7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gitaros muzikos cikle – kelionių dvasia

 

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1043), 2013-07-19
Muzika
Antonio Forcione
Antonio Forcione

 

Dešimtosios „Kristupo gitaros“ kviečia publiką paklajoti su pamėgto instrumento virtuozais po tolimus ir romantiškus kraštus. Šiemet Kristupo vasaros festivalio gitaros ciklas suburs kaip reta universalius ir smalsius atlikėjus iš Italijos, Argentinos, Lenkijos, Estijos, Ispanijos, Belgijos ir Lietuvos, pristatys daug įdomių kamerinių ansamblių.
 
Pirmą kartą Vilniuje muzikuos jau beveik visą pasaulį aplankęs italas Antonio Forcione (liepos 18 d. 19 val. Šv.Kotrynos bažnyčioje), garsėjantis ne tik muzikanto, bet ir aktoriaus talentais. Šio laisvai po muzikos stilius nardančio, humoru trykštančio atlikėjo kūryba primena didžiulę drobę, kurioje kiekvienas gali rasti sau artimą istorijos fragmentą. Svečias gros savo kompozicijas ir improvizuos. Džiazas – vienas mėgstamiausių jo žanrų, suvedęs scenoje su daugybe pasaulinių žvaigždžių.
 
Labai laukiamas ir flamenko gitaristas iš Ispanijos Carlosas Pinanosas, pernai Vilniuje įgijęs daug gerbėjų. Savitą flamenko viziją kuriančio gitaros meistro grupėje išvysime naują veidą – flamenko šokėją Hortensią Laenciną(rugpjūčio 9 d. 20 val. LDK valdovų rūmų kieme).
 
Tačiau turbūt egzotiškiausias ciklo svečias atvyks iš Argentinos. Tai – gitaristas ir vokalistas Alejandro Montero, pristatysiantis savo trio„Zingaros“ (liepos 25 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje).Kiekvienas jo programos kūrinys – tikra klajokliško gyvenimo istorija. A. Montero yra grojęs graikų, arabų, žydų, armėnų grupėse tų tautų nacionaliniais instrumentais. 2004-aisiais jis sumanė sujungti muzikoje čigoniškų dainų, argentinietiško tango ir flamenko polėkį su šiuolaikiška dvasia – taip atsirado trio „Zingaros“.
 
Argentinietiško tango festivalyje žada ir lenkų duetas„Los Desperados“, garsėjantis išradingomis aranžuotėmis ir savito muzikos žodyno paieškomis. Tiesa, tango – tik vienas akmenėlis jų muzikinėje mozaikoje. Dueto programa apims ne vieną epochą (liepos 23 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje).
 
Estų gitaros autoritetas Heiki Mätlikas papuoš ispaniškų bei Lotynų Amerikos autorių dainų programą. Jis gros drauge su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate dainininke Asta Krikščiūnaite (liepos 26 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje). H.Mätlikas profesoriauja Estijos muzikos ir teatro akademijoje, veda meistriškumo kursus Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Ispanijoje, JAV, Japonijoje, yra gitaros vadovėlių ir enciklopedijos autorius. Jo įrašus leidžia įtakingos JAV, Vokietijos, Suomijos kompanijos.
 
Su nauju projektu pasirodys Lietuvoje gyvenantis belgų gitaristas Chrisas Ruebensas. Šį kartą jis su savo ansambliu atliks populiarių prancūziškų dainų aranžuotes (liepos 29 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje).OLietuvos klasikinės gitaros festivalių bei konkursų laureatas Sergejus Krinicinas gros jausmingas melodijas kartu su smuikininku Vilhelmu Čepinskiu (rugpjūčio 7 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje). Šis nuo 2010-ųjų gyvuojantis „Džentelmenų duetas“ iš Kauno peržvelgė kelių šimtmečių muzikos palikimą, kad atrinktų koncertui kiekvieno klausytojo ausiai mielą pjesių kolekciją.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Antonio Forcione
Antonio Forcione