7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

6 pt – knygos dizaino taškas skleidžiasi Vilniuje

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1271), 2018-10-26
Kultūra Anonsai
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.

Vienintelė Lietuvoje tarptautinė knygos dizaino konferencija „6pt“ vyks spalio 27 dieną šiuolaikiniame menų centre „Menų spaustuvė“ (Šiltadaržio g. 6, Vilnius). Jau penktąjį kartą šalyje organizuojamas renginys šiemet kviečia įdėmiau pažvelgti į knygos veidą (viršelį): kas jis, koks jis ir kokias magijas slepia?


„6 pt“ yra ypatinga erdvė kūryba, knygomis, idėjomis gyvenančiam žmogui, suteikianti puikią progą susipažinti su naujausiomis knygų dizaino tendencijomis, išgirsti ir pabendrauti su pasauliniais šios srities autoritetais bei užmegzti naujus kontaktus su knygų dizaino profesionalais iš Lietuvos ir užsienio. Dizaino ir leidybos srities kūrėjai dalinsis idėjomis, veiksmingiausiais praktiniais metodais ir asmeninėmis patirtimis. Kviečiame pasisemti įkvėpimo ir naujų impulsų savo kūrybai ir plėsti jos konkurencingumo ribas pasauliniu mastu.

 

Tema ir pranešėjai

Konferencijos pranešimus vienys viršeliui skirta tema „bookface“. Kartu su mūsų svečiais ieškosime atsakymų į klausimus: kas yra knygos viršelis? Kokie slėpiniai jame glūdi? Konferencijos pranešėjai – dizaino specialistai, menininkai, akademikai – dalysis savo patirtimis dirbant su knygomis, vizualia medžiaga, grafika, spaudos medija bei vartotojo patyrimu. Pranešimai bus skaitomi anglų-lietivių kalbomis su sinchroniniu vertimu.

 

Londone reziduojantis dizaineris David Pearson, turintis 12 metų knygų dizaino ir ženklodaros (branding) patirtį, kalbės apie kintantį tipografikos vaidmenį knygų viršelių dizaino kontekste, kur ji tampa ir raiškos forma, ir simbolinio vaizdingumo pakaitalu. David dirba su leidyklomis „Phaidon“ ir „Penguin“ kaip teksto dizaineris ir knygų serijų dizaino kūrėjas. Būtent jis sukūrė „Penguin Reference“, „Penguin by Design“ knygų serijas, už kurias  buvo daug kartų nominuotas ir apdovanotas tarptautiniuose konkursuose. David sako, kad šis darbas jam patinka labiau nei ankstesni bandymai tapti futbolininku ar langų valytoju.

 

Kitas daugkartinis tarptautinių apdovanojimų ir premijų laureatas Carlo Giovani iš Portugalijos pristatys temą „Knygos viršelio dizainas kaip (savęs) tyrinėjimas“. Savo pranešimą jis anonsuoja taip: „Knygos viršelio kūrimas – tai galimybė atskleisti ir suprasti mūsų pačių kūrybinį procesą; imdamiesi tam tikros rizikos ir laikinai praradę kontrolę, atsiveriame galimybėms atrasti naujus kūrybinius kelius.“ Esminis Carlo kūrybos bruožas yra popierius – tai atspindi ir savitas jo stilius bei technika. Nuo 2010 m. Carlo kuria viršelius knygoms, taip į vieną procesą sujungdamas iliustraciją ir dizainą.

 

Netobulumo paieškas gvildens britas Jon Gray, savo pranešimą pavadinęs „3000 stačiakampių“. Kūrėjas žada iliustruotą turą po savo darbus, praplėsdamas jį mintimis apie tai, kaip ir kodėl juos kuria. Pastaruosius 15 metų Jon Gray yra žinomas savo kūrybiniu vardu „gray318“. Kūręs knygų aplankalus beveik visoms didžiosioms pasaulio leidykloms, jis reguliariai dirba su projektais JAV ir Jungtinėje Karalystėje. Jo darbai eksponuoti parodose Niujorke, Paryžiuje ir Porte, sulaukė pripažinimo iš JAV dizaino profesionalų asociacijos „AIGA“ bei pasaulinės kūrybinės reklamos ir dizaino apdovanojimų asociacijos „D&DA“. Jon Gray taip pat yra vienas iš Britanijos Viršelio dizaino akademijos (Academy of British Cover Design) įkūrėjų.

 

Esen Karol pasakos apie knygos viršelio ir vidaus santykį, jos pranešimas vadinasi „Iš vidaus į išorę“. Dizainerė sako: „Man patinka kurti plakatus, tačiau būna sunku su viršeliais knygoms, prie kurių vidinio maketo nesu prisidėjusi. Tačiau kai kuriu knygas pati ir procesas vyksta iš vidaus į išorę, dizaino sprendimai  juntami (vyksta) visai kitaip. Kokie kiti elementai, be knygos įrišimo, suveda vidų ir išorę taip, kad jie vienas kitam priklausytų?“. Dvi jos kurtos knygos pasauliniame konkurse „50 knygų | 50 viršelių“ pateko tarp 50 geriausio metų dizaino knygų dvejus metus iš eilės (2013 ir 2014 m.). Savo dizaino studijoje Stambule Esen šiuo metu daugiausia dirba su skaitmeniniais ir analoginiais projektais, susijusiais su skaitmeniniu dizaino, technologijų, meno ir kasdienio gyvenimo žurnalu „Manifold“.

 

Svečias iš kaimyninės Lenkijos Jacek Utko yra dizaineris, kuriantis spaudai ir internetui. Iš penkių „Geriausio pasaulio laikraščio dizaino“ apdovanojimų keturi yra Jacek perkurti ir atnaujinti laikraščių dizainai, iš kurių du buvo pripažinti ir Europos metų laikraščiais. Jacek taip pat yra žiniasklaidos konsultantas, turintis patirties 24-iose pasaulio šalyse. Vilniuje charizmatiškasis dizaineris aptars viršelio svarbą internete ir spaudoje, nagrinės iliustracijos kaip vaizdo įrankio reikšmę ir svarbą šiandieniniame pasaulyje bei svarstys, kokie informacijos pateikimo būdai galimi skaitmeninėje ateityje.

 

Vilniaus universiteto dėstytojas Kęstas Kirtiklis savo pranešimu „Ar viršelis turi ateitį?“ konferencijos temą apžvelgs ne tik iš meninės ir ekonominės perspektyvos, bet ir kaip knygos suformuoto mąstymo būdo išraišką. Jam įdomu, kaip knygos forma lėmė skaitytojų mąstymą, ar knygos vis dar jį lemia, o galbūt pasikeitęs mąstymas lems visai kitokias knygas. (Ir viskas prasidės, žinoma, nuo viršelio.) Dėstytojas domisi komunikacijos ir medijų filosofinėmis problemomis, humanitarinių mokslų reikšme ir filosofijos poveikiu kasdieniam gyvenimui. Šiomis temomis rašo Lietuvos spaudoje bei komentuoja radijuje.


Lydintys renginiai: paroda, kūrybinės dirbtuvės, mugė

„6pt“ yra daugiau nei konferencija. Tai erdvė, kurioje susitinka jau įgyvendintos atviros idėjos ir jų kūrėjai, atveriantys kelius naujiems kūrybiniams pojūčiams, mintims ir suvokimui. Šiemet pažinimo, žinių, kūrybinio lauko horizontus praplėsti ir namų knygų lentynas papildyti kvies dar du ypatingi konferenciją lydintys renginiai.

 

Konferencijos metu bus eksponuojamos šių metų pasaulinio konkurso „Išskirtinio dizaino knygos iš viso pasaulio“ (Best Book Design From All Over The World) laureatės, supažindinančios su naujausiomis knygos dizaino tendencijomis.

 

Tų, kuriems knyga yra ir pojūtis, ir grožis, ir popieriuje gyvos žmogaus kūrybinių galių išraiškos, lauks mugė-butikas „Naked print“, kur kiekvienas galės susitikti su mažatiražių leidinių ir spausdinių (printų) kūrėjais ir autoriais bei įsigyti zinų, žurnalų, knygų ir knygelių, spausdinto meno bei kitos nuogos spaudos magijos. Mugės renginys nemokamas, spalio 27 d. vyks Menų spaustuvės kišeninėje salėje nuo 12 iki 18 val. – kviečiame!

 

Jauni kūrėjai ir menininkai dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse, kurias ves David Pearson ir Carlo Giovani. Jų metu šie pasaulyje gerai žinomi dizaineriai vertins dalyvių darbus bei dalysis savo darbo metodais ir patarimais.


Knygų dizaino horizontai

 „6 pt“ yra ypatinga – ir vienintelė – proga Lietuvoje susipažinti ne tik su mūsų šalies knygų profesionalais, bet ir pasaulyje pripažintais dizaino autoritetais. Iš kitų šios srities renginių Europoje ir pasaulyje išsiskiriame betarpiškumu: čia visi ir kiekvienas gali laisvai ir nuoširdžiai bendrauti su pranešėjais ne tik oficialaus renginio metu, bet ir mūsų dūzgėse.

 

Daugiau informacijos apie pranešėjus ir programą rasite renginio svetainėje www.6pt.lt

 

„6 pt“ projektą remia Lietuvos kultūros taryba. Projekto partneriai – Vilniaus dailės akademija, UAB „Papyrus Lietuva“, Stiftung Buchkunst. Organizatoriai tikisi, kad projektas gali tapti inspiracija kūrėjams ir gyvos komunikacijos galia leidėjams bei spaudėjams, siekiant puoselėti vietinę knygų dizaino kultūrą.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.
M. Puidos nuotr.