7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Trečiasis „Kultmisijų“ sezonas – pasiilgusiems gilių pokalbių

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1227), 2017-10-13
Kultūra Anonsai

Naujajame „LRT Kultūra“ sezone žiūrovų lauks net trylika dokumentinių kultūros apybraižų „Kultmisijos“. Trečiojo sezono pradžiai besiruošiantys „Kultmisijų“ autoriai džiaugiasi, kad jų sumanytas laidos formatas rado savo žiūrovų ratą, jau dabar nekantriai laukiantį projekto sugrįžimo.

 

„Prieš dvejus metus pradėjome kurti „Kultmisijas“ kaip eksperimentą. Nebuvome tikri, ar šiais nuolatinio skubėjimo laikais žmonėms bus įdomu kalbėti ne tik apie tai, kas vyksta šiandien, šią savaitę ar šį mėnesį, bet pasižiūrėti į kultūrą ir su ja susijusius reiškinius giliau.. Tačiau pirmi du sezonai leido įsitikinti, kad einame teisinga linkme: sulaukėme atgarsių, kad tokios laidos labai trūko, tad tai tapo įkvėpimu toliau eiti į priekį“, – pasakoja „Kultmisijų“ prodiuserė Daiva Bilinskienė.

 

Trečiajį „Kultmisijų“ sezoną sudaro trylika dokumentinių kultūros apybraižų, kuriose žymūs visuomenės veikėjai – kultūrologai, sociologai, psichologai, istorikai, menotyrininkai, politikai, filosofai, menininkai ir kiti – dalinsis savo mintimis apie kultūros santykį su kitais svarbiais mūsų gyvenimui reiškiniais ir sritimis: istorija, kūryba, kapitalu, maistu, bendruomenėmis, iliuzijomis, valdžia ir daugeliu kitų.

 

„Visos šios temos – tam tikra prasme susijusios viena su kita. Būtent tai kuriant „Kultmisijas“ ir yra įdomiausia – pamatyti, kaip viskas gyvenime persipina tarpusavyje, ir kokią įtaką kiekvienam kultūriniam reiškiniui turi kontekstas. Norėdami kuo geriau tai atskleisti žiūrovams, pokalbiui su kiekvienu pašnekovu skiriame kiek įmanoma daugiau laiko. Tam, kad atrastume pačias įdomiausias mintis ir sąryšius, kurių į eterį galiausiai patenka vos kelios minutės, kartais kalbamės ištisas valandas. Tačiau taip kuriama ilgalaikė vertė: tikiu, kad „Kultmisijas“ bus įdomu žiūrėti tiek dabar, tiek retrospektyviai po penkerių ar dešimties metų“, – sako „Kultmisijų“ režisierius Gintaras Šeputis.

 

Naujajame „Kultmisijų“ sezone prie komandos kaip laidos redaktorė prisijungė ir menotyrininkė, meno kritikė Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė. „Pirmus du sezonus buvau ištikima „Kultmisijų“ žiūrovė, tad labai apsidžiaugiau galimybe pati prisiliesti ir prie laidos kūrimo proceso. Naujasis sezonas bus išskirtinis ir tuo, kad bendradarbiaujant su videomeno kūrėjais ir gavus leidimus naudoti jų darbų fragmentus, laidos bus praturtintos meno kūrinių intarpais. Šie kūriniai savotiškai komentuoja, tęsia ar neutralizuoja pašnekovų sakomas mintis, suteikia vizualinės įvairovės, plečia žiūrovų akiratį“, – šypsosi ji.

 

Pasak „Kultmisijų“ autorių, ši laida skirta ne tik kultūros profesionalams, bet ir plačiai sąmoningų, smalsių ir kūrybiškų žmonių auditorijai. „Mūsų misija – sugrąžinti kultūrą į jai deramą vietą, kad ji taptų pilnateise kiekvieno mūsų gyvenimo dalyve“, – teigia laidos kūrėjai.

 

Dokumentinės kultūros apybraižos „Kultmisijos“ bus rodomos kartą per mėnesį, sekmadieniais, 12 val. Pirmoji „Kultmisijų“ laida, nagrinėjanti prasmės paieškų fenomeną, – jau spalio 15 d.

Žymos:
Rengėjų inf.,