7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujas projektas „Klasika visiems“

Kviečia atlikti Mozarto „Requiem“

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1010), 2012-11-23
Muzika Anonsai
„Klasika visiems“ logo
„Klasika visiems“ logo

 

Lietuvoje dar nematytas Vilniaus universiteto Kultūros centro projektas „Klasika visiems“ gruodžio 8 d., šeštadienį, į Šv. Jonų bažnyčią kviečia visus pažįstančius muzikos raštą ir mėgstančius dainuoti vilniečius bei miesto svečius kartu su VU kolektyvais atlikti W.A. Mozarto „Requiem“. Vos paskelbus apie projektą, užsiregistravo beveik šimtas šį kūrinį dainuoti norinčių klasikinės muzikos mėgėjų.

Šio išties drąsaus edukacinio projekto analogų neteko girdėti visoje Europoje (JAV panašus renginys vyksta San Franciske). Visą dieną vyks repeticijos, bus mokomasi atskirų partijų, paskui bus repetuojama su solistais, orkestru. Vakare klausytojams bus pristatytas unikalus ir vienintelis Lietuvoje tokio pobūdžio koncertas – W.A. Mocarto „Requiem“, atliekamas ne su muzikos profesionalais, o su visais į projektą užsiregistravusiais dalyviais, galėsiančiais prisidėti prie renginio organizatorių – VU chorų „Gaudeamus“, „Virgo“, „Pro musica“.
 
Grieš VU kamerinis orkestras, dainuos profesionalūs solistai Gunta Davidčuka (sopranas, Latvija), Nora Petročenko (mecosopranas), Mindaugas Zimkus (tenoras) ir Nerijus Masevičius (bosas). Diriguos VU chorų meno vadovė Rasa Gelgotienė.
 
Projekto tikslas – įtraukti muziką mėgstančius žmones į gyvą muzikavimą, priartinti juos prie klasikinės muzikos lobyno, bendrame skambesyje suvienyti visų muziką mėgstančiųjų balsus ir skleisti kūrybingo bendradarbiavimo idėjas. Projekte gali dalyvauti visi norintys ir galintys dainuoti iš natų. „Tai Vilniaus ir Lietuvos, kaip aukštos kultūros miesto ir šalies, pristatymas sau patiems ir pasauliui, nes tokį projektą įmanoma įgyvendinti tik aukštos kultūros šalyje“, – sako projekto iniciatorė R. Gelgotienė.
 
Repeticijos su trumpomis pertraukėlėmis vyks koncerto dieną, gruodžio 8-ąją, nuo 10 val. Visi norintys dalyvauti kviečiami registruotis elektroniniu paštu [email protected] arba telefonu 8 662 57309.
Daugiau informacijos: www.klasikavisiems.lt arba www.facebook.com/KlasikaVisiems.
 
Na, o visus kitus, mėgstančius klasikinę muziką, bet nepažįstančius muzikos rašto, „Klasika visiems“ rengėjai kviečia gausiai rinktis pasiklausyti koncerto gruodžio 8 d. 19 val. Įėjimas nemokamas.
 
W.A. Mozarto „Requiem“ – paskutinis kompozitoriaus kūrinys ir vienas labiausiai jaudinančių bei turiningiausių XVIII a. muzikos pavyzdžių. Tai gilios išminties ir tragizmo kupina poema apie gyvenimą ir mirtį, apie asmenybės ir visos žmonijos likimą; tai įaudrintos, tarp nusivylimo ir vilties besiblaškančios sielos išpažintis, sukrečiantis pasakojimas apie abejones ir baimę. Veikalas parašytas keturiems solistams, mišriam chorui ir simfoniniam orkestrui pagal tradicinį lotynišką katalikų gedulingų pamaldų tekstą, atsiradusį dar viduramžiais.

 

„Klasika visiems“ logo
„Klasika visiems“ logo