7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Knygos „Abdonas Korzonas – pirmasis Vilniaus vaizdų fotografas“ pristatymas

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1278), 2018-12-14
Kultūra Anonsai

Nacionaliniame M.K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune, gruodžio 20 d., ketvirtadienį, 17 val. vyks Dainiaus Junevičius knygos „Abdonas Korzonas – pirmasis Vilniaus vaizdų fotografas“ pristatymas.

 

Naujausioji Lietuvos fotografijos istoriko Dainiaus Junevičiaus knyga skirta 1824 m. Kauno gubernijoje, Pašaltuonio dvare, netoli Tauragės, gimusiam ir po 1874 m. Troicke, Orenburgo gubernijoje, mirusiam fotografui Abdonui Korzonui.

 

Nors Korzono ateljė Vilniuje veikė vos kelerius metus (1859–1863 m.), jis mums svarbus dėl to, kad apie 1860 m. pirmasis Lietuvoje pradėjo fotografuoti miestą ir jo apylinkes.

 

Tai kruopščiai ištirta ir įdomiai parašyta Lietuvoje dirbusio fotografo biografija. Knygoje skaitytojas pamatys Korzono nufotografuotų žmonių portretų galeriją, ankstyviausias Vilniaus nuotraukas, o su specialiais akiniais matys seniausius Lietuvos 3D vaizdus. Knyga gausiai iliustruota nuotraukomis, grafika, dokumentais, žemėlapiais ir planais, archyvinių dokumentų faksimilėmis. Knygoje taip pat skelbiama nemažai Kauno miesto ir Kauno gubernijos dvarininkų portretų.

 

Autorius spalvingą pasakojimą apie Abdono Korzono gyvenimą, veiklą ir dalyvavimą 1863 m. sukilime kuria remdamasis spausdintais šaltiniais ir Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Prancūzijos archyvuose, muziejuose bei bibliotekose surinkta archyvine medžiaga. Skaitytojai taip pat sužinos daug intriguojančių faktų apie to meto kasdienybę ir sukilimo eigą Vilniaus ir Kauno gubernijose.

 

Po knygų apie Antalį Rohrbachą (2013) ir Juozapą Čechavičių (2015) tai – trečioji garsaus Lietuvos fotografijos istoriko Dainiaus Junevičiaus knyga apie pirmuosius Lietuvos fotografus ir jų fotografinį palikimą.

 

Dainius Junevičius kelis dešimtmečius tyrinėja XIX a. fotografijos istoriją Lietuvoje, yra daugelio Lietuvos ir užsienio spaudoje paskelbtų mokslinių ir populiarių straipsnių autorius.

 

Dainius Junevičius yra Europos fotografijos istorikų asociacijos narys, Lietuvos kultūros tyrimų instituto trečio kurso doktorantas. 2015 m. už knygą Antalis Rohrbachas: 1861 m. fotografijos apie vengrų fotografo Rohrbacho veiklą buvo apdovanotas Vengrijos kultūros ministerijos žymeniu „Pro cultura hungarica“.

 

Pagrindiniai knygos leidimo rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Vasario 16-osios fondas, „MG Baltic“, Lietuvos nacionalinis muziejus.

Žymos:
Rengėjų inf.,