7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

ARS VIA aukcionas: nuo Grafo B.H. Tiškevičiaus iki Šarūno Saukos

Nr. 19 (1298), 2019-05-10
Kultūra Anonsai
Adomas Varnas, „Beržynėlis“. 1926 m.
Adomas Varnas, „Beržynėlis“. 1926 m.

Gegužės mėn. 23 d. (ketvirtadienį) Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius) įvyks 9-asis ARS VIA meno ir kolekcinių vertybių aukcionas.

 

9-ajame ARS VIA aukcione bus pristatomos 235 meno ir kolekcinių vertybių pozicijos (lotai). Aukciono kolekcijos kūriniai pagal temas šį kartą suskirstyti į 8 skyrius. „Gražioji Lietuva“, „Modernioji ir šiuolaikinė dailė“, „Senosios knygos“, „Vilniaus dailės akademija“, „Lietuvos fotografija“, „Istorinė grafika, dokumentai ir rankraščiai“, „Įvairenybės“, taip pat „Grafų Tiškevičių relikvijos“.

 

ARS VIA aukciono skyriuje „Gražioji Lietuva“ pristatomi mūsų šalies vaizdai tokių dailininkų kaip Jonas Buračas, Adomas Galdikas, Antanas Rūkštelė, Kazys Šimonis ir kt. kūryboje. Šioje rubrikoje galima matyti nepelnytai užmiršto, Peterburgo akademijos auklėtinio Zigmo Petravičiaus (1862 – 1955) tapybos darbą „Šienapjūtė“, taip pat jaukumu užburiantį dailininko Adomo Varno (1879 – 1979) kūrinį „Beržynėlis“ (1926 m.). Pirmą kartą aukcione pristatomi net keturi tapytojo, restauratoriaus Juozo Algirdo Pilipavičiaus sukurti tėviškės peizažai. Upės, miškai, sodybos, žaliuojančios pievos ir nuo sniego baltuojantys toliai – šiame skyriuje atsiveria įdomi ir įvairiapusė Lietuvos kraštovaizdžio panorama.

 

Aukciono rubrikoje „Modernioji ir šiuolaikinė dailė“ – pirmą kartą Lietuvos aukcionų istorijoje pristatomas dailininko litvako Theo Tobiasse (1927 – 2012) tapybos darbas. Ekspresionistiniai su primityvizmo bei siurrealizmo elementais T. Tobiasso darbai išsiskiria daugiasluoksnėmis kompozicijomis ir skambiais spalviniais deriniais. Šias dailininko kūrybos ypatybes puikiai atspindi ir aukcione pristatomas jo tapybos kūrinys „De Babylone à Manhattan“ (1968 m.). Theo Tobiasse kūriniai nuolat sutinkami didžiausiuose pasaulio aukcionuose, tokiuose kaip Bonhams, Sotheby’s, Christie’s. Rubrikoje galima pamatyti ir dailininko Šarūno Saukos (g. 1958) darbą „Sentimentalus peizažas“, dailininko Arvydo Šaltenio (g. 1944), poetui ir dvasininkui Antanui Strazdui (Strazdeliui) dedikuotą kūrinį „Vakaras Kamajuose (Kamajų aikštė)“. Skyrių puošia ir Vokietijoje išgarsėjusio, konceptualiojo meno keliu pasukusio Tado Burbos (g. 1939) „Opartinė kompozicija“ bei Niujorko meno pasaulį pažinusių ir jame kūrusių – Elenos Urbaitytės-Urbaitis (1922 – 2006) ir Audriaus Naujokaičio (1961–2012) darbai. Šią rubriką, o kartu ir visą aukciono kolekciją puošia bei praturtina ir tokių dailininkų, kaip Vytautas Kašuba, Mykolas Povilas Vilutis, Algis Skačkauskas, Vytautas Ignas, Romas Viesulas ir kt. kūryba.

 

Tikime, kad neliks nuvilti ir senųjų spaudinių gerbėjai. Aukciono skyriuje „Senosios knygos“ pristatomas Lietuvą visame pasaulyje garsinusio LDK karo inžinieriaus Adomo Freitago veikalas „Karo architektūra“ (Leidenas, 1635 m. ) su puikiomis graviūromis, vaizduojančiomis bastionines pilis ir jų statybą. Viena iš tokių pilių Lietuvoje – Biržuose esanti Radvilų pilis, atstatyta prižiūrint pačiam šios knygos autoriui. Jau tapo gražia tradicija, jog aukcione pristatomi lotai, susiję su Lietuvos valstybei reikšmingais jubiliejais. 2018 metai Lietuvoje buvo paskelbti Simano Daukanto metais. Šiuo metu Valdovų rūmuose veikia paroda, skirta šiai iškiliai XIX a. Lietuvos asmenybei, o aukcione ARS VIA pristatoma iliustruota „Naudinga bičių knygelė“ (1848 m.) – pirmoji lietuvišką knyga apie bites (antroji laida), parengta paties S. Daukanto. Knygų kolekcininkus turėtų sudominti ir atskira potemė „Avangardas“, kurioje dėmesį traukia žymių tarpukario Lietuvos dailininkų meniškai apipavidalinti leidiniai. Tarp jų išsiskiria avangardinės literatūros kūrėjų futuristų žurnalo „Keturi vėjai“ pirmasis numeris (1924 m.). Senosioms knygoms skirtame skyriuje lauks ir ypač retas spaudinys – Mažojoje Lietuvoje naudotos „Burtikės“, t.y. 100 numeruotų kortelių rinkinys (pilnas komplektas!) su sentencijomis iš Biblijos ir giesmelių posmais.

 

Be minėtų kūrinių bei kolekcinių vertybių aukcione lauks ir Juozapo Čechavičiaus, Jano Bulhako fotografijos. Taip pat pirmą kartą aukcione atskiras skyrius dedikuojamas vertybėms, susijusioms su grafų Tiškevičių gimine . Jame pristatomos ir pirmojo Lietuvos fotomenininko ir grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus XIX a. pab. sukurtos nuotraukos, Eustachijaus Tiškevičiaus rankraštis, litografija vaizduojanti Tiškevičių dvaro rūmus ir kt.

 

Skyriuje „Įvairenybės“ kaip visuomet lauks elegantiški porceliano, stiklo ir sidabro dirbiniai. Itin įdomi ir didelė retenybė, rubrikoje pristatomas 1937 m. Europos krepšinio čempiono apdovanojimas – šveicariškas kišeninis laikrodis „Paul Buhré“.

 

Įdomiais ir netikėtais sprendimais bei temų įvairove kaip visuomet išsiskiria rubrikoje „Vilniaus dailės akademija“ pristatoma I – IV kursų Vilniaus dailės akademijos auklėtinių kūryba.

 

Dalyvavimo aukcione taisykles bei registracijos anketą galima rasti ARS VIA aukciono tinklalapyje: http://arsvia.lt. Aukciono kūrinių kolekcija internete: https://arsvia.lt/aukciono-katalogas/

 

Popierinę katalogo versiją įsigyti galima ARS VIA aukciono galerijoje (Ligoninės g. 2, Vilnius).

 

Aukcionui pateiktus kūrinius bus galima apžiūrėti aukciono kolekcijos parodoje gegužės 21–23 d. (galerijoje ,,Židinys“), taip pat juos galima pamatyti ir ARS VIA aukciono tinklalapyje: https://arsvia.lt/aukciono-katalogas/

 

ARS VIA aukcionas vyks 2019 m. gegužės 23 d., ketvirtadienį, 18.00 val. Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius)

Aukciono kolekcijos paroda:

gegužės 21 – 22 d. 12.00–18.00 val.

gegužės 23 d. 12.00–14.00 val.

Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje

,,Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius)

Žymos:
Adomas Varnas, „Beržynėlis“. 1926 m.
Adomas Varnas, „Beržynėlis“. 1926 m.
1937 m. Europos krepšinio čempiono apdovanojimas – šveicariškas kišeninis laikrodis „Paul Buhré“.
1937 m. Europos krepšinio čempiono apdovanojimas – šveicariškas kišeninis laikrodis „Paul Buhré“.
Theo Tobiasse, „De Babylone à Manhattan“. 1968 m.
Theo Tobiasse, „De Babylone à Manhattan“. 1968 m.
Šarūnas Sauka, „Sentimentalus peizažas“
Šarūnas Sauka, „Sentimentalus peizažas“