7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Klasikos šedevrai Jurijaus Bašmeto ir „Maskvos solistų“ koncerte

 

Vilniaus festivalio inf.
Nr. 24 (1038), 2013-06-14
Muzika Anonsai
Jurijus Bašmetas
Jurijus Bašmetas

Birželio 16 d., sekmadienį, 19 val. Vilniaus festivalio koncerte Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje visu ryškumu sužibės vieno žymiausių Rusijos kamerinių ansamblių – „Maskvos solistų“ parengta programa. Populiariąją XVIII–XIX a. klasiką šis pasaulyje pagarsėjęs kolektyvas grieš su savo vadovu altininku Jurijumi Bašmetu ir svečiu iš Slovėnijos, klarnetininku Darko Brleku.

 
„Klasikos viražais“ pavadinta koncerto programa klausytojus pakvies į užburiantį W.A. Mozarto, C.M. von Weberio, N. Paganini ir P. Čaikovskio muzikos pasaulį. Ypač pakilią nuotaiką žada koncerto pradžia – skambės vienas populiariausių W. A. Mozarto kūrinių, visiems kone atmintinai žinoma „Mažoji nakties muzika“. Du virtuozų – pianisto ir smuikininko, vėliau tapusių ir garsiais kompozitoriais, – C. M. von Weberio ir N. Paganini kameriniai opusai – Kvintetas klarnetui, dviem smuikams, altui ir violončelei B-dur ir Koncertas altui ir styginių kvartetui, perdirbti orkestrui, sutviskės naujomis spalvomis, kurių dar klasikų muzikinės raiškos šviesoje jau ieškojo ankstyvojo romantizmo kūrėjai. Vakarą pabaigs savotiška repriza – P. Čaikovskio Serenada styginiams, apie kurią kompozitorius sakė: „Tai mano duoklė Mozartui; Serenada sumanyta kaip jo stiliaus imitacija, džiaugčiausi, jei būčiau priartėjęs prie šio pavyzdžio.“
 
Neabejotina, kad priartėti prie W.A. Mozarto ir kitų klasikų muzikos „Maskvos solistams“ puikiai pavyks. Šio kolektyvo repertuare – daugiau kaip 300 pasaulinės klasikos šedevrų ir rečiau skambančių XVII–XXI a. kūrinių – nuo Bacho ir Mozarto iki Schnittke’s ir Denisovo. Kolektyvas, kuriame 1992 m. susibūrė gabiausi Maskvos konservatorijos auklėtiniai, debiutavo jos Didžiojoje salėje, o po dviejų dienų jau koncertavo prestižinėje Paryžiaus „Plejel“ salėje. Šiandien „Maskvos solistai“ – vienas ryškiausių Europos kamerinių ansamblių, pelnęs daugybę tarptautinių apdovanojimų, tarp jų – ir 2008 m. prestižinį „Grammy“ geriausiai pasirodžiusiam nedideliam kolektyvui.
 
„Maskvos solistų“ įkūrėjas ir meno vadovas Jurijus Bašmetas – vienas ryškiausių mūsų dienų pasaulio alto virtuozų, šiemet minintis savo 60-metį. „Alto Paganini“ vadinamo atlikėjo koncertinė, pedagoginė ir visuomeninė veikla yra peržengusi visas valstybių, institucijų, muzikinių epochų sienas. Instrumentą, kuris koncertiniu buvo pripažintas vos praėjusiame amžiuje, J. Bašmetas iškėlė ir įteisino savo nepaprastu profesionalumu, virtuoziškumu ir muzikine pajauta. Išpopuliarinęs alto muzikos klasiką, atlikėjas įkvepia daugelį šiuolaikinių kompozitorių, groja jo užsakytus ir jam dedikuotus kūrinius.
 
Kitas vakaro solistas – slovėnų klarnetininkas Darko Brlekas, pagarsėjęs ne vien savo koncertine veikla, bet ir organizaciniais gebėjimais. Laikomas vienu ryškiausių Slovėnijos kultūros vadybininkų, jis yra Liublianos festivalio meno vadovas ir generalinis direktorius, Europos festivalių asociacijos prezidentas. Koncertuodamas Europoje, JAV, Azijoje ir Pietų Amerikoje D. Brlekas atlieka klasikinę bei šiuolaikinę muziką, taip pat specialiai jam sukurtus kūrinius. Klarnetininkas vadovauja meistriškumo kursams, vasaros seminarams, dalyvauja tarptautinių konkursų žiuri. Liublianos miestas už nuopelnus kultūrai jam skyrė „Župančic“ apdovanojimą.

 

Jurijus Bašmetas
Jurijus Bašmetas