7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kamerinėje „Olympian Machine“ versijoje – kolonėlės iš asmeninių menininkų kolekcijų

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1329), 2020-02-28
Kultūra Anonsai
„Olympian Machine“. M. Aleksos nuotr.
„Olympian Machine“. M. Aleksos nuotr.

Nuolatinis kūrybos procesas – tai svarbu garso menininkui, Boriso Dauguviečio auskaro savininkui Arturui Bumšteinui. Sekantys jo veiklą puikiai žino – savo kūriniams šis menininkas mėgsta suteikti daugiau nei vieną formą. Naujausias A. Bumšteino darbų kūrybinės evoliucijos rezultatas – garso instaliacijos-performanso „Olympian Machine“ kamerinė versija, kuri vasario 26 d., trečiadienį, 18 val. bus pristatoma Vilniaus „Menų spaustuvės“ Kišeninėje salėje.

 

„Olympian Machine“ – tai subtilus atminties tyrimas, įvilktas į išradingą meninę formą. Tirštas „Iliados“ santraukos tekstas, sodriai pripildytas istorijos herojų, geografinių vietų, dievybių ir kitais pavadinimais – tai kūrinio išeities taškas, kūrybinio proceso metu transformuotas į 12 eksperimento dalyvių refleksijas. Kiekvienas „Olympian Machine“ atlikėjas – žmogus, klausęsis Arturo skaitomos istorijos, vėliau valandą tai, ką prisiminė, pasakojęs įrašų studijoje. Šio proceso rezultatas – žmogiškosios atminties dekonstrukcija, menininko prisilietimu įgavusi kūrinio pavidalą.

 

„Naujoje „kišeninėje“ „Olympian Machine“ versijoje girdėsime tuos pačius 12 savo atmintyje pasiklydusių balsų. Tačiau jie skambės ne per dideles – koncertines, o per mažas, itin skirtingos, kartais – net egzotiškos išvaizdos kolonėles, surinktas iš asmeninės ir mano draugų kolekcijų. Garso menininkas Gitis Bertulis šiai performanso versijai pagamino ir specialią, permatomą garso kolonėlę. Tikėtina, kad kiekvienas kūrinyje skambantis balsas turės dar daugiau vizualinio antropomorfiškumo ir jaukumo“, – apie naują garso instaliacijos-performanso versiją pasakoja pats A. Bumšteinas.

 

Savo ruožtu, „Operomanijos“ prodiuserės Anos Ablamonovos teigimu, A. Bumšteinas – autorius, kuriam itin svarbu būti nuolatiniame kūrybos procese ir nesikartoti. Tad natūralu, kad kūrinio pakartojimai jam patrauklesni, atsirandant galimybei juos modifikuoti. Kitą vertus, naujos versijos atsiradimui įtakos turėjo ir noras praplėsti „Olympian Machine“ pristatymo galimybes

 

„Olympian Machine“ kamerinės versijos būtinybė gimė įvertinus Lietuvoje esančių, šiuolaikiniam menui atvirų erdvių dydžius. Kūrinys sukurtas iš 12 žmonių pasakojimų lietuvių kalba. Nėra galimybės adekvačiai pateikti šio kūrinio vertimą, todėl jo sklaida įmanoma tik lietuvių kalbą suprantančios auditorijos ribose. Koncentruodamiesi į performanso pristatymus daugiausia Lietuvos teritorijoje, ieškome tam tinkamų erdvių ir kontekstų, kurie reikalauja ir šiokių tokių adaptacijų“, – apie praktines kamerinės versijos atsiradimo aplinkybes pasakoja A. Ablamonova.

 

Vasario 26 d., trečiadienį, 18 val., „Menų spaustuvės“ (Šiltadaržio g. 6) Kišeninėje salėje – Arturo Bumšteino garso instaliacijos-performanso „Olympian Machine“ kamerinės versijos pristatymas. Prodiuseris – „Operomanija“, rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Bilietus platina tiketa.lt.

 

Trumpa video ištrauka: https://vimeo.com/343665465

Daugiau informacijos: https://www.facebook.com/events/1251826258540446/

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Olympian Machine“. M. Aleksos nuotr.
„Olympian Machine“. M. Aleksos nuotr.