7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Meno ir kolekcinių vertybių aukcionas „ARS VIA“

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1246), 2018-03-02
Kultūra Anonsai
Vladislovas Dmachauskas, „Auštant“. 1879 m.
Vladislovas Dmachauskas, „Auštant“. 1879 m.

Kovo mėn. 15 d. (ketvirtadienį) Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys“ (Dominikonų g. 15, Vilnius) įvyks ketvirtasis meno ir kolekcinių vertybių aukcionas ARS VIA. Aukcionui pateiktus kūrinius bus galima apžiūrėti aukciono kolekcijos parodoje kovo 13 – 15 d. (galerijoje ,,Židinys“), taip pat jau dabar juos galima pamatyti „ARS VIA“ aukciono tinklalapyje: http://arsvia.lt/aukciono-katalogas/

 

Šiame, jau ketvirtajame, išskirtinai Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui dedikuotame „ARS VIA“ aukcione bus pristatoma 180 meno ir kolekcinių vertybių pozicijų (lotų). Kaip ir ankstesniuose „ARS VIA“ aukcionuose visi kūriniai tematiškai suskirstyti į 7 skyrius: „Žmonės kūrę Lietuvą“, „Lietuvos dailė“, „Vilniaus dailės akademija“, „Istorinė grafika, žemėlapiai ir plakatai“, „Senosios knygos“ ir kt. Aukcione kaip ir anksčiau bus galima išvysti bei įsigyti ne tik tradicinio meno – tapybos, grafikos, skulptūros pavyzdžių bet ir rankraščių, senųjų knygų, taip pat unikalių lituanistinių dokumentų, nuotraukų bei kitų kolekcinių vertybių, atspindinčių mūsų šalies istoriją, kultūrą.

 

Pirmajame aukciono kolekcijos skyriuje („Žmonės kūrę Lietuvą“) – dėmesys išskirtinėms, istorinėms Lietuvos asmenybėms. Jame pateikiami Lietuvai nusipelniusių politikos, kultūros, meno veikėjų, tokių kaip Dr. J. Basanavičius, dr. V. Kudirka, M.K. Čiurlionis, Kun. J. Mačiulis Maironis ir kt. portretai. Skyriaus puošmena – dailininko Adomo Varno (1879 –1979) XX a. 5–6 deš. nutapytas Maironio portretas.

 

Ne ką mažiau įdomus bei spalvingas skyrius „Lietuvos dailė“. Jame – puikiai žinomų Lietuvos dailės klasikų, tokių kaip Adomas Galdikas, Vytautas Kasiulis, Kazys Šimonis ir kt. darbai. Skyriuje pateikiamos ir pokariu Vakarų pasaulyje subrendusios, lietuvių menininkų išeivių kartos atstovės, vienos ryškiausių XX a. II p. kūrėjų, Elenos Urbaitytės-Urbaitis (1922–2006) abstrakčios kompozicijos, taip pat retai meno rinkoje sutinkamas Kazimiero Žoromskio (1923–2004) optinio meno pavyzdys – tapybos darbas „Opartinė kompozicija“ (1983 m.)

 

Visgi pagrindinis šio skyriaus akcentas bei viso aukciono kūrinių rinkinio pasididžiavimas, į Lietuvą sugrąžintas – XIX a. Lietuvos dailės klasiko, tapytojo, piešėjo, pedagogo bei iliustruotojo Vladislovo Dmachausko (1839–1913) subtillaus kolorito tapybos darbas „Auštant“ (1879 m.). Ši drobė tai išties reikšmingas kūrinys iš menkai išlikusio Vladislovo Dmachausko tapybos palikimo. Neramaus likimo dailininkas, 1863 m. sukilimo dalyvis, buvo produktyvus, kaip piešėjas, tačiau jo tapybos darbai reti, išblaškyti, sunaikinti karų ir suiručių. Dėl šios priežasties, jo kūrinys „Auštant“ – išties reta galimybė susipažinti su daugiabriauniu tapytojo talentu. Šioje drobėje puikiai atsiskleidžia išskirtinis dailininko V. Dmachausko gebėjimas romantinę tradiciją derinti su realizmo maniera ir plenerizmo principais, tikroviškumo siekiu, sukuriant savitą, emocingai paveikią, sukilnintą žanrinę kompoziciją.

 

Trečiasis aukciono skyrius („Vilniaus dailės akademija“) skirtas Vilniaus dailės akademijos auklėtinių kūrybai. Jame galima išvysti ne tik įdomių, netikėtų tapybinių sprendimų, bet ir nuotaikingų grafikos darbų.

 

Skyriuje „Istorinė grafika, žemėlapiai ir plakatai“ – įspūdinga, antikvarine retenybe laikoma, J.K. Vilčinskio (1806–1885) litografija „Aušros vartų Madona“ (1853 m.), iš „Vilniaus albumo“ (1842–1875 m.). Jame taip pat pateikiami pirmieji atkurtosios Lietuvos žemėlapiai, tarp jų ir 1919 m. Lozanoje Vlado Daurtarto išleistas Lietuvos žemėlapis „Carte de la Lituanie“, kuriame, argumentuojant istoriniais faktais, atsispindi jaunos valstybės siekiai. Skyriaus puošmena – išskirtinė, akis džiuginanti, tautinių plakatų kolekcija, kurioje – ir itin retai sutinkamų plakatų pavyzdžiai.

 

„Senujų knygų“ skyriuje – tikra bibliofilinė retenybė, pirmojo, Didžiajai Lietuvai skirto, spausdinto mėnesinio visuomeninio politinio ir literatūrinio laikraščio lietuvių kalba – „Aušra“ 1885 m. komplektas. Skyriuje pateikami ir kun. J. Mačiulio Maironio pirmieji leidinai, bei daug kitų įdomių bei vertingų knygų. Aukcione lauks ir daug retų lituanistinių dokumentų, nuotraukų, vertybinių popierių. Tarp jų – unikalūs dokumentai ir fotografijos iš 1939 m. Europos vyrų krepšinio čempionato Kaune – tikras lobis kiekvienam šios sporto šakos mylėtojui. Kaip ir ankstesniuose ARS VIA aukcionuose, Jūsų dėmesio lauks įdomūs sidabro bei itin elegantiški Art deco stiliaus stiklo dirbiniai.   

 

Dalyvavimo aukcione taisyklės bei registracijos anketa pateikiamos aukciono „ARS VIA“ tinklalapyje: http://arsvia.lt. Aukciono kūrinių kolekcija internete: http://arsvia.lt/aukciono-katalogas/. Popierinę katalogo versiją įsigyti galima „ARS VIA“ aukciono galerijoje (Ligoninės g. 2, Vilnius).

 

ARS VIA aukcionas vyks 2018 m. kovo 15 d., ketvirtadienį, 18.00 val. Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje ,,Židinys” (Dominikonų g. 15, Vilnius)

Aukciono kolekcijos paroda:

kovo 13–14 d. 12.00–18.00 val.

Kovo 15 d. 12.00–15.00 val.

Vilniaus dailės akademijos Anastazijos ir Antano Tamošaičių galerijoje

,,Židinys” (Dominikonų g. 15, Vilnius)

 

Papildoma informacija: „ARS VIA“ aukcionas: +37064378688| [email protected]

Žymos:
Rengėjų inf.,
Vladislovas Dmachauskas, „Auštant“. 1879 m.
Vladislovas Dmachauskas, „Auštant“. 1879 m.
Kazimieras Žoromskis, „Opartinė kompozicija“. 1983 m.
Kazimieras Žoromskis, „Opartinė kompozicija“. 1983 m.