7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Vilniaus lapai“: rudenišką sostinę nušvies Lietuvos ir pasaulio literatūros žvaigždės

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1270), 2018-10-19
Kultūra Anonsai
Alan Lightman. M. Lionstar nuotr.
Alan Lightman. M. Lionstar nuotr.

Lapkričio 8–11 dienomis sostinėje vyksiantis tarptautinis literatūros festivalis „Vilniaus lapai“ ketina ir vėl paliudyti, kad puikūs rašytojai skaitančiai visuomenei yra tokios pat ryškios žvaigždės, kaip ir melomanams – muzikos pasaulio korifėjai. Trečią rudenį iš eilės rengiamo festivalio dienomis organizatoriai žada susitikimus su vienais ryškiausių šalies ir pasaulio literatūros autorių, čia netrūks jaudinančių temų, atvirų pokalbių, puikios muzikos, vizualių performanso bei dramaturginių elementų.

 

Per keturias festivalio dienas suplanuota 20 renginių, didžioji dalis jų šiemet vyks Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6) – Vilniaus senamiestyje įsikūrusiame šiuolaikinių scenos menų centre. Kaip ir ankstesniais metais, kai didžioji renginio susitikimų dalis vyko Nacionaliniame dramos teatre (šiuo metu uždarytame rekonstrukcijai), norima pabrėžti, kad rašytojas yra turintis ką pasakyti menininkas ir autoritetas, iš kurio laukiama viešo ir ryškaus rezonanso.

 

Pasak festivalio organizatorių, jau pirmaisiais festivalio metais paaiškėjo, kad skaitytojai išsiilgę gyvo pokalbio su rašytojais, o pastarieji – bendravimo su skaitytojais. Pasirodė, kad tokie susitikimai yra įdomūs ir naudingi abiem pusėms – tai patvirtino ir per kelias dienas išpirkti bilietai, ir netgi anšlagai, dėl kurių organizatoriai turėjo mažesnes sales skubiai keisti didesnėmis.

 

Svarbiausi šių metų festivalio renginiai – susitikimai su dviem Lietuvos ir trimis užsienio autoriais, iš pastarųjų net du atvyks iš Didžiosios Britanijos (bendradarbiaujant su Britų taryba). Pagrindinėmis festivalio temomis žada būti šiuolaikinio žmogaus laikysena sparčiai kintančiame, globaliame, neramumų krečiamame pasaulyje, kuris taip ir išlieka iki galo nepažinus.

 

Be pagrindinių renginių, kuriems siūloma iš anksto įsigyti bilietus, įvairiose Menų spaustuvės erdvėse numatyta net 13 nemokamų skirtingų žanrų susitikimų su poetais, prozininkais, pasakotojais, aktoriais ir muzikantais. Vaikams skirti teatralizuoti literatūros skaitymai vyks Valstybės pažinimo centre, Teatro „Meno fortas“ ir Menų spaustuvės patalpose.

 

Lapkričio 8 d., ketvirtadienį, bare „Peronas“, kuris įsikūręs geležinkelio stotyje, vyks festivalį „apšildantis“ „Literariumas“ – aktorės Aldonos Vilutytės sumanytas renginys. Jame poetai suvienija pajėgas kartu su aktoriais ir drauge pristato poetų kūrybą.

 

Lapkričio 9 d., penktadienį, numatytas festivalio atidarymo renginys, jo metu bus pristatytos dvi parodos – bukinisto Jono Valonio parengta knygų dedikacijų paroda „Išlįsk iš lapų“ ir trijų autorių – Dainiaus Dirgėlos, Benedikto Januševičiaus bei Vytauto Suslavičiaus – fotografijos paroda „Fotografiniai Vilniaus lapai“, primenanti 2016 ir 2017 metų „Vilniaus lapų“ akimirkas.

 

Penktadienio literatūros festivalio žvaigždė bus ypač ryškaus talento lietuvių poetas, prozininkas, dramaturgas, vertėjas ir publicistas Sigitas Parulskis, kurį kalbins jo kolega Mindaugas Nastaravičius. Vakarą užbaigs poetų Gretos Ambrazaitės, Gintaro Bleizgio, Mariaus Buroko, Kornelijaus Platelio ir grupės „CinAmono“ poezijos ir muzikos fiesta.

 

Lapkričio 10 d., šeštadienį, numatyti net keli dienos ir vakaro renginiai. Teatre „Meno fortas“ vyks visai šeimai skirtas rašytojos Daivos Čepauskaitės ir „Vėjų teatro“ pasirodymas „Baisiai gražiai švilpiantys vėjai“. „Valstybės pažinimo centre“ bus galima leistis į netikėtą nuotykį su „Vaikų žemės“ kūrėjais. Menų spaustuvėje pasirodys lietuviškai scenai dar neįprasto pasakojimo žanro atstovė Milda Varnauskaitė, parengusi pasakojimo pasirodymą suaugusiesiems „Emigravau netyčia“.

 

Svarbus šeštadienio renginys – susitikimas su plačiai pasaulyje pagarsėjusio romano-bestselerio „Einšteino sapnai“ autoriumi Alanu Lightmanu (JAV), renginio vedėjas – kultūros istorikas Aurimas Švedas. Žvaigždę iš svetur keis Lietuvos poeto Gyčio Norvilo ir perkusininko Arkadijaus Gotesmano poetinis-perkusinis vyksmas nr. 1 „Iš slaptų sodininko užrašų“, žadantis nepatogų ir erzinantį bei įvairiais požiūriais stiprų poezijos pliūpsnį.

 

Šeštadienio vakaro žvaigždė – britų rašytoja Joanne Harris, dar žinoma kaip pasaulyje garsaus romano „Šokoladas“ autorė. Apie jos itin sodraus turinio bei įvairiapusę kūrybą su autore kalbėsis literatūros tyrinėtoja Eglė Kačkutė-Hagan, ištraukas skaitys aktorė Aldona Vilutytė . Po susitikimo – pagal rašytojos romaną sukurto filmo „Šokoladas“ peržiūra. Filmą pristatys kino kritikė Lolita Bytautaitė.

 

Lapkričio 11 d., sekmadienio, programą pradės kūrybiniai vaikų literatūros skaitymai „Vaikų žemė“ kartu su aktore Judita Zareckaite ir iliustratore Greta Alice.

 

Vėliau „Menų spaustuvės“ scenoje pasirodys rašytojos Saros Poisson ir perkusininko Gedimino Laurinavičiaus duetas „Šlamesiai. Bliuzas dviem“, žadantis atskleisti ne vieną paslaptį, kviečiantis keliauti neištyrinėtomis teritorijomis.

 

„Naujų vardų“  kategorijoje šiemet – fundamentalius klausimus apie blogį ar grožį, globalią migraciją kelsiantis susitikimas su sparčiai kylančia Didžiosios Britanijos literatūros žvaigžde Helen Oyeyemi, ją kalbins literatūros kritikė ir apžvalgininkė Jūratė Čerškutė.

 

Intriguojančių akimirkų žada ir sekmadienio susitikimas su Damasko pabėgėlių stovykloje gimusiu, Švedijoje gyvenančiu palestiniečių poetu Ghayathu Almadhounu (Palestina,  Sirija, Švedija). Ghayathu poezija kalba apie prieglobsčio ieškančių žmonių patirtis, namų ilgesį ir jauną intelektualą persekiojantį kaltės jausmą dėl paliktos tėvynės. Apie tai ir ne tik su poetu kalbėsis žurnalistas Donatas Puslys. Renginys vyks anglų kalba.

 

Festivalio pabaigoje – vakaras su meilės ir rudens dainiumi, miesto kultūros poetu, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Antanu A. Jonynu. Poetą kalbins jo artistiškas kolega, Lietuvos nacionalinės literatūros ir meno premijos laureatas rašytojas Rolandas Rastauskas.

 

Trečius metus iš eilės vyksiantį renginį kartu su partneriais organizuoja šalies Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Renginį remia Lietuvos kultūros taryba.

 

Visą festivalio programą rasite tinklapyje: http://www.vilniauslapai.lt/

Žymos:
Rengėjų inf.,
Alan Lightman. M. Lionstar nuotr.
Alan Lightman. M. Lionstar nuotr.
Helen Oyeyemi. M. Kim nuotr.
Helen Oyeyemi. M. Kim nuotr.
Joanne Harris. „Kyte Photography“
Joanne Harris. „Kyte Photography“
Antanas A. Jonynas. V. Braziūno nuotr.
Antanas A. Jonynas. V. Braziūno nuotr.
Sigitas Parulskis. Organizatorių nuotr.
Sigitas Parulskis. Organizatorių nuotr.