7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Antrasis ciklo „Meistrai Didžiojoje“ vakaras

 Petro Geniušo ir Leonido Donskio susitikimas

LMTA inf.
Nr. 12 (1026), 2013-03-22
Muzika Anonsai
Petras Geniušas
Petras Geniušas

 

Kovo 23 d. 19 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vyksiantis antrasis ciklo „Meistrai Didžiojoje“ vakaras skirtas dviem daugiabriaunėms ir ryškioms asmenybėms: į Didžiąją salę kviečia pianistas.
 
„Meistrai Didžiojoje“ yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų – LMTA
dėstytojų kūrybos vakarų ciklas, truksiantis visus 2013 kalendorinius metus Akademijos Didžiojoje salėje. Visi „Meistrų Didžiojoje“ renginiai nemokami.
 
LMTA profesorius P. Geniušas iš Lietuvos atlikėjų išsiskiria įvairiapusiškumu ir nuolatinėmis, dažnai rizikingomis naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Meistriškai įvaldęs platų klasikinių, romantinių ir šiuolaikinių kūrinių repertuarą, jis rengia rečitalius ir koncertuoja kaip solistas su Lietuvos simfoniniais orkestrais, įvairiais kameriniais ansambliais ir solistais, dirigentais. Tačiau klasikinio pianisto amplua P. Geniušui per ankštas: neretai jį galima pamatyti ant scenos akompanuojantį dramos spektakliams, baletui ar net kabaretui, dalyvaujantį džiazo ir įvairius muzikos stilius kryžminančiuose projektuose.
 
Už plačią koncertinę ir kūrybinę veiklą P. Geniušas buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija (1992 m.) ir Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) premija (2004 m.). 2011 m. P. Geniušas apdovanotas Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
 
Europos Parlamento narys Leonidas Donskis – filosofas, politikos teoretikas ir komentatorius, idėjų istorikas ir socialinis analitikas. 2004 m. Europos Komisija suteikė jam Tolerancijos ir įvairovės ambasadoriaus Lietuvoje titulą.
 
Prieš tapdamas Europos Parlamento nariu L. Donskis buvo Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius ir dekanas, Helsinkio universiteto socialinės ir moralės filosofijos docentas, Talino universiteto filosofijos ir kultūros teorijos ekstraordinarinis vizituojantis profesorius Estijoje. Septynerius metus dirbo JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Estijos ir Vengrijos universitetuose bei pažangiausių tyrimų centruose. Nuo 1997 m. dėsto Helsinkio universitete, nuo 2007 m. – Bolonijos universitete, Italijoje, ir Budapešto universitete, Vengrijoje. L. Donskis yra daugiau nei 30 knygų ir daugiau nei 500 straipsnių Lietuvos bei užsienio plačiajai ir akademinei spaudai autorius.
 
„Meistrai Didžiojoje“ yra Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų – LMTA
dėstytojų kūrybos vakarų ciklas, truksiantis visus 2013 kalendorinius metus Akademijos Didžiojoje salėje. Akademijoje šiuo metu dirba 27 Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, pelnę šį apdovanojimą už svarų indėlį į muzikos, teatro, kino menų raidą ir plėtrą. Plačiajai visuomenei skirtus susitikimus moderuos žinomi Lietuvos muzikologai, teatrologai ir kinotyrininkai.
 
Visą LMTA programą „80. Susitikimai su Akademija“ pristato Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.
 

 

Petras Geniušas
Petras Geniušas