7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuva Venecijoje statys naują paviljoną

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1227), 2017-10-13
Kultūra Anonsai

Kitąmet vyksiančiame svarbiausiame architektūros renginyje pasaulyje, Venecijos architektūros bienalėje, debiutuos Lietuva. Prieš dvejus metus mūsų šalis buvo reprezentuota „Baltijos paviljone“ kartu su Latvija ir Estija. Šį kartą iškeltas naujas ambicingas tikslas – statyti savo paviljoną. Toks veiksmas gali pasirodyti įžūlus, nes pretenduojama į vienintelį laisvą sklypą Venecijoje, kuriame dar įmanoma naujo nacionalinio paviljono statyba.

 

Projektas pavadinimu „Pelkių paviljonas“ atsisako tradicinio reprezentacijos modelio, kai šaliai atstovauja statiškas architektūros objektas. Vietoje to, siūloma įsteigti erdvę, kurioje vyktų architektūrą, Lietuvą ir globalius procesus nagrinėjantys įvykiai. Paviljonas taptų ne pastatu, o nuolatiniu procesu paskutiniame laisvame Venecijos sklype. Pelkių tema veikia kaip koncepcinis modelis, nurodantis ir į pačią Venecijos kilmę, kai vadinamas skrajojantis miestas iškilo raistingoje vietovėje, tiek į naujas eksperimentavimo ir interpretavimo galimybes klimato kaitos akivaizdoje.

 

„Pelkių paviljonas“ bus iššūkis visai Venecijos architektūros bienalei, kurioje vis dar dominuoja tradiciniai reprezentacijos būdai. Kartu tai bus eksperimentas, kurio rezultatai nėra iš anksto nuspėjami. Dažnai šalys Venecijos architektūros bienalėje atveža eksponatus, demonstruoja pagal temą atrinktus projektus ar iškabina kitokią baigtinę ekspoziciją, kuri iškart po atidarymo pradeda rinkti dulkes.

 

Tokiu veiksmu Lietuva bandys užmegzti polemiką su šalimis, kurios įsitvirtino bienalėje įsigijusios savo nacionalinius paviljonus ir gretimas teritorijas. Pretenduojama į paskutinį laisvą sklypą Venecijoje, po kurio užstatymo jokia nauja statyba ir bandymai kurti naujus paviljonus tampa nebeįmanomi. Lietuva siūlo radikaliai pergalvoti pačio nacionalinio paviljono idėją ir atrasti naujus šiuolaikinius nacionalinio prisistatymo metodus.

 

Šią konceptualią, plačiai architektūrą nagrinėjančią kryptį siūlo Venecijoje patirtį jau turinti komanda – „Architektūros fondas“ ir paviljono kuratoriai Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai Nomeda ir Gediminas Urbonai, kurie prieš dešimtmetį iškovojo Lietuvai garbingą apdovanojimą Venecijos meno bienalėje. Tai, kad projekto komanda turi solidžią panašių projektų patirtį, leidžia tikėtis įtraukiančio proceso ir rezultato.

 

Pasirinktas paviljono „statybos“ būdas skiriant prioritetą įvykiams ir procesui, leidžia paviljoną pradėti konstruoti Lietuvoje. Pirmąja paviljono dalimi taps Nacionalinėje dailės galerijoje rengiamas paskaitų ciklas „Hello World?“. Šis pavadinimas yra užuomina į programavimo kalbos sintaksės demonstraciją, naudojamą kaip įvadas į naują programavimo kalbą. Todėl šios nemokamos paskaitos, kaip įvadas į „Pelkių paviljoną“, bandys išplėsti ir atrasti naujas reprezentacijos, architektūros ir pedagogikos ribas, kurios būtų toliau nagrinėjamos Venecijos architektūros bienalės metu. Garsūs pašnekovai iš JAV ir Europos kvies nagrinėti naujus diskursus, kritiškai interpretuoti aplinką ir kartu pasinerti į „Pelkių paviljoną“.

 

Pirmajame pokalbyje „Pelkė: mūsų smegenys, planetos inkstai ir bendrabūvio architektūra“, kuris vyks spalio 12 dieną, ketvirtadienį, 20 val., Nacionalinėje dailės galerijoje, „Pelkių paviljono“ kuratoriai Gediminas ir Nomeda Urbonai pristatys paviljono koncepcinį modelį ir pasiūlys diskusiją, kodėl pelkė šiandien vėl tampa aktuali. Tai bus išskirtinė proga susipažinti tiek su Masačusetso Technologijos instituto architektūros mokykloje JAV dėstančių tyrėjų darbu, tiek suprasti kaip bus konstruojamas naujas Lietuvos paviljonas Venecijos architektūros bienalėje.

 

Nors „Hello World?“ yra įžanginė Lietuvos paviljono Venecijos architektūros bienalėje dalis, kartu tai jau 21-asis Architektūros [pokalbių] fondo organizuojamas ciklas, kuriame kviečiami išskirtiniai pašnekovai, kurie ne tik pristato ir aptaria aktualią temą, bet suintriguoja, priverčia mąstyti kitaip. Ši iniciatyva siekia skleisti kultūros idėjas visuomenėje, skatinti kritinį mąstymą ir architektūros kultūros formavimą.

 

„Pelkių paviljono“ kuratoriai: Nomeda ir Gediminas Urbonai.
Paskaitų ciklo kuratorius: Andrius Ropolas.
Iliustracijų autorius: Laimonas Zakas.
Pokalbiai vyksta Nacionalinėje Dailės Galerijoje (NDG), Konstitucijos pr. 22, Vilniuje.
Pirmasis pokalbis prasidės 2017 spalio 12 dieną, ketvirtadienį, 20:00.
Renginiai nemokami. Pokalbis vyks lietuvių kalba. Pokalbiai filmuojami, video įrašai talpinami www.archfondas.lt

Daugiau informacijos apie pokalbių ciklą: „Hello World?“:  http://archfondas.lt/lt/pokalbiu

Daugiau informacijos apie „Pelkių paviljonas“ : https://www.facebook.com/The-Swamp-Pavilion-1924675591189316/

Žymos:
Rengėjų inf.,