7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus festivalyje – pianistas Andrius Žlabys ir smuikininkas Sergejus Krylovas

Išskirtinis vakaras Johanno Sebastiano Bacho muzikos gerbėjams

Vilniaus festivalio inf.
Nr. 22 (1036), 2013-05-31
Muzika Anonsai
Andrius Žlabys
Andrius Žlabys

Birželio 7 d., penktadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje skambės vien tik didžiojo baroko muzikos meistro Johanno Sebastiano Bacho muzika. Jo solinius koncertus su Lietuvos kameriniu orkestru atliks pianistas Andrius Žlabys ir smuikininkas Sergejus Krylovas.

 
Vilniaus festivalio vakaras „J.S. Bacho muzikos grožis ir gelmė“ žada klausytojams ypatingų potyrių, ypač dėl to, kad scenoje pasirodys du patyrę muzikai, puikūs interpretatoriai. Pirmasis jų – jaunosios kartos lietuvių pianistas Andrius Žlabys, kartą prisipažinęs sunkiai įsivaizduojantis savo gyvenimą be Bacho muzikos.
 
Tarptautinį pripažinimą pelnęs vos aštuoniolikos metų, A. Žlabys šiandien kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas koncertuoja visame pasaulyje. Baigęs Nacionalinę M.K. Čiurlionio menų mokyklą, jis studijas tęsė JAV muzikos institucijose – Interlocheno menų centre, Curtis ir Klivlendo muzikos institutuose, Jeilio universitete. Pianistas yra skambinęs su garsiausiais pasaulio kolektyvais, iš kurių minėtini Niujorko filharmonijos, Bostono simfoninis, Klivlendo, Buenos Airių filharmonijos simfoniniai orkestrai. Tarp jo kamerinės muzikos partnerių – alto virtuozas J. Bašmetas, smuikininkai H. Hahn, G. Kremeris. Pianisto interpretacijų klausėsi muzikos mėgėjai prestižinėse Japonijos, Kinijos, Europos ir Amerikos salėse, Menuhino, Zalcburgo ir Lokenhauzo festivalių publika. 2003 m. „Nonesuch“ įrašų kompanijos išleistas A. Žlabio, G. Kremerio ir „Kremerata Baltica“ G. Enescu Fortepijoninio kvinteto įrašas buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui.
 
Antroje koncerto dalyje solo grieš smuiko virtuozas Sergejus Krylovas. Savo koncertinę karjerą pradėjęs vos šešerių, būdamas dešimties metų smuikininkas jau debiutavo su orkestru – atliko vieną J.S. Bacho koncertų. Maskvos konservatorijos Centrinės muzikos mokyklos ir Kremonos muzikos akademijos Italijoje auklėtinis – daugelio konkursų laureatas. Kaip solistas, S. Krylovas pasirodo su žymiausiais pasaulio kolektyvais ir dirigentais. Mėgstama smuikininko sritis yra ir kamerinė muzika – jis yra surengęs ne vieną rečitalį su M. Vengerovu, M. Maiskiu, J. Bronfmanu, J. Bašmetu, B. Canino, M. Rudy, N. Imai ir L. Zilberstein. Ypač svarbi atlikėjui buvo draugystė su M. Rostropovičiumi, su juo ne kartą koncertavo, o maestro S. Krylovą buvo įvardijęs kaip vieną iš penkių geriausių pasaulio smuikininkų. S. Krylovas nuo 2008 m. yra ir Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovas. Vieno žymiausių ir labiausiai pasaulyje įvertintų Lietuvos muzikos kolektyvų vadovas teigia: „Iš orkestro noriu to, ko siekiu ir pats: instrumentinės, techninės atlikimo kokybės, nuolatinių interpretacinių paieškų, kurioms peno teikia visą gyvenimą trunkantys tyrinėjimai. Tikiu, kad to įmanoma pasiekti, nes Lietuvos kamerinis orkestras vertas būti Europos kamerinių orkestrų dešimtuke.“
 
Vakaro programoje – penki J.S. Bacho koncertai. Andrius Žlabys skambins tris Bacho klavyrinius koncertus, kurie, nors originaliai parašyti klavesinui, yra mėgstami pianistų – čia esama naujų iššūkių atskleidžiant kitas muzikos spalvas, dinamiką, artikuliaciją. Iš Bacho smuiko koncertų mūsų dienas pasiekė tik pusė – S. Krylovo griežiami du priklauso kūriniams, apie kuriuos pirmasis Bacho biografas J.N. Forkelis taikliai yra pasakęs: „Jų grožiui išreikšti nėra žodžių.“

 

Andrius Žlabys
Andrius Žlabys