7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda ir diskusija Jonui Mekui – Atmintis, pasakojimas, poetika

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1304), 2019-06-21
Kultūra Anonsai
Kadras iš J. Meko filmo "Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą". 1972 m.
Kadras iš J. Meko filmo "Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą". 1972 m.

Birželio 26 d., trečiadienį, nuo 18:30 val. Rupert (Vaidilutės g. 79, Vilnius) kviečia į viešą diskusiją „Atmintis, pasakojimas, poetika“. Renginys yra Rupert parodos „Jonas Mekas: Leiskite man svajoti utopijas“ viešosios programos dalis.


Diskusijos dalyviai: Violeta Davoliūtė, Deimantas Narkevičius, Ramūnas Čičelis. Moderatorius: Aurimas Švedas Renginys yra nemokamas, vyks lietuvių kalba (su vertimu į lietuvių gestų kalbą).
XX amžius dažnai vadinamas kraštutinumų ir žiaurybių laikmečiu, kuriame buvo laužomi asmenų, visuomenių ir valstybių likimai. Sugebėjusieji išlikti šioje istorijos mėsmalėje mokėsi susigyventi su istorijos randais ir nejaukumą arba skausmą keliančia atmintimi.


Jonas Mekas jaunystėje matė kaip Antrojo pasaulinio karo, pirmosios sovietinės okupacijos (1940-1941) ir nacių okupacijos metu (1941-1944) buvo sunaikintas jam įprastas pasaulis. Būtent šiomis, ypatingo nesaugumo ir smurto dienomis buvo rašoma dalis eilėraščių, pristatomų Rupert parodoje „Leiskite man svajoti utopijas“.


Šiuo laikotarpiu, jaunas Jonas Mekas, išvargintas priverstinio darbo stovyklų Vokietijoje ir nuolatinio judėjimo iš vietos į vietą, apsisprendžia: „Aš nei karys, nei partizanas. Nesu nei fiziškai, nei psichologiškai tinkamas tokiam gyvenimui. Esu poetas“. Tokiam pasirinkimui filmininkas ir poetas liko ištikimas visą gyvenimą.


Atsispyrę nuo J. Meko kūrybos, šioje diskusijoje kelsime klausimus: kas būdinga J. Meko poetikai? Kaip šio poeto kūrybos interpretavimas gali padėti kalbėti apie menininko profesijos etiką, mąstyti apie meno ryšį su istorija, atmintimi ir pasakojimu? Koks menininkų vaidmuo ribinių istorinių įvykių metu ir kaip menininkai mąsto apie istoriją?


Paroda „Jonas Mekas: Leiskite man svajoti utopijas“ Rupert centre veiks nuo birželio 20 iki liepos 21 d. Daugiau apie parodą: http://rupert.lt/lt/jonas-mekas-let-me-dream-utopias/ Diskusijos renginys bus įrašomas. Diskusijos trukmė: 1,5 val.


Vaizdas: Kadras iš J. Meko filmo „Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą“ (1972).
Pagrindiniai parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Pakrantė, Vilnius Tech Park, Ekspobalta Partneris: Lietuvos kultūros institutas Informacinis partneris: 15 min

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš J. Meko filmo "Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą". 1972 m.
Kadras iš J. Meko filmo "Prisiminimai iš kelionės į Lietuvą". 1972 m.