7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos roko ir popmuzikos archyvo leidiniai

Naujos vinilinės plokštelės Knygų mugėje

Algirdas Klova
Nr. 8 (1245), 2018-02-23
Muzika

Vis kylant susidomėjimui ir gausėjant vinilinių plokštelių, VšĮ „Vinilo studija“ dar 2016 m. pradėjo leisti plokštelių seriją „Lietuvos roko ir popmuzikos archyvas“. Šio tęstinio projekto tikslas –deramai įamžinti Lietuvos roko ir popmuzikos kūrėjų palikimą, populiarinti aukščiausios kokybės analoginių muzikos laikmenų kultūrą, išleisti ir išplatinti istoriškai reikšmingus Lietuvos roko ir popmuzikos kūrėjų įrašus išskirtinai vinilinių plokštelių formatu. Jau išleista Teisučio Makačino „Disko muzika“, grupės „Saulės laikrodis“ plokštelė „Lauke ir viduje“, grupės „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“ „Geltonas“ (pirmasis) albumas ir rinktinė, Lietuvos hiphopo vinilinė plokštelė.

 

2018 m. „Vinilo studija“ tęsia šią seriją ir jau išleido Stasio Povilaičio ir bliuzo grupės „Senas kuinas“ geriausių dainų plokšteles. Paskutiniu metu kilo didelis susidomėjimas S. Povilaičio muzikiniu palikimu, ir prisiekę gerbėjai jau seniai išpirko visas jo vinilines plokšteles, CD ir MC, todėl prasidėjo piratavimas, parsisiunčiant jo dainas iš interneto ir nelegaliai perleidžiant. Publikuodama geriausių S. Povilaičio dainų albumą „Vinilo studija“ siekia suteikti galimybę klausytojams įsigyti jo vinilinę plokštelę, o kartu plačiau supažindinti Lietuvos bei užsienio melomanų bendruomenę (ypač jaunąją kartą) su šiuo reikšmingu Lietuvai dainininku ir jo indėliu į mūsų šalies muzikinę kultūrą. S. Povilaičio geriausių dainų albumas šiuo metu yra labai aktualus, nes 2017-ieji buvo jubiliejiniai metai – dainininkui būtų sukakę 70. Ir nors 2015 m. jį pasiglemžė sunki liga, daugybės gerbėjų širdyse jis išliks amžinai gyvas ir be galo artimas. 

 

Na, o „Seną kuiną“ visuomet vadinau ir dar kartą pasikartosiu pavadindamas absoliučiai lietuviško, tvirto, „medinio“ bliuzo ansambliu. Kartais bandoma juos priskirti prie roko muzikos dėl šaižoko elektrinės gitaros skambesio, tačiau pats grupės įkūrėjas Vilijus Važnevičius vadino savo muziką bliuzu, nors grupė buvo kviečiama į roko muzikos renginius. Muzika racionali, rimta ir kiek ironiška, tačiau nė trupinėlio pykčio ar agresijos. Tai rami, neretai liūdnoka, tačiau iki banalaus sentimentalumo nenusileidžianti lyrika, dvelkianti lietuviška nostalgija. Grupė, nuo pat pradžių grojusi savo dainas, iki pat galo liko ištikima savo braižui. „Seno kuino“ muzikos ir tekstų autorius, gitara grojantis ir dainuojantis Vilijus Važnevičius ansamblį subūrė 1984 m. pradžioje. Drauge su juo mušamaisiais grojo Aleksandras „Džyza“ Jegorovas, boso gitara – Audrius Azguridis. Tiesa, boso ir mušamųjų muzikantai ilgainiui ne kartą keitėsi. Plokštelėje lūpine armonikėle dar grojo Aleksandras Jegorovas. Autotransporto įmonės salėje savo malonumui grojusi trijulė buvo pastebėta jau po pirmųjų viešų pasirodymų. Šią muziką visais laikais mėgo įvairiausio amžiaus publika. Manau, jų paslaptis – gilūs, prasmingi, kartais net filosofiniai tekstai. Gaila, bet ši grupė yra išleidusi vienintelį savo albumą „Baltas Bliuzo Šešėlis“ (2005), ir išleido jį tik CDR formatu (šis įrašų formatas nėra ilgaamžis), tad šiuo projektu „Vinilo studija“ nori įamžinti legendinės lietuviško bliuzo grupės ir anapilin iškeliavusių dviejų jos muzikantų – Vilijaus Važnevičiaus ir Aleksandro Jegorovo – atminimą, suteikdama galimybę gausiam gerbėjų ratui įsigyti kokybišką įrašą. Taip pat visi tikimės, kad rinkinys sudomins ir naujos kartos bliuzo ar net roko muzikos klausytojus.

 

Šios plokštelės specialiai išleistos prieš Knygų mugę, kad gerbėjai jas ir kitus naujus lietuviškus muzikinius leidinius rastų Muzikos salėje. Džiugu, kad mūsų vinilinių plokštelių kolekcija didėja, atsirandančios naujos leidyklos rūpinasi šia atgimstančia leidyba.

Žymos:
Algirdas Klova,