7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Didysis ARS VIA rudens aukcionas

Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Kultūra Anonsai
Antanas Mončys, „Berniukas su dūdele“
Antanas Mončys, „Berniukas su dūdele“

Rugsėjo mėn. 27 d. (ketvirtadienį) Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius) įvyks 6-asis meno ir kolekcinių vertybių aukcionas ARS VIA. Aukcionui pateiktus kūrinius bus galima apžiūrėti aukciono kolekcijos parodoje rugsėjo 25–27 d. (galerijoje ,,Židinys”), taip pat ARS VIA tinklalapyje: http://arsvia.lt/.

 

6-asis ARS VIA aukcionas neveltui įvardijamas „Didžiuoju ARS VIA rudens aukcionu“, jame bus pristatoma net 190 kūrinių pozicijų (lotų). Dauguma jų gali būti drąsiai įvardijamos kolekcinėmis retenybėmis. Visi kūriniai aukcione pagal temas suskirstyti į 7 skyrius: „Lietuva – Paryžius“, „Lietuvos dailė“, „Vilniaus dailės akademija“, „Senosios knygos“ „Istorinė grafika, dokumentai ir rankraščiai“, „Lietuvos fotografija“ ir „Įvairenybės“.

 

Pirmajame aukciono rinkinio skyriuje „Lietuva – Paryžius“ – pristatoma didelė lietuvių ir litvakų dailininkų, kurių kūrybai reikšmingą įtaką turėjo prancūziškojo meno tradicijos, darbų kolecija. Skyrių puošia įspūdingas, išskirtinio formato, didele emocine jėga pasižymintis Samuelio Bako tapybos darbas „Der Baum, aus der Jüdischen geschichte“, 1976 m. bei ankstyvojo kūrybos periodo kūrinys „Abstrakcija“ , 1958 m. Samuelio Bako tapybos darbus galima dažnai išvysti didžiuosiuose pasaulio aukcionuose, tokiuose kaip Sotheby‘s, Christie‘s, Bonhams. Dailininko kūrinius noriai įsigyja muziejai ir kolekcininkai iš viso pasaulio. Skyriuje pristatomas ir XX a. 6 deš. sukurtas, dailininko Vytauto Kasiulio kūrinys „Triumfo arka“. Apie 1960 m. šis V. Kasiulio darbas priklausė žymiai Christian-Gilbert Stiébel galerijai Paryžiuje. Taip pat ne kartą įvairiuose leidiniuose reprodukuotas, tarpukario laikotarpiu (1934 m.) sukurtas, dailininko Neemijos Arbit Blato tapybos darbas „Tiltas per Seną. Paryžius“. Verta pažymėti, jog šio laikotarpio A. Blato kūryba meno rinkoje sutinkama itin retai, žinoma vos apie keliolika tuo metu dailininko sukurtų darbų, iš kurių dauguma yra muziejuose. Be tapybos, grafikos kūrinių šiame skyriuje pristatomas ir įspūdingas žymaus lietuvių skulptoriaus modernisto Antano Mončio darbas „Berniukas su dūdele“ (XX a. 6 d-metis). Antrasis aukciono skyrius, taip pat dedikuojamas dailei, jame – įdomūs modernizmo atstovų, tokių kaip Vincas Kisarauskas, Rūta Katiliūtė ir kt. dailininkų darbai.

 

Aukcione visų senųjų knygų mylėtojų lauks ypatinga retenybė – T. Lepnerio knyga „Prūsų lietuvis“, 1744 m., taip pat pirmojo lietuviško laikraščio „Aušra“ 1886 m. komplektas. Jame bus pristatomas ir XIX a. pr. filomatų aplinkos rankraštis su paties Adomo Mickevičiaus autografu, taip pat tokių tarpukario Lietuvos kultūros veikėjų kaip Jonas Šliūpas, Juozas Zikaras laiškai, įvairūs dokumentai.

 

Didžiąjame ARS VIA aukcione – naujas, išskirtinai fotografijai dedikuotas skyrius „Lietuvos fotografija“. Šio skyriaus, o kartu ir viso aukciono, viena iš sensacijų – Lietuvos meninės fotografijos pradininko, pripažinto ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje fotomenininko, grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus darbai.

 

Be jau paminėtų kūrinių aukcione lauks ir XX a. pr. plakatai, senosios graviūros, sidabro, stiklo dirbiniai bei kitos kolekcinės vertybės. Taip pat jau tradicinė rubrika „Vilniaus dailės akademija“, kurioje kaip ir ansktesniuose aukcionuose bus pristatoma įdomių sprendimų kupina Vilniaus dailės akademijos auklėtinių kūryba.

 

ARS VIA aukcionas vyks 2018 m. rugsėjo 27 d., ketvirtadienį, 180 val. Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys” (Dominikonų g. 15, Vilnius)

 

Aukciono kolekcijos paroda:

rugsėjo 25–26 d. 12.00–18.00 val.

rugsėjo 27 d. 12.00–14.00 val. 

Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius).

Žymos:
Antanas Mončys, „Berniukas su dūdele“
Antanas Mončys, „Berniukas su dūdele“
Neemija Arbit Blatas,„Tiltas per Seną. Paryžius“
Neemija Arbit Blatas,„Tiltas per Seną. Paryžius“
Vytautas Kasiulis, „Triumfo arka“
Vytautas Kasiulis, „Triumfo arka“