7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vytauto Kernagio plokštelės sutiktuvės

Raminta Keršytė
Nr. 7 (1244), 2018-02-16
Kultūra Anonsai
Vytauto Kernagio plokštelės pristatymo akimirka. M. Mikulėno nuotr.
Vytauto Kernagio plokštelės pristatymo akimirka. M. Mikulėno nuotr.

Pirmadienio vakarą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vytauto Kernagio fondo ir šeimos narių sukviesti melomanai ir maestro kūrybos gerbėjai rinkosi į vinilinės plokštelės „Vytautas Kernagis – Tautos šauklys“ pristatymą. Tai jau antroji Vytauto Kernagio dainų vinilinė plokštelė. Pernai metais pasirodžiusias dvigubas, unikaliais numeriais pažymėtas vinilines plokšteles, pavadinimu „Akustinis“, gerbėjai išgraibstė akimirksniu. „Šiandien pristatomą plokštelę sudaro aštuonios visiems žinomos ir visų mėgstamos Vytauto Kernagio atliekamos dainos, kurios buvo ir yra jo vizitinė kortelė, dainos, kurios lydėjo mus į laisvę. Nepriklausomybės sukakties išvakarėse išleista vinilinė plokštelė – tai dovana Lietuvai šimtmečio proga“, – pabrėžė Vytautas Kernagis jaunesnysis.

 

Pažvelgti į pristatymą norėtųsi netradiciškai ir pradėti nuo jo pabaigos, kai skambant dainai „Baltas paukštis“, ekrane pasirodė Vytauto Kernagio frazė, per valandą nubrėžusi nepajudinamą kūrėjo vertybių skalę ir jo pasaulėvaizdį: „Tada aiškiai suvoki, kad ne šlovė, ne pinigai, o gyvybės ratas yra viso gyvenimo prasmė“.  Iliustruodamos įvairiapusį V. Kernagį ir jo kūrybinį kelią, skambėjo ir kitos pažįstamos dainos – Nepriklausomybės priešaušrio „Kancaras“ ar „Karališkas miestas“ – meilės Vilniui pripažinimas. Aštuonių dainų vinilinė plokštelė išleidžiama ne tik Lietuvos šimtmečio, bet ir skaudžios sukakties proga – minint Vytauto Kernagio dešimtąsias mirties metines.

 

Mintimis apie V. Kernagio indėlį ir kūrybinį palikimą dalijosi vakarą vedęs atlikėjas Domantas Razauskas, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, kompozitorius ir bičiulis Andrius Kulikauskas, muzikos tyrinėtojas Lukas Devita, šeimos nariai. Pasak R. Zilnio, ši 180 g sverianti vinilinė plokštelė išliks vertinga net ir praėjus keliasdešimt metų, kaip solidus melomano kolekcijos papildymas ar suvenyrinė dovana. „V. Kernagis išėjo dar prieš tą laiką, kai į koncertus surenkamos pilnos arenos, kita vertus, jis tikrai turėtų ką apie dabartinę popsceną pasakyti“, – apibendrino apžvalgininkas, pajuokaudamas, kad išleista plokštelė gali būti ir puiki pažintis su V. Kernagio kūryba, jei netyčia iki tol gyvenote jos nepažinę.

 

Nuo V. Kernagio buvo neatsiejamas jo metaforinis, ironijos prisodrintas kalbėjimas. Ne veltui pažįstamas dainos „Kancaras“ vaizdo klipas buvo pergyvenęs esamą laiką, o frazė „beprotiškai fantastiška“ – tapo gyvąja klasika. Toks V. Kernagis buvo ir Vilniaus plokštelių studijos tuometinės darbuotojos Zinos Nutautaitės atmintyje – maksimalistas, principingai laikęsis, kai leidybai užtikrinti reikėjo uždėti pieno gamintojų-rėmėjų logotipą su karvės vaizdu ir maestro taręs griežtą „ne“. Nors ir liko be rėmėjų, bet logotipo su karve ant tuomet leidžiamo vinilo neuždėjo. Toks principingumas buvo neatsiejamas nuo V. Kernagio kaip tautos šauklio įvaizdžio.

 

„Galima sakyti, kad nuo jo prasidėjo lietuviškos dainos istorija“, – teigė lietuviškąjį roką tyrinėjęs L. Devita, prisiminęs vieną paskutinių akustinių koncertų, vykusių nacionalinėje Martyno Mažvvdo bibliotekoje, apie 2000-uosius. Pasak jo, įgarsinimas buvo labai blogas, bet nei trupučio netrukdė nuostabiam koncertui. Ir čia bendražygis A. Kulikauskas pridūrė, kad V. Kernagis mėgęs kartoti: „Geriau geras pravalas, nei blogas pasisekimas“, – todėl tokie nesklandumai nevedė jo iš kantrybės.

 

Pasak pakalbinto Vytauto Kernagio jaunesniojo, apsisprendus padovanoti unikalią progą vienoje plokštelėje turėti populiariausias dainas, skambėjusias nuo Atgimimo, buvo išleista daugiau egzempliorių nei pernai – 500 vienetų. Plokštelių nuo vasario 16-osios bus galima įsigyti internetinėje Vytauto Kernagio fondo parduotuvėje, per pristatymą Vilniaus knygų mugėje, Muzikos salėje.

Vytauto Kernagio plokštelės pristatymo akimirka. M. Mikulėno nuotr.
Vytauto Kernagio plokštelės pristatymo akimirka. M. Mikulėno nuotr.
Vytautas Kernagis (jaun.) su nauja plokštele. M. Mikulėno nuotr.
Vytautas Kernagis (jaun.) su nauja plokštele. M. Mikulėno nuotr.
Vytauto Kernagio plokštelės pristatymo akimirka. M. Mikulėno nuotr.
Vytauto Kernagio plokštelės pristatymo akimirka. M. Mikulėno nuotr.