7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvoje susitinka tarptautinės Thomo Manno asociacijos nariai

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Kultūra Anonsai
Thomo Manno kultūros centras
Thomo Manno kultūros centras

Vieno žinomiausių XX a. rašytojų, Nobelio premijos laureato Thomo Manno paveldas saugomas ir viešinamas ne tik Nidoje, kur plunksnos meistras tarpukariu pasistatė vasarnamį: birželio 26–28 d. čia susitinka į tarptautinę Thomo Manno namų tinklą susibūrusių kultūros įstaigų atstovai. Keturiose valstybėse veikiančios organizacijos puoselėja skirtingų rašytojo gyvenimo etapų palikimą.

 

Prieš dvejus metus Kalėdų išvakarėse rašytojo gimtajame mieste Liubeke įkurta penkių JAV, Lietuvos, Šveicarijos ir Vokietijos kultūros įstaigų, kurių atsiradimas ir veikla siejami su skirtingais Th. Manno gyvenimo etapais, asociacija. Artėjančio susitikimo Nidoje programoje – bendrų iniciatyvų aptarimas, pažintis su unikaliu Lietuvos kampeliu bei čia veikiančiu Th. Manno muziejumi.

 

Anot suvažiavimą rengiančios Th. Manno kultūros centro direktorės dr. Linos Motuzienės, viena aktualiausių temų – kultūros įstaigų sukauptų artefaktų, susijusių su rašytojo asmenybe ir gyvenimu, skaitmeninimas. Kitos aktualijos veiklos – moksliniai tyrimai, parodų ir kitų renginių organizavimas. Susivienijus siekiama aktualizuoti Th. Mannui bei jo sekėjams aktualias politikos, demokratijos, migracijos ar egzilio temas.

 

„Mūsų tinklo geografinis mastelis ir veikla puikiai iliustruoja, kad šių dienų pasaulyje atstumas nebėra kliūtis efektyviai partnerystei. Tuo įsitikinę, norime išnaudoti ne tik gyvo bendravimo, bet ir technologijų galimybes“, – sakė dr. L. Motuzienė.

 

Asociacijos narių įdirbis ir archyvai – skirtingi. Anot pašnekovės, Nidoje veikiančio Th. Manno muziejaus ir kultūros centro pranašumas – puikiai išlikęs autentiškas vasarnamis bei rašytojo vardu pavadinto jau trečiąjį dešimtmetį skaičiuojančio kultūros festivalio, šiemet vyksiančio liepos 13–20 d., solidus įdirbis. „Bendradarbiaudami su tarptautiniais partneriais, įgyjame galimybių gerokai išplėsti savo matymą bei praturtinti naujomis žiniomis muziejaus bei renginių lankytojus ir turistus“, – mano ji.

 

Th. Mannas – pripažintas XX a. I pusės literatūros klasikas, garsėjęs ir aktyvia visuomenine pozicija, nemaža dalimi nulėmusia jo likimo vingius ir gyvenimo geografiją. Kilęs iš Vokietijos šiaurėje įsikūrusio pirklių miesto Liubeko, vėliau Th. Mannas gyveno ir šeimą sukūrė Miunchene. Drauge su žmona ir vaikais kelias vasaras praleido juos sužavėjusioje Nidoje. Gimtojoje šalyje įsigalėjus nacionalsocialistų režimui, rašytojas išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, o gyvenimo saulėlydį praleido Šveicarijoje.

 

Thomo Manno namų tinklas vienija Budenbrokų namus Liubeke, Monacensia Hildebrandto namus Miunchene, Th. Manno kultūros centrą Nidoje, Th. Manno archyvą Ciuriche ir Vilą Aurorą ir Thomo Manno namą JAV ir Berlyne.

 

Prieš 90 metų, 1929-aisiais, Thomo Manno „Budenbrokai“ – asmeninės biografijos detalių įkvėpta vienos Liubeko šeimos saga, – pelnė Nobelio literatūros premiją kaip „pirmasis puikus XX amžiaus romanas“.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Thomo Manno kultūros centras
Thomo Manno kultūros centras