7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė konferencija „Menas valstybėje – valstybė mene“ Nacionalinėje dailės galerijoje

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1255), 2018-05-04
Kultūra Anonsai
Audrius Novickas, „Trispalvės dėlionė“, 2005, LR Užsienio reikalų ministerijos nuosavybė
Audrius Novickas, „Trispalvės dėlionė“, 2005, LR Užsienio reikalų ministerijos nuosavybė

Gegužės 10–11 d.

Kokių skirtingų vaidmenų imasi menininkas valstybėje? Kokiomis sąlygomis menas tėra pajėgus „mėgdžioti“ gyvenimo formas, o kada jis gali lygiaverčiai dalyvauti politinių santykių kūrime? Kada ir kodėl vieni meno kūriniai atrodo politiški, o kiti – visai apolitiški? Kaip kalbėti apie estetikos politiką ir apie politikos estetiką?


Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros instituto rengiama tarptautinė konferencija „Menas valstybėje – valstybė mene“ (programa) buvo sumanyta Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimo kontekste, tačiau konkretus istorinis laikotarpis ar vieta neriboja jos temos. Pranešėjus iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, JAV ir kitų šalių sukvietęs renginys – tai proga apsvarstyti valstybės ir valstybingumo koncepciją įvairiais laikais, įvertinti meno vietą valstybėje ir indėlį į valstybinių santvarkų bei sampratų pokyčius.


Konferencijoje meno istorija bus analizuojama kaip diskursas, neatsiejamas nuo politinės sferos raidos. Siekiama atskleisti, kokia politinė būklė sudaro menui sąlygas susikurti ir išsaugoti sąlyginę autonomiją, kokia riboja, primesdama jam savas funkcijas ar, priešingai, stumdama į politinio gyvenimo užribius.


Neatsiejama tema – meno kūrinių „gyvenimai“: statuso ir interepretacijų virsmai, jų likimai keičiantis santvarkoms, praradimai ir atradimai. Galiausiai, valstybingumo sampratų, ideologijų ir politinės galios žaidimų refleksijos meno kūriniuose – ir įgyvendintuose valstybės užsakymu, ir sukurtuose kaip jos kritika.


Dviejų dienų renginyje dalyvaus beveik 30 meno, architektūros, dizaino bei kino tyrėjų ir menininkų, kurie mokslinėse ir meninėse sesijose pristatys savo tyrimus. Pranešimai aprėps platų temų spektrą: nuo Renesanso didikų architektūrinių fundacijų ir keblių meno istorijos „klaustukų“, kaip vertinti totalitarinių režimų užsakytus meno kūrinius, iki kultūros politikos dinamikos XX a. antroje pusėje, šiuolaikinių politinių karikatūrų ir meninio pasiūlymo sukurti asteroidą iš Lietuvos piliečių kūnų.
VDA Dailėtyros institutas nuo 2001 m. organizuoja konferencijas, kasmet skiriamas kitai temai. Į jas pristatyti naujausių tyrimų kviečiami ne tik dailės istorikai ir menotyrininkai, bet ir architektūros, teatro, kino, muzikos, literatūros tyrėjai, o pastaruosius keletą metų, išaugus meninio tyrimo reikšmei, – ir menininkai.


Konferencija „Menas vasltybėje – valstybė mene“ rengiama bendradarbiaujant su Nacionaline dailės galerija, renginį remia Goetheʼs institutas Lietuvoje ir Lietuvos dailės istorikų draugija.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Audrius Novickas, „Trispalvės dėlionė“, 2005, LR Užsienio reikalų ministerijos nuosavybė
Audrius Novickas, „Trispalvės dėlionė“, 2005, LR Užsienio reikalų ministerijos nuosavybė