7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vyrų vokalinis sekstetas „The King’s Singers“

Vilniaus festivalio svečiai

VF inf.
Nr. 21 (1035), 2013-05-24
Muzika Anonsai
„The King’s Singers“
„The King’s Singers“

Birželio 5 d. 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje rengiamas antras Vilniaus festivalio koncertas, kuriame pasirodys vienas garsiausių pasaulyje vokalinių ansamblių – „The King’s Singers“.

 
Apie šį vokalinį vyrų sekstetą šnekama, esą jų dainavimas pakeri visus – nuo karalių iki baikerių. Vieno garsiausių pasaulyje vokalinių ansamblių „The King’s Singers“ tvarkaraštis perpildytas koncertų, įrašų, bendravimo su žiniasklaida bei edukacinių projektų. Sekstetas atlieka tiek jaunų, tiek pripažintų kompozitorių kūrybą. Kad ir ką dainuotų – T. Tomkinsą ar T. Takemitsu, J. S. Bachą ar M. Bublé – jis visada atpažįstamas iš švarios intonacijos, nepriekaištingos vokalinės darnos, tobulos teksto artikuliacijos ir neįtikėtino tikslumo. Ansamblio išėjimas į sceną – tai puikiausia pramoga, paįvairinta žaviu britišku šmaikštumu.
 
„The King’s Singers“ repertuaras apima viduramžių, renesanso, romantikų ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinius, liaudies ir populiariąją muziką. Dainininkai koncertuoja garsiausiose pasaulio salėse, Europos šalių katedrose, muzikuoja su įžymiais Londono, BBC, Čikagos orkestrais, bendradarbiauja su vokalo garsenybėmis Kiri te Kanawa, George’u Shearingu, Evelyn Glennie, Dudley Moore’u, Emanueliu Axu ir kitais. „The King’s Singers“ ansamblis yra išleidęs daugiau kaip 150 įrašų, sulaukusių puikių kritikų atsiliepimų bei apdovanojimų, tarp jų „Grammy“, 2009 m. įteiktas už „Signum Records“ išleistą studijinį albumą „Simple Gifts“. Ansamblis yra užsakęs per 200 kūrinių, kuriuos parašė tokie garsūs kompozitoriai kaip R.R. Bennettas, L. Berio, P.M. Daviesas, G. Ligeti, P. Lukaszewskis, K. Pendereckis, J. Rutteris, T. Takemitsu, J. Taveneris, E. Whitacre’as ir B. Chilcottas. Sekstetas yra nuolat kviečiamas ir į televizijos laidas, jų pasirodymai filmuojami garsių TV transliuotųjų. 2008 m. išleisti du DVD: Kalėdų koncerto, atlikto su „The Mormon Tabernacle“ choru Žiemos olimpinėse varžybose, kurį gyvai stebėjo 80 000 žiūrovų, o PBS transliavo visoje JAV, ir „BBC Proms“ koncerto Karališkojoje Alberto salėje Londone.
 
Pasirodymai žiūrovų perpildytose salėse neišpaikino „The King’s Singers“ narių, o parodė jų veiklos svarbą. Siekdami propaguoti chorinį dainavimą, jie daug dėmesio skiria pedagoginei veiklai (seminarams, paskaitoms) bei savo repertuaro sklaidai. „Hal Leonard“ leidykla šiuo metu yra išleidusi daugiau kaip 2 milijonus repertuarinių kolektyvo kūrinių, o jų aranžuotės plačiai dainuojamos viso pasaulio mokyklų ir koledžų chorų, taip pat mėgėjų ir profesionalių ansamblių.
 
Vilniaus festivalio koncerte „The King’s Singers“ atliks įvairių epochų muziką. Pirmoje dalyje skambės keletas ankstyvojo renesanso kompozicijų – Adriano Willaerto motetas „Ave virgo sponsa Dei“ ir Orlando di Lasso polifoninėmis įmantrybėmis pripildyta sakralinė muzika, taip pat vieno svarbiausių XX a. estų kompozitoriaus Cyrilluso Kreeko psalmės Dovydo tekstais bei šių dienų britų kompozitoriaus Paulo Pattersono specialiai ansambliui dedikuotas „Timepiece“, kuriame autorius panaudojo įvairiausius vokalinius efektus. Po pertraukos klausytojai išgirs impresionisto Claude’o Debussy sukurtas „Tris dainas Ch. d’Orléans’o tekstais“. Jose XV a. poezijai kompozitorius parinko pseudorenesansinį muzikos stilių, viską užliedamas jam būdinga spalvinga harmonija. Koncerto pabaigoje skambės lengvesnio žanro kūriniai iš „The King’s Singers“ repertuaro – populiarios melodijos, liaudies dainų aranžuotės, spiričiueliai, popmuzikos numeriai.

 

„The King’s Singers“
„The King’s Singers“