7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinis kaulinio porceliano simpoziumas „Porceliano tapatybė“

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1266), 2018-09-21
Kultūra Anonsai

Kas yra kaulinis porcelianas? Tai medžiaga, kurią XVIII a. pabaigoje sukūrė anglai, naudota išskirtinai indų gamybai. Šio porceliano sudėtyje yra apie 50 procentų galvijų kaulų pelenų, jo gamybos procesas labai sudėtingas ir brangus, todėl kaulinis porcelianas laikomas išskirtine, prabangia medžiaga. Prieš daugiau kaip keturiasdešimt metų Kaune, „Jiesios“ fabrike pradėtas gaminti vietinis kaulinis porcelianas. Vėliau čia imtas rengti Kauno kaulinio porceliano simpoziumas.

 

Kasdien kintanti situacija menų pasaulyje, technologijos bei tradicijos Simpoziumą skatina keistis. Šiemet jame dalyvauja ne tik keramikos, bet ir kitų sričių atstovai – profesoriai ir publicistai iš JAV: Nathan Betschart, Una Mjurka, Brian Benfer, Anthony Stellaccio; Aalto Universiteto (Helsinkis/Suomija) doktorantas Bartaku (Bart Vandeput), tarpdisciplininių menų atstovas, 3D keramikos spausdinimo inovatorius ir dėstytojas Lauri Kilusk (Estija); menininkai Aida Dirsė, Lietuva; Saulius Dirsė, Lietuva; Elize Hiiop, Estija;  Simpoziumo metu dalyviai susipažino su aplinka, kultūriniu kontekstu ir kūrė kaulinio porceliano meno kūrinius, skirtus numatytoms parodinėms erdvėms. Projekte buvo  naudojami net  trys  3D keramikos spausdintuvai, suteikiantys naujų galimybių meno projektų įgyvendinimui.

 

Kiekvienas Simpoziumo dalyvis turi savo darbo metodiką, naudoja skirtingas technikas ir technologijas, gilinasi į kasdienines ir globalias problemas. Tačiau šio renginio metu jie buvo pakviesti giliau pažvelgti į tapatybės problematiką. Beveik visiems autoriams tai buvo pirmas susitikimas su kauliniu porcelianu. Nepažįstama medžiaga, jos savybės, bei nepatirti virsmai suteikė galimybę pažvelgti į atrodytų taip plačiai eksploatuojamą tapatybės temą kitu kampu.

 

Pirmoji simpoziumo paroda buvo pristatyta M. Žilinsko galerijoje Kaune. Vėliau simpoziumo paroda keliauja į Vilnių ir Panevėžį. Galiausiai šie darbai papildys nacionalinio M.K. Čiurlionio muziejaus kolekciją

Paroda veiks rugsėjo 17–29 dienomis galerijoje „Akademija“, Pilies g. 44, Vilniuje.

Parodos atidarymas 2018 m. rugsėjo 17 d. 17 val.

 

Projektą organizuoja: VDA Kauno fakultetas, Keramikos ir porceliano katedra. Projektą iš dalies finansuoja: Lietuvos Kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybės programa „Iniciatyvos Kaunui“.

Daugiau informacijos www.porcelianosimpoziumas.lt

 

Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo vadovas Remigijus Sederevičius.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,