7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pristatoma nauja knyga apie motociklininkus tarpukario Lietuvoje

Rengėjų inf.
Nr. 23 (1260), 2018-06-08
Kultūra Anonsai

Atėjus karštai motociklininkų vasarai, Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje, Vilniuje, birželio 5 d. 18 val. bus pristatyta nauja Vida Grigoraičio knyga apie tarpukario motociklininkus ,,Motociklu per XX a. Lietuvą“. Knygos sutiktuvės bus palydėtos istorinių motociklų paroda šalia muziejaus, Pilies gatvėje.

 

Leidinyje rasime daug Lietuvos motociklininkų istorijų, faktų apie motociklininkų klubų renginius Vilniuje, Kaune , Klaipėdoje ir Šiauliuose, vaizdų iš jų kelionių po artimas ir tolimas šalis, – nuo Druskininkų iki Šanchajaus ar nuo Kauno iki Indijos, kartu pasidžiaugsime su lenktynių motociklais ,,Aplink Lietuvą“ nugalėtojais. Susipažinsime su Lietuvos motociklų ženklų atsiradimo ir jų kaitos istorija nuo XX a. pradžios iki valstybei netenkant valstybingumo bei kitomis istorijomis.

 

,,Demokratiška judėjimo priemonė – motociklas, viliojo visų socialinių sluoksnių asmenis – nuo valstiečio iki studento, nuo inžinieriaus iki lakūno, daugiau ar mažiau pasiturinčius sėsti už motociklo vairo ir patraukti į kasdienybės dulkes nupučiantį kelionių vėją, – sako knygos autorius Vidas Grigoraitis. – Ir tai buvo pasiekiamas tikslas, kuris pagyvino pilką žemdirbiškos šalies kelio peizažą.“

 

Leidiniui iliustruoti panaudotos anksčiau neskelbtos šalies ir užsienio istorinės atminties saugyklų, muziejų ir privačių asmenų kolekcijose saugomos nuotraukos, pateikiama pagrindinių šalies įvykių, susietų su motociklų istorija, chronologija, o apibendrinimas skaitytojui pateikiamas lietuvių, anglų, prancūzų  bei rusų kalbomis.

 

Pusiau nerimtai:

Žinoma dar tai, kad karštos vasaros džiaugsmai visiškai atsitiktinai sutapo su knygos apie Lietuvos motociklininkus pristatymu, tad šalyje pagrįstai pavyko išvengti kokios nors komisijos sudarymo dėl įtakos knygos atsiradimui ar dėl nežinomų jos sąsajų su karšto oro judėjimu, o taip  atradus laiko – imti knygą į rankas ir skaityti.

Vidas Grigoraitis

Žymos:
Rengėjų inf.,