7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jubiliejinis, XX tarptautinis Panevėžio keramikos simpoziumas

 

Rengėjų inf.
Nr. 27 (1088), 2014-07-11
Kultūra Anonsai
Simpoziumo dalyviai. G. Žegulio nuotr.
Simpoziumo dalyviai. G. Žegulio nuotr.

Panevėžio miesto dailės galerijoje atidarytas jubiliejinis XX Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas. Renginyje dalyvauja 10 menininkų iš trijų žemynų, kurie visą liepos mėnesį kurs, bendraus, susipažins su miestu ir šalimi, dalinsis savo patirtimi.   Atidarymo metu visi keramikai dėkojo už galimybę dalyvauti Panevėžio tarptautiniame keramikos simpoziume, apie kurį buvo daug gero girdėję iš savo kolegų, nes pasaulio keramikos kontekste šis renginys yra labai žinomas.


Miesto meras Vitalijus Satkevičius sakė, kad simpoziume nėra dalyvavusių keramikų tik iš vieno žemyno – Antarktidos. Meras pasidžiaugė turtinga ir nuolat gausėjančia keramikos kolekcija, kurią galima pamatyti ne tik Panevėžio miesto dailės galerijoje, bet ir sostinėje – Prezidentūroje ir Bernardinų sode.


Simpoziumo atidaryme dalyvavęs Ispanijos Karalystės ambasadorius Lietuvoje Miguelis  Arias Estevezas sveikino visus dalyvius, o pirmiausia savo tautietes Mercê Tiana  ir Carme Riu de Martín.  Jo Ekscelencija sakė, kad Panevėžyje jis anksčiau yra viešėjęs asmeniniais reikalais, tačiau dabar, kai jis pirmąkart lankosi su oficialiu vizitu ir pabuvo kultūros įstaigose, sužinojo turtingą simpoziumo istoriją, pojūtis visai kitoks. Ambasadoriaus teigimu, Panevėžys yra vienas didesnių kultūros centrų Lietuvoje, todėl nenuostabu, kad šiais metais miestas tapo Lietuvos kultūros sostine.


Simpoziumo vadovė, Tarptautinės keramikos akademijos narė, Dailės galerijos direktorė Jolanta Lebednykienė supažindino dalyvius su simpoziumo istorija. Renginys, kuris šįmet vyksta jau dvidešimtą kartą, pradėtas rengti nuo 1989 metų. Nuo 1990 metų simpoziumą organizuoti ėmėsi Dailės galerija, bendradarbiaudama su Panevėžio stiklo fabriku, o nuo 2006 metų – su keramikos įmone „Midenė“.
Keramikas Anthony Stellaccio prisiminė, kaip prieš keliolika metų dalyvavo vieno iš simpoziumų parodos atidaryme ir kiek gero iš bičiulių girdėjo apie Stiklo fabriko krosnis, kuriose galima išdegti didžiulių gabaritų labai aukšto degimo šamoto kūrinius. Keramikas sakė nuolat svajojęs sudalyvauti Panevėžio tarptautiniame keramikos simpoziume ir tikisi, kad „Midenę“ visi irgi pamils. Įdomu, kad Anthony išmoko lietuvių kalbą ir dabar gali vertėjauti angliškai kalbantiems savo kolegoms.


Ispaniškai į atidarymo svečius kreipėsi keramikė Mercê Tiana iš Barselonos, nors šiame Katalonijos krašte pirmoji kalba yra katalonų, visi puikiai moka ispanų kalbą, kurios mokyklose mokoma kaip antrosios kalbos.
Šiais metais simpoziume dalyvaujantys menininkai  Yauheni Adzinochanka (Baltarusija), Arina  Ailincai ( Rumunija), Ciprian Ariciu (Rumunija), Eugenijus Čibinskas (Lietuva), Rojhane Hosseini (Iranas), Audrius Janušonis (Lietuva), Heidi Preuss Grew (JAV), Carme Riu de Martín (Ispanija), Anthony Stellaccio (JAV), Mercê Tiana (Ispanija) trumpai pristatė savo kūrybines biografijas ir tikėjosi, kad čia vyraujanti  atmosfera duos impulsą sukurti gerus kūrinius.


Simpoziumo metu Dailės galerijoje vyks  kūrybos vakarai. Jų metu keramikai ne tik dalijasi savo patirtimi, bet ir supažindina su tos šalies menininkų kūryba bei šalies kultūra. Pirmąkart per simpoziumų istoriją bus galima išgirsti apie Iraną, kuriam atstovauja Rojhane Hosseini ir jai talkinantis Hirbodas Hemmatazadas, apie Baltarusiją, iš kurios atvykęs menininkas Yauheni Adzinochanka.  Arina  Ailincai ir Ciprian Ariciu  supažindins su Rumunijos keramika, su įdomia šios šalies kultūra.


Liepos 22-23 dienomis bus surengta konferencija „Keramikos meno tendencijos“, kurioje pranešimus skaitys simpoziumo dalyviai. Pirmąją konferencijos dieną miesto gyventojai ir svečiai bus kviečiami į akciją „Lipdo visas miestas“. Šios akcijos metu žymūs keramikai praktiškai supažindins su molio plastika ir kiekvienas žmogus galės išbandyti savo kūrybines jėgas.


Kol krosnyje degs darbai, simpoziumo dalyviai keliaus po Lietuvą. Jie aplankys Vilnių ir Europos parką. Valstybės dieną švęs  Aukštaitijos siaurojo geležinkelio rengiamoje kelionėje  į  Palatavio piliakalnį, ant kurio, kai kurių istorikų teigimu, buvo karūnuotas Lietuvos karalius Mindaugas. Visi simpoziumo dalyviai labiausiai džiaugiasi galimybe pamatyti didįjį Lietuvos perlą – Nidą. 


 Rugpjūčio 1 dieną 17 val. Dailės galerijoje bus atidaryta XX Panevėžio tarptautinio keramikos simpoziumo paroda, kuri yra reiškinys visos šalies kultūriniame gyvenime ir į kurios atidarymą atvyksta svečiai iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Virginija Januševičienė



XX Panevėžio tarptautinis keramikos simpoziumas vyksta 2014 07 01 – 08 02

Konferencija „Keramikos meno tendencijos“
2014 07 22-23

Konferencijos programa

2014 07 22

11.00-14.00 Akcija „Lipdo visas miestas“
Pranešimai ir vaizdo medžiaga

14.00-14.30
Yauheni Adzinochanka, Baltarusija
Keramikos plenerai Baltarusijoje

14.45-15.30
Arina Ailincai, Rumunija
Priešistorinė keramika Rumunijos teritorijoje.
1-oji keramikos bienalė Cluj mieste
   
15.45-16.30
Ciprian Ariciu,  Rumunija
Šiuolaikinė Rumunijos keramika
   
16.45-17.00
Nerutė Čiukšienė,  Lietuva
Profesionaliosios keramikos įtaka mokinių kūrybai

17.15-17.40
Rojhane Hosseini,  Iranas
Naujų motyvų atsiradimas ir šiuolaikinės Irano keramikos apžvalga


2014 07 23

10.00-10.40
Heidi Preuss Grew,  JAV
Viskas gerai keramikos pasaulyje: galimybės ir resursai

10.50-11.00
Audrius Janušonis, Lietuva
Kas naujo?
   
11.15-11.55
Carme Riu de Martín, Ispanija
Ispanijos keramika (įtakos ir pagrindiniai kūrybos centrai nuo musulmonų invazijos iki XIX a. pradžios

12.10-12.50
Anthony Stellaccio, JAV
Žemė Afrikos mene

13.05-13.50
Mercê Tiana,  Ispanija
Šiuolaikinė Ispanijos keramika

 

 

PANEVĖŽIO MIESTO DAILĖS GALERIJA
Respublikos  3, LT-35199 Panevėžys
Tel, faks. +370 45 584802
[email protected]
www.arspanevezys.lt




 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Simpoziumo dalyviai. G. Žegulio nuotr.
Simpoziumo dalyviai. G. Žegulio nuotr.