7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūros politikos modeliavimas XX–XXI a.: prielaidos, patirtis, iššūkiai

Rengėjų inf.
Nr. 7 (1244), 2018-02-16
Kultūra Anonsai

Vasario 15 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, J. Karoso salėje (Gedimino pr. 42), organizuojama vieša tarptautinė ekspertų diskusija „Kultūros politikos modeliavimas XX–XXI a.: prielaidos, patirtis, iššūkiai“. Diskusija rengiama siekiant apmąstyti Lietuvos kultūros politikos raidą ir jos perspektyvas.

 

Švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejų bei Lietuvos narystei ES skaičiuojant jau 14-us metus, iškyla būtinybė apmąstyti pagrindines Lietuvos valstybingumo sąlygas, jo tęstinumo prielaidas, motyvus ir perspektyvas. Kultūrai suvaidinus lemiamą vaidmenį XX a. pradžios  pabaigos Lietuvos valstybės kūrimo procesuose, natūralu tikėtis ypatingo jos statuso Lietuvos valstybės ir jos piliečių santykių kontekste.

 

Nuo pat pirmųjų pastangų įtvirtinti atkurtą Nepriklausomybę 1991 m. ir Lietuvos visuomenė, ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės ne kartą deklaravo poreikį reformuoti iš totalitarinės santvarkos išsilaisvinusios Lietuvos kultūros politikos modelį.

 

Kaip ir kitos demokratiją atkūrusios Rytų ir Centrinės Europos valstybės, Lietuva jau beveik tris dešimtmečius siekia sukurti politines, teisines ir ekonomines prielaidas išsivysčiusių Vakarų visuomenių demokratijos standartus atitinkančiai kultūros politikos sistemai, bando reorganizuoti, modernizuoti ir decentralizuoti kultūros politikos sistemą, kultūros įstaigų tinklus, kuria ir tobulina XXI a. iššūkius atitinkančią kultūros politikos teisinę bazę.

 

Siekiant apmąstyti Lietuvos kultūros politikos raidą ir jos perspektyvas, 2018 m. vasario 15 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, J. Karoso salėje (Gedimino pr. 42) organizuojama vieša tarptautinė ekspertų diskusija.

 

PROGRAMA


„Kultūros politikos modeliavimas XX–XXI a.:
prielaidos, patirtis, iššūkiai“

 

Vasario 15 d., ketvirtadienis

 

13.00 Lietuvos kultūros politikos modeliavimo pastangas analizuojančio tyrimo „Lietuvos kultūros politikos modelio sukūrimas. Lietuvos kultūros politikos formavimo perspektyvų analizė“ išvadas pristatys tyrimą atlikę ekspertai Rasius Makselis, Rūta Stanevičiūtė ir Elona Bajorinienė.

 

13.45 Kultūros politikos ekspertai Skaidra Trilupaitytė, Vaidas Jauniškis pateiks savo įžvalgas apie Lietuvos kultūros politikos situaciją, jos plėtros sunkumus, galimybes ir iššūkius.

 

14.45 Agentūros „Creativity Lab“ ekspertas Ragnar Siil pasidalins savo patirtimi ir įžvalgomis apie kultūros politikos kaitos procesus Europoje ir pasaulyje.

 

15.15–16.00 Kavos pertrauka

 

16:00 „European Cultural Foundation“ ekspertė Tsveta Andreeva pasidalins savo patirtimi ir įžvalgomis apie kultūros politikos kaitos procesus Europoje ir pasaulyje.

 

16.45–18.00 Atvira apskrito stalo diskusija išryškins pagrindines kultūros politikos tendencijas XXI a., kylančius naujus iššūkius, su kultūra susijusias demografinių rizikų, migracijos, grėsmės žodžio laisvei, propagandos ir kitas temas. Į ateitį nukreiptas žvilgsnis padės apmąstyti galimas Lietuvos ir Europos kultūros politikos transformacijos kryptis, galimus ir pageidaujamus jos modeliavimo principus ir būdus.

 

Renginys vyks lietuvių ir anglų kalbomis. Kviečiame dalyvauti meno kūrėjus, kultūros visuomenės atstovus, kultūros įstaigų, kultūros politikos institucijų darbuotojus, studentus, visus, besidominčius kultūra, jos vaidmeniu visuomenės gyvenime ir viešosios politikos kontekste, kultūros politika ir jos perspektyvomis XXI a. Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,