7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus festivalį pradės Violeta Urmana

 

LNF inf.
Nr. 20 (1034), 2013-05-17
Muzika Anonsai
Violeta Urmana ir Modestas Pitrėnas Vilniaus festivalyje 2009 m. M. Aleksos nuotr.
Violeta Urmana ir Modestas Pitrėnas Vilniaus festivalyje 2009 m. M. Aleksos nuotr.

Birželio 3 d. prasideda Vilniaus festivalis. Ne veltui festivalio atidarymo koncertas įvyks raudonais kilimais išpuoštoje menų sintezės šventovėje – Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Tą vakarą klausytojai turės neeilinę galimybę išgirsti garsiausią Lietuvos operos solistę Violetą Urmaną, programą parengusią su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir dirigentu, Nacionalinės premijos laureatu Modestu Pitrėnu.
 

Violeta Urmana Italijoje ir Vokietijoje pripažinta kaip vienas ryškiausių dabarties dramatinių sopranų, dėl savo balso ji lyginama su XX a. operos dainininke Maria Callas. 2011 m. „Paris Update“ kritikas rašė: „Jos balso diapazonas, jėga ir gebėjimas dainuoti rafinuočiausią pianissimo privertė mane apgailestauti, kad Verdi šiam vaidmeniui skyrė tik pirmąją dalį ir pačią operos pabaigą...“
 
V. Urmana karjerą pradėjo kaip mecosopranas, tačiau neilgai trukus pasaulį užkariavo itin galingo dramatinio soprano atliekamomis partijomis. Jos repertuare – G. Verdi, R. Wagnerio, Ch.W. Glucko, G. Puccini, R. Strausso, V. Bellini ir kitų kompozitorių operų pagrindinės partijos, kurias ji yra atlikusi beveik visuose žinomiausiuose pasaulio operos teatruose. V. Urmana bendradarbiavo su tokiais dirigentais kaip Claudio Abbado, Danielius Barenboimas, Pierre’as Boulezas, Riccardo Muti, Simonas Rattle’as, Giuseppe Sinopoli, Franzas Welser-Möstas, Christianas Thielemannas ir kiti.
 
Šalia koncertinės veiklos, kuri jau suplanuota keleriems metams į priekį visoje Europoje, JAV ir Azijos žemyne, solistė yra įdainavus daugelį plokštelių ir įamžinusi svarbius vaidmenis DVD. Paskiausi – 2009 m. „Deutsche Grammophon“ išleista G. Puccini kompaktinė plokštelė „Puccini Rediscovered“, įrašyta kartu su Placido Domingo ir Vienos filharmonijos orkestru, 2010 m. Marijos teatro leidyklos – R. Wagnerio operos „Parsifalis“ įrašas, kur V. Urmana atlieka Kundry partiją. Jos vaidmenis DVD formatu užfiksavo tokie teatrai kaip Milano „La Scala“, Madrido „Teatro Real“, Niujorko „Metropolitan Opera“, Paryžiaus „Opera Bastille“. Ši kerinčio balso savininkė, psichologiškai jaučianti ir įtaigiai perteikianti pačius įvairiausius personažų charakterius, nuolat pelno svarbius apdovanojimus. 2002 m. Londone jai buvo suteiktas prestižinis Karališkosios filharmonijos draugijos apdovanojimas dainininkams, o 2009 m. Vienoje – Austrijos „Kammersängerin“ („Kamerinės muzikos dainininkės“) titulas.
 
Septynioliktame Vilniaus festivalyje V. Urmana pasirodys su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir dirigentu Modestu Pitrėnu – 2012 m. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu. Solistė su orkestru interpretuos Richardo Wagnerio muziką – jo 200-ųjų gimimo metinių sukaktį šiais metais mini visas pasaulis. Skambės vokalinis ciklas „Matildos Wesendonck dainos“. Kūrinys pripildytas ilgesingų, tragiškų ir dramatiškų slaptos mylimosios Matildos eilėraščių, jis buvo sukurtas tuo pat metu kaip ir opera „Tristanas ir Izolda“. Koncerto antroje dalyje bus galima išgirsti šios muzikinės dramos finalą – Izoldos mirties sceną, kuri suvokiama kaip ekstaziškas meilės himnas ir kartu kaip sukrečiantis atsisveikinimo su gyvenimu paveikslas.
Koncerte taip pat skambės dvi simfoninės poemos – Lietuvos muzikos klasiko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio giedra ir lyriška „Miške“ bei XIX a. vokiečių kompozitoriaus Richardo Strausso „Mirtis ir pragiedrėjimas“, kupina neįvardyto menininko mirties ir prisikėlimo vaizdinių.
 
Ši Vilniaus festivalį pradėsianti programa rudenį skambės Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai skirtame koncerte Briuselyje.

 

Violeta Urmana ir Modestas Pitrėnas Vilniaus festivalyje 2009 m. M. Aleksos nuotr.
Violeta Urmana ir Modestas Pitrėnas Vilniaus festivalyje 2009 m. M. Aleksos nuotr.