7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kalbantys lenkų veteranų portretai Bartoszo Frątczako parodoje

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1320), 2019-12-13
Kultūra Anonsai

2019 m. gruodžio 18 d. Vilniaus pranciškonų vienuolyne lenkų fotografas Bartosz Frątczak pristatys multimedialią nuotraukų parodą „Paskutinieji liudininkai. II-ojo pasaulinio karo herojų portretai“.

 

Autorius šiai parodai parinko 20 portretinių nuotraukų, vaizduojančių lenkų karius – paskutiniuosius II-ojo pasaulinio karo dalyvius ir liudininkus. Veteranų portretai sujungti su QR kodais, kuriuos nuskenavus galima pasiekti parodos internetinę versiją, archyvinę bei portalo Wilnoteka.lt medžiagą ir išklausyti nuotraukoje pavaizduotų herojų žodžius ir paties autoriaus įrašytus pokalbius su nuotraukų herojais. Parodą fotografas rengė dvejus metus. Per šį laikotarpį jis sukūrė kelias dešimtis II-ojo pasaulinio karo kombatantų portretų. Pirmą kartą paroda, parengta B. Frątczakui bendradarbiaujant su fondu „Pagalba lenkams Rytuose“, bus pristatyta Vilniuje, vėliau dvejų metų darbą ruošiamasi pristatyti Lenkijoje, Latvijoje ir Baltarusijoje. Parodos „Paskutinieji liudininkai. II-ojo pasaulinio karo herojų portretai“ premjerai Vilniuje garbės globą suteikė Lenkijos Karo veteranų ir represijos aukų biuro vadovas Jan Józef Kasprzyk, taip pat Lenkijos tautinio atminimo instituto direktorius dr. Jarosław Szarek ir II-ojo pasaulinio karo muziejus Gdanske.

 

Parodos atidarymo metu bus pristatyta katalogo lenkų ir anglų kalbomis versija. Jo įvadinį žodį taria prof. Jarosław Wołkonowski ir pats nuotraukų autorius. Katalogo vaizdiniu apipavidalinimu pasirūpino įmonė „Artprint“, kuri šiais metais taip pat išleido trimačių Lietuvos nuotraukų albumą „Iškilioji Lietuva 1860–1918“ ir parengė grafiką Lenkijos instituto išleistai knygai „1938. Tamsiausia naktis būna prieš aušrą: 80 metų nuo Lenkijos ir Lietuvos diplomatinių santykių užmezgimo“, 2019 m. nominuotai istorinės knygos titului. 

 

Nors fotografas herojų portretus fiksavo dvejus metus, projekto įgyvendinimo procesas prasidėjo žymiai anksčiau. „Praėjo šešeri metai nuo to laiko, kai atvykau į Lietuvą. Likimas panorėjo, kad mano pirmasis fotoreportažas, kurį anuomet sukūriau vietinei žiniasklaidai, būtų skirtas „Aušros vartų“ operacijai. Neatsimenu nė vienos iš tūkstančių tądien padarytų nuotraukų, bet tikrai žinau, kad tai buvo mano projekto pradžia. Nuo tada stengiuosi lankytis tose vietose, kuriose galiu sutikti Veteranus, ir kiekvienoje iš tų vietų sutinku Jų vis mažiau... Vis žvelgiu į Juos su nuostaba ir klausiu savęs – ar aš būčiau ryžęsis tokiam atsidavimui?.. Norėčiau tikėti, kad taip... Laikui bėgant įgavau ryžto ir drąsos lankytis pas Juos. Žiūrėjau Jiems į akis, o Jie kantriai žvelgė į mane. Klausiausi istorijų, surinkdavau savo nešiojamą fotostudiją ir darydavau portretus [...]“, – taip autorius aprašo savo darbą rengiant parodą. 

 

Bartosz Frątczak gimė Stargrade (Lenkija), šiuo metu gyvena Vilniuje. Baigė filosofijos, teologijos ir pedagogikos mokslus, o šiuo metu dirba fotografijos, žurnalistikos ir bibliotekininkystės srityse. Individualių parodų – „Ne-būtis“, skirtos žydų istorijai ir kultūrai, ir „Miestas. Šimtas kartų Folk“, pasakojančios apie šokio tradiciją ir kultūrą bei folkloro poziciją XXI amžiuje, – autorius. Menininkas taip pat dalyvavo rengiant kolektyvinę parodą „Įvairovės veidai“, pasakojančią apie lygybę ir kultūrų įvairovę. Lenkų instituto Vilniuje 2019 m. išleistos knygos „Taip dabar elgiasi dorieji. Žydus gelbėję Vilniaus krašto lenkai“ nuotraukų autorius.

 

Projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant su fondu „Pagalba lenkams Rytuose“, remiamas Lenkijos Respublikos senato lėšomis pagal polonijos ir užsienyje gyvenančių lenkų globos programą.

Paroda veiks nuo 2019 m. gruodžio 18 d. iki 2020 m. sausio 5 d.

Vilniaus pranciškonų vienuolynas (Pranciškonų g. 1).

Įėjimas nemokamas. Renginys bus fotografuojamas ir filmuojamas.
 

Žymos:
Rengėjų inf.,