7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Architektūros [pokalbių] fondas kviečia diskutuoti architektūros kritikos tema 25-ąjame pokalbių cikle „gražu/negražu“

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1307), 2019-09-13
Kultūra Anonsai
Iliustracijos autorius Povilas Jankūnas
Iliustracijos autorius Povilas Jankūnas

Architektūros [pokalbių] fondas kviečia diskutuoti architektūros kritikos tema 25-ąjame pokalbių cikle „gražu/negražu“


„Sakykit ką norit, man šitas pastatas negražus“ – viešojoje erdvėje architektūra dažnai vertinama per prizmę gražu/negražu, patinka/nepatinka. Socialinių tinklų pasaulyje visi turime galimybę ir daugelis vertiname, dalijamės nuomonėmis – esame kritikai. Kada paskutinį kartą 5 ar 1 žvaigždute įvertinote naują restoraną, kino teatrą ar parką, parašėte atsiliepimą?
Teatras, dailė, muzika ir kitos meno sritys turi ne tik savus kūrėjus, bet ir kritikus. Kritika ir vieši apmąstymai leidžia geriau suprasti atskirą kūrinį, jo kontekstą bei ugdo visą kultūrinį lauką. O kaip su architektūra?
Šį rudenį, rugsėjo 18 – spalio 30 dienomis, 25-tasis Architektūros pokalbių ciklas kviečia diskutuoti architektūros kritikos tema ir kelia klausimus, kokia yra architektūros kritikos prasmė ir vertė? Kaip nagrinėti architektūrinius ir urbanistinius sprendimus, bei pristatyti juos plačiajai publikai suprantama kalba? Ar galime tapti sumanesniais architektūros kritikais?

Rugsėjo 18d. ciklą pradės platesnė diskusija apie kritikos kaip kultūrinio reiškinio prasmę. Diskusija skatins pažvelgti į kitas kultūros sferas ir suprasti, koks kritikos vaidmuo jose. Literatūros kritikė Elžbieta Banytė, teatro kritikas Vaidas Jauniškis ir Monika Gimbutaitė - žurnalistė ir kritikė, rašanti apie kiną, vizualiuosius menus, kultūrą, portalo 15min.lt kultūros skilties redaktorė diskutuos klausimais: Kokie yra kritikos kriterijai? Koks santykis tarp kritiko, kūrinio ir auditorijos? Diskusija kultūros kritikos tema nubrėš gaires apmąstyti ir architektūros kritikos ir kritiko vaidmenį. Diskusiją ves Karolis Vyšniauskas, žurnalistų kolektyvo „Nanook“ narys, podkasto (tinklalaidės) NYLA (tarti „nAila“) redaktorius.

Spalio 9 d. ciklą tęs Londone gyvenanti architektūros kritikė, ilgametė žurnalo The Architectural Review redaktorė (pirmoji moteris redaktorė), taip pat „Dezeen, Architects' Journal ir The Observer" (JK) bendraautorė, 2016-aisiais apdovanota Britanijos imperijos ordinu už nuopelnus architektūros žurnalistikai, Catherine Slessor. Savo paskaitoje „Keista architektūros kritikos mirtis“ Slessor nagrinės architektūros kritikos praktikos pokytį šiuolaikiniame kultūros ir žiniasklaidos peizaže, kels klausimus: Koks yra architektūros kritikos vaidmuo šiame žaibiškai besikeičiančiame ir fragmentuotame pasaulyje? Ar kritika šiandien gali įkvėpti refleksijai apie mus supančią architektūrą?

Spalio 16 d., jaunosios kartos miesto tyrėjas, kritikas ir platformos „Failed Architecture“ kūrėjas Mark Minkjan tyrinės architektūros ir „tikro pasaulio“ sąveiką. Specialistai architektūros tema dažnai kalba pernelyg konceptualiai ar teoretizuotai – daug ką toks tonas atstumia. Tačiau pagrindiniuose žiniasklaidos kanaluose architektūra aprašoma gana supaprastintai – dėl to visuomenės supratimas apie architekto profesiją, pastatų atsiradimą, visuomenės ir architektūros santykį yra siauras. Paskaitoje Mark Minkjan kels klausimus, ar įmanoma visuomenei pasakoti apie architektūros esmę fotošopintų vaizdų eroje? Kaip pateikti šią diskusija patrauklia ir suprantama kalba? Pasakos kaip “Failed Architecture” projektas bando susieti architektūrą ir visuomenės problemas, pasitelkdamas naujoviškas architektūros kritikos formas.

Spalio 24 d. ketvirtąją paskaitą skaitys architektas, istorikas ir architektūros kritikas, architektūros kritikos žurnalo „Criticat“redaktorius Valéry Didelon. Anot jo, architektūros ir urbanistikos kritikai dažnai matomi kaip vakarėlio gadintojai, todėl jų ir kritikos dažniausiai norisi išvengti. Tačiau kaip tik kritika galėtų sužadinti architektūros lauko žaidėjus ir suteikti piliečiams geresnio suvokimo apie tai, kaip kinta jų kuriama aplinka. Apie tai, kokie yra kritikos tikslai ir būdai šiame meilės ir neapykantos laike, Valéry Didelon dalinsis įžvalgomis iš savo dešimties metų patirties, dirbant Paryžiuje įsikūrusio žurnalo „Criticat" redaktoriumi.

Spalio 30 d. architektūros istorikas, XX a. architektūros tyrėjas Vaidas Petrulis pokalbių ciklą baigs paskaita „Lietuvos architektūros kritika: istorinis pjūvis“. Visuomeninės iniciatyvos, meninės interpretacijos ir socialinėse medijose verdančios diskusijos daro įtaką suvokimui apie architektūrinę erdvę. Visgi, atrodo, kad kokybiškos architektūros kritikos tekstų šiandien – maža. Ar tai tiesa? O kokia architektūros kritikos situacija buvo anksčiau? Paskaitoje į šį klausimą bus bandoma atsakyti sugretinant architektūros kritikos situaciją tarpukariu, sovietmečiu ir šiuolaikinėje Lietuvoje.

Ciklo kuratoriai: Dalia Čiupailaitė-Višnevska, Martynas Germanavičius, Matas Šiupšinskas.
Plakato iliustracijos autorius: Povilas Jankūnas.

Pokalbiai vyks 2019 rugsėjo 18 – spalio 30 dienomis.
Visi renginiai nemokami, vyks MO Muziejuje (Pylimo g. 17).
Pokalbiai vyks anglų ir lietuvių kalbomis.

Kiekvienas iš pranešėjų paskaitos metu rekomenduos knygą. Jas galite rasti NDG Dailės informacijos centro mediatekoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius). Negalėsiančius dalyvauti pokalbiuose, kviečiame praėjusių paskaitų vaizdo įrašus žiūrėti internete: www.archfondas.lt
25-ojo pokalbių ciklo rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Prancūzų institutas Lietuvoje, Tarkett, Paroc.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Iliustracijos autorius Povilas Jankūnas
Iliustracijos autorius Povilas Jankūnas