7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Antrajame „Three uses of the knife“: žiūrovo proto ir kūno performatyvumas

Spalio 10 d., ketvirtadienį, 19.30 val. „Menų Spaustuvėje“ (Kišeninė salė, Šiltadaržio 6, Vilnius)

Artnews inf.
Nr. 36 (1050), 2013-10-04
Kultūra Anonsai
Myriam Lefkowitz, interaktyvaus performanso „The Eye Walk“ akimirka, Berlynas. 2011 m.
Myriam Lefkowitz, interaktyvaus performanso „The Eye Walk“ akimirka, Berlynas. 2011 m.

Performanso kaitai šiuolaikinio meno kontekste skirtas ciklas „Three uses of the knife“ spalio mėnesį tęsia diskusijas kalbantis apie žiūrovo proto ir kūno performatyvumą. Meno praktikoje dalyvaujančio žmogaus protą ir kūną menininkai ima naudoti kaip terpę meno kūriniams kurti. Skirtingų metodų ir medijų pagalba dalyvio prote sukurta vaizdinių arba juslinių potyrių patirtis tampa unikaliu kūriniu, išskirtinai priklausančiu pačiam dalyviui arba jų grupei. Šį naują meno praktikos ir kūrinio sukūrimo ne kur kitur, o dalyvio galvoje, reiškinį aptarsime dviejuose susitikimuose, kuriuose galėsime patys išgyventi menininkų siūlomas patirtis ir tai aptarti diskusijoje.

Spalio 10 d., ketvirtadienį, 19.30 val. „Menų Spaustuvėje“ (Kišeninė salė, Šiltadaržio 6, Vilnius) susitiksime su jutimų ir suvokimo santykį tyrinėjančia menininke Myriam Lefkowitz ir filosofu Kristupu Saboliumi, nagrinėjančiu vaizduotės ir fenomenologijos sąryšius. Menininkė M. Lefkowitz gyvai pristatys bei su publika išbandys specifinius jos pasitelkiamus kūrybos būdus bei įrankius, tokius kaip indukcinis metodas, įtraukdama susirinkusiuosius į naujas asmenines bei kolektyvines patirtis. Menininkės pristatymas drauge su K. Saboliaus filosofinėmis ir teorinėmis įžvalgomis, atvers pagrindinius šiame susitikime keliamus klausimus: koks vaizduotės bei jutiminės patirties santykis bei galimos jo konfigūracijos? Kokius vaizdinius ši patirtis sukelia? Kaip vėliau jie cirkuliuoja ir įsilieja į kitas mūsų veiklas, lengvai trikdydami (ar net keisdami) santykį su mus supančia aplinka?

Organizatoriai rekomenduoja atsinešti šiltesnį apklotą, kad galėtumėte patogiai ir atsipalaidavę pasinerti į menininkės siūlomą patirties nuotykį, kuris įvyks susitikimo antrojoje dalyje.

Susitikimas vyks anglų kalba (be vertimo).

Myriam Lefkowitz (g. 1980) yra performanso menininkė, projekto Débribes Cie įkūrėja, šiuo metu gyvenanti Paryžiuje. Ji kuria choreografinius projektus, tyrinėdama kūniško suvokimo bei erdvės, kurioje kūnas juda, santykį. Nuo 2010 menininkės tyrimas telkiasi ties Walk, hands, eyes (a city) (Ėjimas, rankos, akys (miestas)) projektu. Jame kiekvienam dalyviui suteikiama valandą trunkanti suvokimo patirtis, kurioje susipina ėjimo užmerktomis akimis, matymo bei lietimo mieste santykis. Šį kūrinį menininkė pristatė daugelyje vietų pasaulyje, tarp jų – 55-oje Venicijos Bienalėje (Lietuvos ir Kipro paviljone), o taip pat jį buvo galima patirti Šiuolaikinio meno centre (Vilnius) vykstančioje parodoje Iliuzionistai. Apie scenografiją ir šiuolaikinį meną (2013). Šiuo metu ji rengia projekto tyrimo laboratoriją bendradarbiaudama su įvairiais menininkais bei teoretikais, kurią įgyvendins rezidencijose Laboratoire d’Aubervilliers ir Royal Institute of Art, Stockholme ateinančiais metais.


Nuo ateinančių metų Myriam prisidės prie Bruno Latour įkurtos SPEAP programos veiklos, kurios tikslas – pakeisti šiandien svarstomų viešųjų problemų vaizdavimą ir apibrėžimą. Ji dažnai yra kviečiama rengti kūrybines dirbtuves ir paskaitas Pompidou centre (Paryžiuje), Mac Val muziejuje (Ivry), Palais de Tokyo (Paryžiuje), Open School East (Londone), The Fine Art School (Milane).

Kristupas Sabolius – aktyvus viešasis intelektualas, rašytojas bei Vilniaus Universiteto Filosofijos fakulteto dėstytojas. Neseniai pasaulį išvydo Saboliaus knyga Įnirtingas miegas (2012), nagrinėjanti vaizduotės ir fenomenologijos santykį. Sabolius yra parašęs keletą teatro pjesių bei debiutinį romaną Bloga knyga (2006), yra Igno Jonyno filmo „Lošėjas“ (2013) scenarijaus bendraautorius. Bendradarbiavo su daugeliu šiuolaikinių menininkų, dirbo literatūriniu konsultantu Oskaro Koršunovo teatre, bei iniciavo keletą žinomų kultūrinių projektų (Vienos minutės festivalis, Haiku Vilniui, Naujoko apdovanojimai). Tuo pačiu Sabolius rengė laidas apie Lietuvos ir Europos teatrą Nacionalinėje Lietuvos televizijoje. Jo naujausia knyga apie kiną, meną, techniką, virtualią tikrovę bei vaizduotę planuojama išleisti 2013-ųjų m. lapkritį.

Ciklo „Three Uses of the Knife“ programa:

Spalio 10 d., ketvirtadienį, 19.30

Menų Spaustuvė, Kišeninė salė, Šiltadaržio str. 6, Vilnius

Žiūrovo kūno ir proto performatyvumas I

Myriam Lefkowitz (FR) pokalbyje su Kristupu Saboliumi (LT)

Spalio 26 d., šeštadienis, 19 val.

Menų Spaustuvė, Kišeninė salė, Šiltadaržio str. 6, Vilnius

Žiūrovo kūno ir proto performatyvumas II

Pascal Rousseau (FR) ir Marcos Lutyens (JAV)
Diskusijos moderatorė: Dovilė Tumpytė

Lapkritis

Menų Spaustuvė, Kišeninė salė, Šiltadaržio str. 6, Vilnius

Kūnas institucijoje – institucinis kūnas

Stephanie Rosenthal (UK) ir Alicia Frankovich (NZ / DE)

Diskusijos moderatorė: Virginija Januškevičiūtė

Ciklo rengėjai: šiuolaikinio Lietuvos meno dienraštis Artnews.lt, Nacionalinė dailės galerija, Šiuolaikinio meno centras.
Daugiau informacijos: www.3-uses-of-the-knife.lt

Myriam Lefkowitz, interaktyvaus performanso „The Eye Walk“ akimirka, Berlynas. 2011 m.
Myriam Lefkowitz, interaktyvaus performanso „The Eye Walk“ akimirka, Berlynas. 2011 m.