7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kroatų ansamblio „Dialogos“ ir Katarinos Livljanić koncertas „Judita“

Rengėjų inf.
Nr. 4 (1325), 2020-01-31
Kultūra Anonsai
Ansamblis „Dialogos“. Organizatorių nuotr.
Ansamblis „Dialogos“. Organizatorių nuotr.

Vasario 7 d. 18 val. Vilniaus universiteto centrinių rūmų Teatro salėje ansamblis „Dialogos“ atliks muzikinę monodramą „Judita“. Inscenizacijos autorė ir režisierė Sandra Hržić. Ansamblis „Dialogos“ (Albrechtas Maureris, fidelis, lirica; Norbertas Rodenkirchenas, fleitos), vadovaujamas dainininkės ir Sorbonos universiteto muzikologės Katarinos Livljanić, tyrinėja žmonijos ryšius su muzikinėmis šaknimis.

 

Nuo 1997 m. ansamblis buria dainininkus ir instrumentalistus iš įvairių šalių, siekiančius atgaivinti Europos žodinę ir rašytinę tradiciją nuo viduramžių iki šių dienų. „Dialogos“ koncertuoja žymiausiuose festivaliuose ir koncertų salėse visame pasaulyje: Bostone, Utrechte, Vankuveryje, Dubrovnike, Sidnėjuje, Metropoliteno muziejuje Niujorke, Cité de la musique Paryžiuje ir kitur. Ansamblis pelnė kritikos apdovanojimus tarptautiniuose muzikos žurnaluose, kaip „Diapason d'Or“, „Choc Monde de la Musique“, „Goldberg 5 Stars“.

 

Muzikinė monodrama „Judita“ ‒ biblinis pasakojimas apie Juditą iš Betulijos, nužudžiusią priešą Holoferną, kad išgelbėtų savo tautą. Šią istoriją XVI a. sueiliavo Markas Maruličius, kroatų literatūros tėvu vadinamas Dalmatijos poetas, ir ji tapo kroatų viduramžių literatūros kertiniu akmeniu. Juditos istorija pasikartoja visais laikais, ją galime klausyti ir šiais pilnais sukrėtimų ir žiaurumo laikais. Šiam muzikiniam spektakliui buvo specialiai padirbinti XVI a. instrumentai.

 

Dainininkė ir muzikologė Katarina Livljanić (gimusi Zadare, Kroatijoje) ‒ pasaulyje pripažinta ankstyvųjų viduramžių grigališkojo choralo ir liturginės muzikos atlikimo žinovė. „Juditai“ muziką sukūrė ir tekstą parinko pati atlikėja ir vadina ją savo gyvenimo kūriniu. Nuostabus Katarinos Livljanić balsas įtaigiai perduoda rašytojo M. Marulčiaus žinią pasauliui, o kartu atgaivina ir Kroatijos kultūrinį paveldą.

 

Koncertą dovanoja Kroatijos Respublikos ambasada ir Kroatijos Respublikos kultūros ministerija.

 

Įėjimas nemokamas.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Ansamblis „Dialogos“. Organizatorių nuotr.
Ansamblis „Dialogos“. Organizatorių nuotr.