7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvoje plintantis skaitymo virusas kviečia vasarą praleisti su gera knyga

Rengėjų inf.
Nr. 22 (1343), 2020-06-05
Kultūra Anonsai

Pirmąją vasaros dieną prasideda ir tris mėnesius iki rugsėjo 1 dienos truks jau penktasis, kasmet vis daugiau žmonių suviliojantis „Skaitymo iššūkis“. Jo metu pateikiamos penkios smagios skaitymo užduotys, kurias įveikusieji gauna dovanų.

Skaitymas mus jungia

Ką labiausiai mėgsta lietuviai veikti vasarą? Jeigu šį klausimą užduotumėte bibliotekininkui, išgirstumėte atsakymą – „skaityti“. „Skaitymo iššūkį“ koordinuojančios Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apskričių viešosios bei Lietuvos aklųjų biblioteka kiekvienais metais maloniai nustemba, kiek daug žmonių suburia ši vasaros skaitymo akcija. Štai 2019 metais rezultatai pranoko visus lūkesčius – iššūkį priėmė net 16 390 dalyvių (beveik du kartus daugiau nei 2018 m.), o jį įveikė tris kartus daugiau skaitytojų nei praėjusiais metais – 10 339. Iš viso pernai per vasarą buvo perskaityta net 74 100 knygų!

Šių metų „Skaitymo iššūkio“ šūkis – „Skaitymas mus jungia!“, o dalyvių laukia penkios smagios užduotys: perskaityti knygą, kurios autorius yra iš Šiaurės šalių; knygą, kurios pavadinime yra skaičius; knygą apie gamtą; knygą apie draugystę ir eiliuotą knygą. Greta Kėvelaitienė, šių metų projekto vadovė sako, kad skaitymui nėra amžiaus ribų ir šis „Skaitymo iššūkis“ tai tik dar kartą įrodo: „ Aktyviai jame dalyvauja visi – ir tėvai , ir vaikai, ir seneliai, ir net augintiniai, kuriems vasarą skaitomos knygos. Šiais metais „Skaitymo iššūkis švenčia 5-erių metų gimtadienį, tad savo skaitytojus pasitinkame su penkiomis naujomis skaitymo užduotimis ir smagiais prizais. Viena iš pagrindinių naujovių – atnaujinta projekto svetainė www.vasarasuknyga.lt, kuri bus aiški, patraukli ir pritaikyta regos negalią turintiems žmonėms“.

Sėkmės paslapties neišduoda

Alytaus rajono viešoji biblioteka ir jos skaitytojai pernai metais mušė projekto dalyvavimo rekordus. Negi dzūkai yra labiausiai skaitantys žmonės Lietuvoje, klausiame Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus Aivaro Vyšniausko, prašydami išduoti sėkmės paslaptį: „Paslaptis yra ta, jog... jokios paslapties nėra! Turbūt kiekviena biblioteka turi savų sprendimų ar būdų, kaip pasiekti norimą rezultatą ar sau iškeltą tikslą. Kaip sporte, taip ir šiose skaitymo varžytuvėse mūsų bibliotekos tikslas buvo laimėti, o sėkmės paslaptis – ilgas ir kruopštus darbas su skaitytojais. Per ilgus bibliotekos gyvavimo metus mes sugebėjome „prisijaukinti“ savo skaitytoją, tapome jiems draugais, nuodėmklausiais ir psichologais. Žinoma, to niekada nebūtų įvykę be ilgamečių mūsų darbuotojų, tiesiogiai dirbančių su skaitytojais, puikiai juos pažįstančių ir negailinčių laiko ir energijos tiek bendraujant su jais, tiek ir atsakant į jų užklausas. Juk eilinis kvietimas dalyvauti vasaros skaitymo skatinimo akcijoje tikrai nereikalauja jokių papildomų išlaidų ar specialių resursų: tam reikia tik elementaraus noro tiek iš skaitytojų, tiek ir iš juos į akciją kviečiančių darbuotojų pusės. Ir man džiugu, jog mūsų bibliotekoje tas abipusis noras buvo. Tad ir šiemet mes nežadame nieko nustebinti: kaip ir praėjusiais metais vėl būsime pirmi“.

Skaityti galima ir popierines, ir elektronines knygas

 

„Skaitymo iššūkio“  dalyviai knygas gali skaityti iš savo namų knygų lentynų, skolintis bibliotekoje, skaityti elektronines knygas ar klausyti audioknygų. Svarbu, kad jos atitiktų organizatorių pateiktas užduotis ir  reikia nepamiršti užsiregistruoti www.vasarasuknyga.lt svetainėje.

„Mūsų skaitytojai nekantriai laukia „Skaitymo iššūkio“ – tai galimybė būti „ant bangos“, dalyvauti, diskutuoti ir konkuruoti su kitais knygų mėgėjais“, – teigia Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Inga Davidonienė.  – Galima pagalvoti, kad jei turi disleksiją, prastai matai, dėl fizinės negalios nenulaikai rankose knygos – skaitymas, o juolab skaitymo iššūkis – tikrai ne tau... Tačiau administruodami didžiausią Lietuvoje garsinių knygų platformą ELVIS ir nuolat didindami savo skaitytojų ratą, esame tikri: skaityti gali visi!“

Skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ populiarumas kasmet auga – ar galima daryti prielaidą, kad žmonės skaito vis daugiau ir skaityti tampa tiesiog „madinga“ ? „Neimčiau neigti ar tvirtinti, kad skaitymas yra „madingas“ laisvalaikio leidimo būdas. Nors kalbant apie madą, jau seniai yra pastebėta, jog nauja – tai seniai užmiršta sena. Knyga visais laikais turėjo savo pastovų ir ištikimą gerbėjų ratą ir, kalbant šiuolaikiniais terminais, visuomet puikuodavosi intelektualios veiklos topų viršūnėse. Būtent dabar, šiuo mums  visiems sunkiu metu, kai užsidarę koncertų, kino salių ar teatrų durys, knyga įgauna dar svaresnę reikšmę ir tampa jei ir ne pagrindine, tai tikrai ne antraeile laisvalaikio praleidimo palydove. Ir nors gyvenime mes dažnai esame linkę ieškoti kažko neatrasto, nepatirto ir naujo, visuomet lyg sūnūs paklydėliai grįžtame prie laiko patikrintų vertybių – prie knygų“, – sako Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas.         

Naudingi ir smagūs prizai

Visi, sėkmingai įveikusieji „Skaitymo iššūkį“ ir gavę patvirtinimą el. paštu, dalyvauja bendroje loterijoje, kurioje galima laimėti 3 pagrindinius prizus: planšetę, sėdmaišį, momentinį fotoaparatą. Aktyviausiems skaitytojams atiteks ir kelios dešimtys leidyklos „Baltos lankos“ knygų. Na, o visi, kurie sėkmingai įveiks visas užduotis, šiemet gaus ypatingų dovanų. „Atliepiant į susidariusią situaciją dėl COVID-19 viruso grėsmės, įsteigėme prizus, kurių pagalba bent šiek tiek galėsime pagelbėti savo imuninei sistemai. Tai – skirtukai su vaistažolėmis, kuriuos gaus visi užsiregistravę ir įveikę iššūkį. Skirtuką tereikia pasodinti žemėje ir po kiek laiko mėgausitės sveikomis vaistažolėmis“, – sako projekto vadovė Greta Kėvelaitienė. Papildomais prizais tradiciškai bus apdovanotos aktyviausios iššūkyje dalyvaujančios bibliotekos. Be to, viso iššūkio metu „Vasara su knyga“ Facebook ir Instagram paskyrose vyks konkursų, kur galima  laimėti kitų  prizų.

„Vasara su knyga“ palaikymo komanda

Tam, kad ši graži skaitymo šventė įvyktų, organizatorių komanda dėkoja Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijai, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijai, LRT, leidyklai „Baltos lankos“ ir partneriams – IBBY Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriui.

 „Vasara su knyga“ – tai Lietuvos apskričių ir savivaldybių viešųjų bibliotekų organizuojama skaitymo skatinimo programa pagal Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymą „Dėl skaitymo skatinimo 2019–2024 metų programos ir skaitymo skatinimo programos 2019–2021 metų veiksmų plano patvirtinimo“. 2018 m. spalio 19 d. Nr. Įv-746/v-834. „Skaitymo iššūkis“ yra viena iš „Vasara su knyga“ iniciatyvos dalių.

Daugiau informacijos apie „Skaitymo iššūkį“, taisykles, registracijos formą ir karščiausias naujienas rasite: http://vasarasuknyga.lt/ bei Facebook paskyroje https://www.facebook.com/vasarasuknyga/.

Žymos:
Rengėjų inf.,