7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus kalbančios skulptūros pradeda ketvirtąjį sezoną

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1262), 2018-06-22
Kultūra Anonsai
R. Šeškaičio nuotr.
R. Šeškaičio nuotr.

Birželio 18 dieną MO muziejus, kuris jau šį rudenį atvers duris, Vilniaus kalbančių skulptūrų sezoną pradės pakviesdamas susitikti ten, kur 2015 metais projektas ir startavo – L. Stuokos-Gucevičiaus skvere. Tam, kad sezono atidarymui netruktų judesio, jį sukurs Vilniaus šokio teatro Low Air pasirodymas ir speciali ekskursija MO muziejaus nariams – MOdernistams, kurią ves Gatvės gyvos gidas.

 

Šį, jau ketvirtąjį sezoną, Vilniaus kalbančios skulptūros pasitiks su atnaujintomis lentelėmis, kuriose yra QR kodas, kurį nuskaičius išmaniuoju telefonu, sulaukiate skambučio iš skulptūros, bei pasipildo nauja Vlado Jurgučio skulptūra, kuri buvo prakalbinta „Lietuvos banko“ iniciatyva.

 

Vlado Jurgučio skulptūra yra jau šešiolikta Vilniuje prabilsianti skulptūra. Profesorius Vladas Jurgutis dar yra vadinamas lito tėvu – viena iškiliausių tarpukario Lietuvos asmenybių, politikas, mokslininkas, pedagogas, talentingas finansininkas.

 

Paminklas, skirtas pirmajam Lietuvos banko valdytojui Vladui Jurgučiui yra nulietas iš išlydytų 50 lito centų monetų ir pastatytas Lietuvos banko pastato nišoje Vilniaus centre. Vlado Jurgučio biustą ir jo pagrindą sukūrė skulptorius Gediminas Piekuras.

 

Vilniaus kalbančios skulptūros yra MO muziejaus projektas, startavęs 2015 metais. Vilnius tapo ketvirtuoju miestu pasaulyje, turinčiu kalbančias skulptūras. MO muziejus jau prakalbino šešiolika skulptūrų, kuriose įkūnytos svarbios lietuvių istorinės asmenybės, kitų tautų atstovai, atspindintys Vilnių kaip multikultūrinį miestą, ir fikciniai personažai, jau tapę Vilniaus miesto simboliais.

 

Skirtingus skulptūrų charakterius sukūrė jų monologus įskaitę aktoriai, dainininkai, visuomenės veikėjai. Jų balsais skulptūros pasakoja apie save, apie tuos laikus, kai gyveno jose įkūnytos asmenybės, apie tai, ką jos mato aplink, kaip jaučiasi savo skulptūriniame kūne ir tame Vilniaus kampelyje, kuriame joms lemta būti.

 

Tiesioginio skambučio metu klausytojai gali pažinti skulptūrose įamžintas asmenybes ar personažus, drauge – kultūrinį, istorinį ir architektūrinį Vilniaus paveldą, geriau pažinti miesto istoriją.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
R. Šeškaičio nuotr.
R. Šeškaičio nuotr.