7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija skirta Romui Treiniui už romaną „Dziedas“

Rengėjų inf.
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Kultūra Anonsai

Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija šiais metais premija po mirties atiteks rašytojui Romui Treiniui už itin originalų, skaitytojų pamėgtą, tiesa, literatūrinės bendruomenės deramai nepastebėtą romaną „Dziedas“. Pasak komisijos pirmininko prof. Egidijaus Aleksandravičiaus, šis kūrinys nusipelnė premijos, nes jame perteikiamas daugiasluoksnis lietuvių, žydų, lenkų, škotų atminties audinys ir atskleidžiamas nepralaimintis herojus visuotinio dejavimo laikais.  

 

Sodriame romano „Dziedas“ pasakojime atskleidžiami sudėtingi istorijos vingiai, o bendras romano vardiklis – iš Škotijos kilusi ir Lietuvos teritorijoje šaknis įleidusi Ramzių giminė. Įvairios epochos ir asmenybės, sudėtingos istorinės aplinkybės, nevienareikšmiai poelgiai ir sprendimai leidžia pažvelgti į mūsų istoriją komplesiškiau, pamatyti ir suvokti menkiau žinomus mūsų istorijos etapus. Istorijos vingiuose skleidžiasi stiprūs ir ryškūs personažų charakteriai bei jausmai.

 

Viena iš romanų istorijų skleidžiasi Dzūkijoje. Kaime, Merkio padalintame į Lietuvą ir Lenkiją, klostosi žmonių likimai: žydai ir lietuviai, jų tarpusavio santykiai, kaimo kasdienybė ir ją sugriovęs Antrasis pasaulinis karas, baisūs pokario metai, kaimynai, tapę partizanais ir išdavikais, žudynės ir tremtys, vidinė jėga, padedanti išlikti, ir mirtys tų, kuriems išlikti nepavyko.

 

Labai svarbi romano „Dziedas“ linija – su dzūkiškąja dalimi susipinanti menkai žinoma škotų Lietuvoje ir daugiakultūrė Kėdainių istorija (17-19 amžiai). Sudėtinga istorija atskleidžiama per likimus škoto Edgaro Ramsay, kovojusio Jono Karolio Chodkevičiaus kariuomenėje, vėliau įleidusio šaknis Kėdainiuose ir čia susikūrusio Mažąją Škotiją, taip pat jo palikuonio, pirklio, Napoleono karuose su Rusija dalyvavusio Tomo Ramzos. 

 

R. Treinys (1957– 2018) – išskirtinė lietuvių kultūros asmenybė, visą gyvenimą atidavusi teatrui. Kaip apibūdina puikiai R. Treigį pažinojusi Rūta Oginskaitė, „autorius – ne koks patyręs rašytojas, o teatro pamišėlis, nes kaip kitaip gali vadinti žmogų, kuris kadaise dėl teatro, tiksliau, dėl E. Nekrošiaus jaunystės spektaklių metė studijas, įsidarbino Jaunimo teatre, dirbo asistentu, šviesų dailininku, ir būtent tame darbe pasiekė tokių aukštumų, kad iki dabar legendos sklinda.“ Drauge su E. Nekrošiumi R. Treinys kūrė „Meno fortą“. Gyvenimo pabaigoje apsigyveno Dzūkijoje, Mardasavo kaime, kur pabaigė vienintelį romaną „Dziedas“. Knygos pats autorius išvysti nespėjo.

 

Pasak literatūrologės Ingos Mitunevičiūtės, R. Treinys – „žmogus, ilgai buvęs už kadro. Žmogus, turėjęs galimybę stebėti gyvenimą, gerti jį į save. Ir žmogus, surašęs jį į vieną kūrinį – tokį stiprų, nuo kurio, lyg nuo obuolių vyno, svaigsta galva... Dziedas man yra Lietuvos metafora, o ir šis romanas labiausiai – apie Lietuvą, kurioje lietuviai, lenkai, rusai, škotai, švedai, žydai ir visi kiti verda vienam katile, o tame katile ne tiek svarbi tavo tautybė, kiek tai, ką tu sėji – gyvenimą ar mirtį. R. Treinio romane „Dziedas“ gyvenimas supintas į tokią pynę, kad mažam žmogeliui sunku ją atnarplioti, pasaulio galingieji žaidžia paprastų žmonių likimais tarsi kauliukais, gyvenimo puošmena – meilė – šmėsteli trumpam, sušildydama sugrubusias širdis, įžiebdama ten liepsną ir negailestingai ją užgesindama.“

 

Romane ne tik reflektuojama sudėtinga praeitis, jos vingiai, bet, kaip pastebi literatūros tyrinėtoja Gabrielė Bernotienė, labai svarbus ir pasakojimo pradžioje atsiskleidžiantis žvilgsnis į dabartinę Dzūkiją. Pasak jos, autorius labai organiškai ir autentiškai pavaizduoja šiuolaikinę Dzūkiją, jos žmones, santykį su istorija.

 

Premija bus įteikta 2019 m. birželio 18 d., antradienį, 14 val. Jonavos viešojoje bibliotekoje.  Renginio žiūrovai išvys teatralizuotą aktorių Valdos Bičkutės ir Mindaugo Valiuko pasirodymą pagal G. Kanovičiaus romaną, skirtą Jonavai, „Miestelio romansas“.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,