7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šv. Jokūbo festivalį baigs Alfredo Schnittke’s „Requiem“

Rengėjų inf.
Nr. 32 (1226), 2017-10-06
Muzika Anonsai
Šv. Jokūbo festivalio akimirka. Organizatorių nuotr.
Šv. Jokūbo festivalio akimirka. Organizatorių nuotr.

Spalio 8 d. VII tarptautinis Šv. Jokūbo festivalis pakvies į savo kulminaciją. Baigiamajame koncerte Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje choras „Vilnius“ atliks įspūdingą Alfredo Schnittke’s „Requiem“. Plačia emocijų skale žaižaruojantis kūrinys atvers plačias choro skambesio galimybes – nuo galingo iki skaidriai trapaus. Koncerte prie choro prisijungs talentingi solistai ir instrumentų ansamblis.

 

Besibaigiančiame tarptautiniame Šv. Jokūbo festivalyje šiemet svečiavosi choras iš Austrijos, sau neįprastame amplua – parengdamas sakralinės muzikos programą – pasirodė valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“, grigališkojo choralo ir gyvos elektronikos sąjunga intrigavo VU giedojimo mokykla „Schola cantorum Vilnensis“. Net trijuose koncertuose karaliavo lietuvių sakralinės muzikos garsai: lietuviškos muzikos programą atliko Šiaulių valstybinis choras „Polifonija“, choras „Vilnius“ parengė autorinį Vaclovo Augustino kūrinių koncertą, o berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ koncerte, šalia kitų kūrinių, skambėjo ir kolektyvo vadovo Vytauto Miškinio kompozicijos. Festivalį vainikuos didingas „Requiem“, jo autorius A. Schnittke (1934–1998) artimai bendravo su iškiliu dirigentu Sauliumi Sondeckiu, yra jam dedikavęs kūrinių, o kompoziciją kameriniam orkestrui „Sutartinės“ kompozitorius sukūrė Lietuvai tragiškų 1991 metų sausio įvykių dienomis.

 

Sudėtingą kūrinį atliksiantis choras „Vilnius“ A. Schnittke’s muzikos iššūkių imasi jau ne pirmą kartą – pernai metų festivalyje kolektyvas atliko ne mažiau meistriškumo reikalaujantį šio rusų kompozitoriaus Koncertą chorui. Šio kūrėjo muzikoje dramatizmas susilieja su ironijos ir sarkazmo elementais, aštrios modernios muzikos detalės derinamos su darniais ankstesnių epochų atgarsiais. Šis intriguojantis daugialypumas atsispindi ir „Requiem“, kuris klausytojams pateikia įtaigių emocijų – nuo griausmingo dramatizmo iki gilaus sielvarto – paletę.

 

„Šiemet festivalyje parodėme, kokia įvairi būna sakralinė muzika. Visi koncertai sulaukė nemažo susidomėjimo, kai kurie – ir anšlago, kas rodo, kad festivalis reikalingas žmonėms, o nuo 2011 m. augintas įdirbis yra vaisingas. Žinoma, ir pačiam kolektyvui tai dar viena proga tobulėti, atliekant tokius sudėtingus kūrinius kaip A. Schnittke’s „Requiem“. Pažadame, kad kulminacinis festivalio koncertas bus meistriškumo ir stiprių emocijų „sprogmuo“, – kalbėjo Šv. Jokūbo festivalio meno vadovas ir choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas.



VII Tarptautinį Šv. Jokūbo festivalį globoja Lietuvos respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.
Festivalio organizatoriai – koncertinė įstaiga valstybinis choras „Vilnius“ ir Vilniaus broliai dominikonai.
Festivalio renginys – nemokamas.



2017 m. spalio 8 d., sekmadienis, 12 val.
Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčia
Festivalio kulminacija: A. Schnittke’s „Requiem“
Atlikėjai: choras „Vilnius“; Ieva Skorubskaitė (sopranas), Erika Kviatkovskaja (sopranas), Vilija Mikštaitė (mecosopranas), Laimonas bendaravičius (tenoras); Audrius Stasiulis (trombonas), Nerijus Jakštonis (trimitas), Jaroslavas Cechanovičius (elektrinė gitara), Eugenijus Mikšys (bosinė gitara), Vitalij Neugasimov (fortepijonas), Vincenzo de Martino (vargonai), Saulius Auglys (mušamieji), Artūras Maniušis (mušamieji), Rūta Šeduikytė (mušamieji), Dovilė Bagdonaitė (čembalas).
Diriguoja choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas.
 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Šv. Jokūbo festivalio akimirka. Organizatorių nuotr.
Šv. Jokūbo festivalio akimirka. Organizatorių nuotr.