7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurse – ukrainiečių tenoro triumfas

Rengėjų inf.
Nr. 31 (1225), 2017-09-29
Muzika Anonsai
Valentynas Dytiukas
Valentynas Dytiukas

Baigėsi beveik savaitę trukęs, išskirtinių jaunosios kartos dainavimo talentų pasirodymus Lietuvos publikai pristatęs Tarptautinis Virgilijaus Noreikos dainininkų konkursas. Penktadienį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vykusio finalo, kartu paminėjusio ir maestro Virgilijaus Noreikos gimtadienį, metu publika išgirdo septynių finalistų pasirodymus, po kurių paaiškėjo laureatų pavardės. Konkurso nugalėtoju pripažintas Valentynas Dytiukas iš Ukrainos. Antrosios vietos laureatu tapo lietuvių baritonas Modestas Sedlevičius, o trečioji vieta atiteko svečiui iš Mongolijos Badralui Chuluunbaatarui.

 

Pirmosios vietos laimėtojui įteiktas 10 tūkst. eurų prizas, atitinkamai antrosios ir antrosios – 6 tūkst. ir 3 tūkst. eurų. Likusiems keturiems finalo dalyviams – Kyubongui Lee, Tetjanai Zhuravel, Sehoonui Moonui ir Margaritai Levchuk – įteikti diplomai. Specialiuoju maestro Virgilijaus Noreikos prizu apdovanotas Pietų Korėjos tenoras Sehoonas Moonas. Publikos simpatiją pelnė ukrainietė Tetjana Zhuravel. Du koncertinius prizus – vaidmenį Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ir debiutą Estijos nacionalinėje operoje laimėjo lietuvis M. Sedlevičius. Kauno muzikiniame teatre debiutuos V. Dytiukas. Savo prizą įsteigė ir komisijos pirmininkė Lilija Šukytė – ji premiją įteikė jauniausiai konkurso dalyvei Linai Dambrauskaitei.

 

„Konkursas yra konkursas, prizų visi laimėti negali, bet, manau, komisija ir mūsų komanda padarėme viską, kad svečiai iš Lietuvos išvyktų su pačiais geriausiais prisiminimais.Geriausias įvertinimas renginiui – norinčių dalyvauti gausa, pilnos žiūrovų salės ir dalyvių šypsenos. Esu laimingas, kad pirmąjame tarptautiniame Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurse viso to netrūko”, – įspūdžiais dalijosi konkurso organizatorių VšĮ „Natų knygynas“ direktorius Vygintas Gasparavičius.

 

 Nepaisant to, kad konkursas organizuotas pirmąjį kartą, organizatoriai buvo nustebinti ypatingu pasaulio dainavimo bendruomenės susidomėjimu – registracijai pasibaigus, buvo pateikta net 181 paraiška. Kaip vienbalsiai tvirtino konkurso organizacinio komiteto nariai, tai be abejonės įrodė, kad maestro Virgilijaus Noreikos vardas puikiai žinomas ne tik mums, bet ir visam pasauliui. „Nepaisant visų „mikrofoninių“ pokyčių, Jūs esate tikrieji mūsų balsai“, – konkurso atidarymo metu kalbėjo pats maestro, taip pat dirbęs ir žiuri nariu.

 

Konkurso dalyvius visą savaitę vertino tarptautinė komisija. Į Lietuvą atvyko žymiausi savo srities specialistai – operos solistai, pedagogai, vadybininkai. Tai pats maestro V. Noreika, Asta Krikščiūnaitė (Lietuva), Marjana Lipovšek (Slovėnija), Michele Crider (Jungtinės Amerikos Valstijos), Rudolf Piernay (Vokietija), Robertas Gilderis (Didžioji Britanija). Komisijai pirmininkavo lietuvių kilmės vokiečių sopranas Lilija Šukytė.

 

Pagrindiniai Tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros ministerija. Konkursą organizuoja VšĮ „Natų knygynas“ ir Lietuvos muzikos ir teatro akademija.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Valentynas Dytiukas
Valentynas Dytiukas
Maestro Virgilijaus Noreikos sveikinimai
Maestro Virgilijaus Noreikos sveikinimai
Tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso finalas
Tarptautinio Virgilijaus Noreikos dainininkų konkurso finalas