7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujausias žurnalo „Literatūra ir menas“ numeris – trimis skirtingais viršeliais

Rengėjų inf.
Nr. 32 (1353), 2020-09-25
Kultūra Anonsai
2020 m. rugsėjo 25 d. žurnalo „Literatūra ir menas“ viršeliai
2020 m. rugsėjo 25 d. žurnalo „Literatūra ir menas“ viršeliai

Rugsėjo 25 d., penktadienį, kultūros žurnalo „Literatūra ir menas“ numeris (Nr. 16), skirtas UŽMARŠTIES ir ATMINTIES temai, išeis su trimis skirtingais viršeliais (kiekvieno tiražas – 470 egz., bendras – 1410 egz.). Redakcijos žiniomis, tai pirmas toks atvejis Lietuvos spaudos istorijoje. Viršeliai – Donatos Buivydės koliažai, sugulę iš Nacionalinėje dailės galerijoje iki spalio 11 d. veiksiančios parodos „Laukinės sielos. Baltijos šalių simbolizmo dailė“ įvairių autorių darbų.

 

Viršelių dizaino taisyklės pastaraisiais metais kardinaliai pasikeitė. Ko reikia, kad vis daugiau žmonių pradėtų skaityti žurnalus, kultūrinę spaudą? Galbūt skaitytoją žurnalo link galėtų patraukti išskirtinis viršelis? O jei multiviršelis?

Multiviršelis gimė JAV. Tokios vaizdo naudojimo strategijos turi labai aiškius tikslus, iš kurių svarbiausias – atkreipti dėmesį. Minint kelis įdomiausius variantus, būtina išskirti 2012 m. žurnalą „Times“, išleidusį 12-os multiviršelių numerį, Nyderlandų žurnalą „Fantastic Man“, italų „Vogue“ – šių metų rugsėjo leidinys pasirodė su 100 skirtingų multiviršelių, kurių tema – viltis. Kiti žurnalai: „The New York Times Magazine“, „The Studio“, „The Rolling Stones“, „The New Yorker“, „Arts & Architecture“, „Art Market“, „Beaux Art“, „Apollo“ ir t. t.

 

Šis žurnalo numeris skirtas ATMINTIES ir UŽMARŠTIES temai, kurią iš esmės padiktavo dar rugpjūtį Biržuose vykęs „Šiaurės vasaros“ forumas, o paroda „Laukinės sielos“, beje, nepelnytai sulaukusi (-ianti) santykinai menko lankytojų dėmesio, yra tik akstinas nepasiduoti užmarščiai, atsiminti, kas esame ir dėl ko.

Ar tik nepasiduodame UŽMARŠTIES sindromui, ATMINTIES erozijai? Rugsėjo 25 d. žurnale aštriai ir atvirai keliami klausimai: pernai minėtas ir Baltijos kelio 30-metis, o šiemet 31-asis – jau su atšaka Minsko link; galbūt todėl vis dar įmanomas ir Baltijos šalių vadinamasis burbulas? Galbūt jis kada nors galės būti kartu su Baltarusija? Ar atmintis – tai tik paminklų (ir daugeliu atvejų, deja, nevykusių) statymas? Ar tikrai pakankamai ir nuoširdžiai šnekame apie Holokaustą?

Žurnale rasite filosofų Daliaus Jonkaus ir Nerijaus Mileriaus tekstus, kaip su užmarštimi susiję mobilieji telefonai, raštas, turizmo industrija; Aušra Maldeikienė analizuoja Holokausto refleksiją Lietuvoje; Rūta Stanevičiūtė kalba apie politiškai angažuotą lietuvių muziką ir t. t.

Šis leidybinis redakcijos sprendimas (tema, trys skirtingi viršeliai) motyvuojamas siekiu nepasiduoti masiniam mentaliniam alzheimeriui, manipuliacijai atmintimi, kurią atvirai gviešiasi perrašyti ne tik kaimyninių šalių diktatūrų ideologai, bet dažnai ir mes patys, taip pat siekiu būti atviriems, generuoti gyvybę, o ne stagnaciją.

Lietuvoje multiviršelis ne itin populiari, o gal dar neatrasta komunikacijos su auditorija forma. Tai tikrai nėra tik grožio siekis ar bandymas pasipuikuoti. Tai noras, šauksmas atkreipti dėmesį ir sutelkti jį į rodomą objektą, po kuriuo slepiasi ne tik tema ir vaizdas, bet ir turinys bei jo autoriai“, – teigia „Literatūra ir menas“ dailės skyriaus redaktorė Aistė Marija Grajauskaitė.

Tai pretenzinga? Nemanau. Gal net atsiras tokių, kurie šį sprendimą pavadins pigiu rinkodaros triuku. Neabejoju. Ne viskas yra rinkodara ir išskaičiavimas, net ir artėjant rinkimams į Seimą ar Kalėdoms, kurios greitai turbūt prasidės dar rimtai neįrudenėjus“, – rašo redakcijos skiltyje žurnalo vyr. redaktorius Gytis Norvilas.

 

„Literatūra ir menas“ – ilgiausiai be pertraukos tuo pačiu pavadinimu Lietuvoje einantis leidinys. Pirmasis numeris išėjo 1946 m. liepos 21-ąją. Nuo tada skaitytojus pasiekė 3710 numerių.

„Literatūros ir meno“ redakcija nevengia nepatogių, neįprastų žingsnių. Protestuodama prieš ydingą kultūrinės spaudos finansavimo politiką 2018 m. vasario 2-ąją išleido tuščią žurnalo numerį, kuris tapo turbūt paklausiausias per visą 74-erių metų leidinio istoriją. Nuo 2016 m. redakcija taip pat teikia ne vieną papiktinusią „Šūdvabalio“ premiją, skiriamą „už nepatogų, drąsų ir nuoseklų buvimą, atkaklumą, kultūrinę veiklą, įvykį“ (žr.: https://literaturairmenas.lt/sudvabalio-premija).

 

Žurnalą nuo penktadienio bus galima rasti įprastose platinimo vietose (https://literaturairmenas.lt/kur-isigyti). O jau ketvirtadienio popietę – mums draugiškuose Vilniaus knygynuose „Eureka!“, „Mint Vinetu“, „Akademinė knyga“ ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos knygynėlyje.

Žymos:
Rengėjų inf.,
2020 m. rugsėjo 25 d. žurnalo „Literatūra ir menas“ viršeliai
2020 m. rugsėjo 25 d. žurnalo „Literatūra ir menas“ viršeliai