7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Franzo Schuberto vokalinis ciklas „Žiemos kelionė“

Taikomosios dailės muziejuje

LNF inf.
Nr. 8 (1022), 2013-02-22
Muzika Anonsai
Stein Skjervold. T. Gudevold nuotr.
Stein Skjervold. T. Gudevold nuotr.

 

Vasario 24 d. 16 val. Taikomosios dailės muziejuje skambės Franzo Schuberto vokalinis ciklas „Žiemos kelionė“ (eilės Wilhelmo Müllerio), jį atliks Steinas Skjervoldas (baritonas) ir Sergejus Okruško (fortepijonas).
 
Anot amžininkų, Franzas Schubertas, kurdamas ciklą „Žiemos kelionė“, paprastose, liaudies dainas primenančiose poeto Wilhelmo Müllerio eilėse atrado savo išgyvenimų atspindžius. Kompozitorius nutiesė skambantį kelią į žmogaus sielą, meilės, svajų, netekties, liūdesio ir baimės pasaulį. Pats F. Schubertas apie šį kūrinį yra sakęs: „Tos dainos mane jaudina labiau negu bet kas, ką iki šiol esu parašęs“. 24 dainų ciklas buvo kuriamas palyginti ilgai: pirmos dvylika dainų pasirodė 1827 m. spalį, kitos dvylika buvo išleistos po metų, vos pora mėnesių prieš autoriaus mirtį, todėl ciklas neretai vadinamas kompozitoriaus gulbės giesme.
 
F. Schuberto vokalinis ciklas yra laikomas atlikėjo meistriškumo ir meninės brandos įrodymu. Norvegų baritono Steino Skjervoldo interpretacija išsiskiria išraiškingumu, ypatingu susitelkimu. Kaip rašė pats atlikėjas, „Schuberto ciklai neabejotinai yra ryškiausi visos Lied tradicijos pavyzdžiai. Netikėtai atrasta bibliotekoje Franzo Schuberto muzika man, kaip ir daugeliui dainininkų, tapo muzikiniais „namais“, į kuriuos visuomet norisi sugrįžti. Maža to, Schubertas tapo man savotišku draugu, žvelgiančiu per petį koncertuojant: žemas, kresnas, drovus, beviltiškai nemokantis tvarkyti piniginių reikalų, visą gyvenimą išlikęs bohemos atstovu, svetimiems dažnai nemaloniai keistas ir vienišas, bet nuoširdžiai brangintas ir mylėtas draugų Vienoje.“

 

Stein Skjervold. T. Gudevold nuotr.
Stein Skjervold. T. Gudevold nuotr.