7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rudenį Meno istorijos mokykloje – dėmesys interjero dizainui ir mados istorijai

MIM inf.
Nr. 28 (1349), 2020-08-28
Kultūra Anonsai
 Aistė Bimbirytė-Mackevičienė
Aistė Bimbirytė-Mackevičienė

Artėjančius naujus mokslo metus Meno istorijos mokykla (MIM) pasitinka su ypatingų paskaitų trimestru, kuriame du žinomi lektoriai – Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytojas, Grafinio dizaino studijų programos vadovas doc. Jonas Malinauskas ir dailės istorikė, Kazio Varnelio namų-muziejaus menotyrininkė dr. Aistė Bimbirytė-Mackevičienė – savo pasakojimais klausytojus vedžios po dizaino erdves. 

 

Rugsėjo 3 d. prasidėsiančiame paskaitų cikle bus galima sužinoti europinės mados istoriją, kurią pasakoja drabužiai, o rugsėjo 9 d. bus skelbiamas startas paskaitų ciklui, kuriame bus galima susipažinti su interjero dizaino istorija, madomis, kryptimis ir įgyti kitų žinių.

 

„Šių paskaitų ciklai skirti ir profesionalams, ir visiems, kurie tiesiog domisi dizainu bei mada. Tai iš vienos pusės visiems artimos ir gerai pažįstamos temos, apie kurias visi šį tą žinome, bet paskaitose bus daug naujos informacijos, vertingų žinių, kurios ne tik leis praplėsti akiratį, bet ir pravers praktikoje – pavyzdžiui, kuriant įdomesnės stilistikos interjerą ar pasirenkant įdomesnių madingų detalių aprangai“, – teigia Vilniaus aukciono namų, prie kurių įsteigta ir veikia MIM, vadovė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

 

MIM Rudens trimestras, kurį sudaro du paskaitų ciklai, vyks iki lapkričio pradžios kiekvieną trečiadienį ir ketvirtadienį 18.15 val. – abu lektoriai skaitys po 9 paskaitas. Paskaitų klausytis bus galima įsigijus lankytojo bilietą be išankstinės registracijos.

 

Trečiadieniais vyksiančiame paskaitų cikle „Interjero dizaino istorija, mados ir kryptys“ lektorius doc. J. Malinauskas supažindins su ypatingai įdomia interjero dizaino istorija. Paskaitų lankytojų laukia pasakojimai apie Viktorijos stilių dizaine ir tokių žymių šio laikmečio žmonių kaip menotyrininkas John Ruskin ar Henry Cole J. Paxton veiklas, Meno ir amatų (Arts and Crafts) sąjūdį Anglijoje, vienu pirmųjų nepriklausomu dizaineriu tituluojamą Christopher Dresser, lenkto medžio baldais pagarsėjusį meistrą Michael Thonet, secesijos (Art Noveau) stiliaus apraiškas architektūroje, interjere, madoje, juvelyrikoje ir grafiniame dizaine bei tokius žymius kūrėjjus kaip Rennie Mackintosh, Antonio Gaudí, Victor Horta, Henri de Toulouse–Lautrec, Alphonse Mucha ir kt. Taip pat bus kalbama apie dadaizmą ir jo kūrėjus, tokius kaip Man Ray, Marcel Duchamp, Egon Schiele, Oscar Kokoschka, Otto Dix, ir per grupes – „Mėlynasis raitelis“, „Tiltas“ ir kt., apie ankstyvąjį funkcionalizmą architektūroje ir interjero dizaine, apie rusų konstruktyvizmą, apie Art Deco stilių su apreiškimais taikomojoje dailėje bei žinomus kūrėjus Eileen Grey, Tamara de Lempicka, René Lalique, apie aerodinaminį stilių (Streamline) ir t.t.

 

Tuo metu ketvirtadieniais vyksiančiame kitame paskaitų cikle „Istorija, papasakota rūbais: europinės mados istorijos apžvalga“ dr. A. Bimbirytė-Mackevičienė per drabužius leis pažinti visą mados raidą – viduramžių rūbų siluetus, higienos įpročius ir  grožio idealus, renesanso madas Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Anglijoje, barokines madas Vakarų Europos dvaruose, prancūziškąją rokoko kryptį, klasicizmo madas su direktorija ir ampyru, „Fru Fru“, šių dienų mados namų ir masinės produkcijos veiklas ir kt. Šalia europinės mados istorijos nebus aplenktos ir mados kryptys Lietuvoje: lektorė pasakos, kokios pas mus atkeliavo Vakarų Europos mados tendencijos ir kaip jos maišėsi su vietinėmis tradicijomis, kaip rengėsi vilnietės ir kt.

 

Pasak dr. S. Skaisgirytės-Makselienės, šių paskaitų ciklų tematinės linijos atrodo ir labai artimos, ir kiekviena savaip išsiskirianti, tačiau abi kartu jos stebins ir atskleis daug netikėtumų, leis nuosekliai pažinti dizainą, jo stilius ir kryptis, pagilinti žinias tiek interjero kūrimo, tiek drabužių mados srityje.

 

MIM – tai Meno istorijos mokykla, įsteigta prie Vilniaus aukciono ir supažindinanti plačiąją visuomenę su meno istorijos aspektais. Tai – jau 19-asis MIM paskaitų ciklas per šiek tiek daugiau nei penkerius metus. Ankstesniuose cikluose nagrinėtos Lietuvos ir pasaulio fotografijos istorijos, įvairių Lietuvos dailės istorijos laikotarpių, dailės ikonografijos, bažnytinio meno, viduramžių meno, Lietuvos dvarų kultūros, taikomosios dailės, kolekcionavimo ir kitos temos. Paskaitas skaitė tokie žinomi specialistai kaip Stanislovas Žvirgždas, Laima Kreivytė, dr. Dalia Ramonienė, dr. Viktoras Liutkus, dr. Rūta Janonienė, dr. Sigita Maslauskaitė-Mažylienė, Erika Meškauskienė, Darius Pocevičius, prof. habil. Dr. Aleksandra Aleksandravičiūtė, prof. dr. Giedrė Mickūnaitė, Ilona Mažeikienė, Olga Prokofjeva ir kt.

 

Daugiau informacijos – www.menorinka/mim

 

Žymos:
MIM inf.,
 Aistė Bimbirytė-Mackevičienė
Aistė Bimbirytė-Mackevičienė
Jonas Malinauskas
Jonas Malinauskas