savo svajonę – groti ne tik rankomis, bet ir kojomis, kaip ir priklauso vargonuojant“, – mintimis dalinosi Rūta.

 

Anot gyvybės mokslų atstovo Justo Dapkūno, jis vargonais groti pradėjo tik praėjusį rudenį, o ir šiaip nuo mokyklos laikų negrojo jokiu instrumentu.

 

„Mano fortepijono mokytoja Balio Dvariono muzikos mokykloje buvo vargonininkė Aurelija Kiškelytė, ir ji kažkada užsiminė apie galimybę mokytis groti vargonais. Nors mokykloje tai nepavyko, tačiau išgirdęs apie Vilniaus universiteto vargonų studiją „Unda maris“ susidomėjau, atėjau pabandyti pagroti ir prisiminti mokyklos laikų įgūdžius. Bandymas vis dar tęsiasi ir man pačiam kol kas neaišku, kiek jis sėkmingas. Kadangi mokiausi groti fortepijonu, tai daugiau ar mažiau pavyksta susigaudyti, kurį klavišą kada reikia spausti, tačiau groti kojomis tikrai yra iššūkis. Dar nežinau, reikia pirma šiuos mokslo metus pabaigti. Manau, kad norėčiau mokytis vieną klasikinį (baroko ar panašiai) kūrinį, o kitą modernų, 20-21 amžiaus, kaip ir šiemet,“ – pasakojo Justas.

 

Bilietus parduoda bilietai.lt: https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/koncertai/unda-maris--vargonai-megejams-251776/

 

Žymos:
Rengėjų inf.,