7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinės talentingų smuikininkų varžytuvės

 

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1023), 2013-03-01
Muzika Anonsai
Jascha Heifetzas
Jascha Heifetzas

Vasario 26 – kovo 3 d. Vilniuje vyks Tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas, organizuojamas BĮ Tarptautinių kultūros programų centro, bendradarbiaujant kartu su Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei Vilniaus miesto savivaldybe. Konkurso globėjas – Vilniaus meras Artūras Zuokas.

 
2013 m. kovo 3 d., sekmadienį, 16 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje vyks IV tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursofinalas bei konkurso apdovanojimai ir baigiamasis koncertas.
 
Tarptautinį prestižą įgijęs ir tradiciniu tapęs konkursas į sostinę sukvies ne tik talentingiausius smuikininkus iš viso pasaulio, bet ir kompetentingą vertinimo komisiją, suburtą iš žymiausių muzikų, tarp jų – Krzysztofas Wegrzynas (Vokietija), Borisas Garlitsky’s (Prancūzija), Sergejus Kravčenko (Rusija), taip pat Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesorius, Styginių instrumentų katedros vedėjas Petras Radzevičius, katedros profesoriai Jurgis Dvarionas ir Ingrida Armonaitė-Galinienė. Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas – Gidonas Kremeris, konkurso orkestras – „Kremerata Baltica“.
 
Jaschos Heifetzo konkursas yra vienas iš keturių stambiausių muzikinių konkursų (M. K. Čiurlionio, B. Dvariono, S. Vainiūno), vykstančių Lietuvoje kas ketveri metai ir remiamų Kultūros ministerijos. Iš visų jų šis yra jauniausias, pradėtas rengti 2001 m., minint 100-ąsias smuikininko gimimo metines. Tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas yra Europos muzikinių jaunimo konkursų sąjungos (EMCY) narys.
 
Ketvirtas tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų konkursas išsiskiria originalia programa, kuri buvo rengiama kartu su Gidonu Kremeriu. Šalia kitų privalomų kūrinių kiekvienas dalyvis pirmame atrankos ture privalės pagriežti 6–7 minučių trukmės vilniečio kompozitoriaus kūrinį smuikui solo, parašytą specialiai šiam konkursui. Ankstesniuose renginiuose buvo atliekami A. Šenderovo, V. Barkausko, F. Bajoro kūriniai, šiame skambės Broniaus Kutavičiaus muzika. Bus atliekamos ir paties Jaschos Heifetzo transkripcijos. Artėjantis ketvirtasis konkursas turės originalų finalinį turą su orkestru „Kremerata Baltica“. Kiekvienas finalistas su orkestru privalės atlikti C. Saint-Saënso (Ysaÿe) Valso formos etiudą nr. 6, op. 52, ir W.A. Mozarto ar J. Haydno koncertą smuikui su paties J. Heifetzo arba atlikėjo autorinėmis kadencijomis. Turas labai sudėtingas, reikalaujantis gero pasiruošimo ir aukšto meistriškumo.
 
Konkurse varžysis 35 dalyviai (8 lietuviai ir 27 smuikininkai iš JAV, Japonijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, Lenkijos, P. Korėjos, Kazachstano, Latvijos, Graikijos, Norvegijos, Ukrainos, Kanados, Didžiosios Britanijos).
 
Konkurso prizinį fondą sudaro 15 000 eurų: I premija – 6000, II premija – 4000, III premija – 2000, 3 diplomantams po 1000 eurų. Numatoma skirti ir specialius prizus, įsteigtus asmenų ar organizacijų.
 
Jascha Heifetzas, gimęs 1901 m. žydų „Lietuvos Jeruzale“ vadintame Vilniuje, visą gyvenimą atmintyje saugojo savo namų gyvenimo ir muzikavimo tradicijas. Šešiametis vunderkindas muzikinę karjerą pradėjo koncertu Kaune 1907 m., 1909 m. koncertavo Vilniuje, europinį pripažinimą pelnė 1912 m. Berlyne, o pasaulinę šlovę – JAV, kuri nuo 1917 m. tapo antrąja jo tėvyne. Menininkas mirė 1987 m. gruodžio 11 dieną.
 
Apie Jaschos Heifetzo grojimo fenomeną liudija išlikę gausūs įrašai, filmuota medžiaga, nuotraukos ir kt. Mažiausiai tyrinėtas ir žinomas yra J. Heifetzo gyvenimo ir kūrybos Vilniaus periodas. Vilniaus dabartinės Maironio gatvės 27-ajame name prabėgo smuikininko vaikystė, Vilniaus gatvėje yra išlikęs pastatas, kur nuo 1906 m. Jascha Heifetzas mokėsi Imperatoriškoje rusų muzikos draugijos mokykloje. Iki Lietuvai atgaunant nepriklausomybę, muzikinė visuomenė J. Heifetzą laikė amerikiečiu. Tik gausėjant užsienio šalių atlikėjų koncertų Lietuvoje, augo ir susidomėjimas didžiojo smuikininko muzikinėmis šaknimis.

 

Jascha Heifetzas
Jascha Heifetzas