7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujas laidų ciklas „Procesai“ – kasdienybės vyksmų ir idėjų analizė nepriklausomo tyrėjo akimis

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Kultūra Anonsai
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.

Pirmąją naujųjų metų savaitę „LRT Plius“ eteryje bus pradėtas rodyti septynių dalių televizijos apybraižų ciklas „Procesai“. Ciklo autorių dėmesio centre – kasdienybės vyksmų ir idėjų raidos analizė nepriklausomo tyrėjo akimis. Iš ko susideda kasdienybės procesai ir kas juos lemia? Kaip tam tikri veiksmai tampa visuotiniais reiškiniais ir tradicijomis? Kaip pavienės mintys tampa ideologijomis? Šie ir panašūs klausimai lydės lengvais atsakymais nepasitenkinantį žiūrovą.

 

Anot laidos kūrėjų, jaunosios kartos režisieriaus Miko Žukausko, menotyrininkės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės ir prodiuserės Daivos Bilinskienės, visuomenei trūksta kritinių-analitinių TV laidų, nagrinėjančių ne pavienius įvykius, o reiškinius. 45 minučių trukmės apybraižos pristatys nagrinėjamas temas, pasitelkiant įvairių kviestinių pašnekovų – visuomenės veikėjų, mokslininkų ir kūrėjų – žvilgsnio perspektyvas. Tai vienas retų atvejų, kai profesionalių kultūros tyrinėtojų įžvalgos koncentruotai, vizualiai stilingai perteikiamos plačiajai visuomenei.

 

Laidų cikle bus nagrinėjamos įvairios temos: viešųjų erdvių transformacijos, kolekcionavimas kaip reiškinys ir saviraiškos būdas, kūno rengybos fenomenas, medijų edukacija, dramaturginis pasakojimas, šiuolaikinis žmonijos santykis su mirtimi, miesto gamta ir gentrifikacija.

 

Pirmojoje laidoje, kuri bus rodoma sekmadienį, sausio 5 d. 13 val., bus kalbama apie Vilniaus viešųjų erdvių transformacijas. Kam visuomenei reikalingos viešosios erdvės? Kas bus, jei jų neliks? Kas slypi už žodžių „viešasis interesas“, „protesto kultūra“ ir kodėl apie tai verta diskutuoti?

 

Įžvalgomis apie viešąsias erdves ir protesto kultūros apraiškas sostinėje dalinsis menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai, Vilniaus miesto vyr. architektas Mindaugas Pakalnis, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, architektė Julija Reklaitė, meno kritikės ir aktyvistės Laima Kreivytė, Eglė Mikalajūnė, meno istorikė Ūla Tornau ir kt.


Režisierius Mikas Žukauskas, redaktorė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė, prodiuserė Daiva Bilinskienė.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.