7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarp geriausią Europos jaunimo filmą renkančių paauglių iš 36 šalių – ir 100 Lietuvos moksleivių

LKC inf.
Nr. 18 (1255), 2018-05-04
Kultūra vaikams Kronika

Jau šį sekmadienį, gegužės 6 d., šimtas 12–14 metų Lietuvos moksleivių kartu su Europos bendraamžiais vienu metu rinks geriausią Europos jaunimo filmą. 7-asis Europos kino akademijos renginys, kurį Lietuvoje antrus metus įgyvendina Lietuvos kino centras, šiemet vienija net 36 šalių jaunuosius kino žiūrovus. Būtent jie spręs, kuriam jaunimo filmui iš trijų tarptautinės komisijos ekspertų nominuotų kino darbų bus įteiktas oficialus Europos kino akademijos apdovanojimas.

 

„Neįkainojama patirtis, leidžianti būti tikru žiuri nariu. Labiausiai įsiminė diskusijos su bendraamžiais apie filmus, jų siužetų vingius, detales. Manau, kad visiems neabejingiems kinui 12–14 metų moksleiviams būtina pasinaudoti šia nuostabia galimybe“, – prisimena pernai renginyje dalyvavusi moksleivė Vakarė Atėnė iš Alytaus.

 

Jaunųjų kino žiūrovų diena Vilniuje, kaip ir dar beveik pusšimtyje Europos miestų, truks visą dieną. Į sostinės kino teatrą „Forum Cinemas Vingis“ vertinti filmų šiemet atvyks moksleiviai iš Pakruojo, Raseinių, Trakų rajonų, taip pat Alytaus, Vilniaus ir Visagino mokyklų.

 

Kiekvienas šiame renginyje dalyvausiantis šalies moksleivis taps vertinimo komisijos nariu  ir Lietuvos balso ambasadoriumi, vertindamas tris Europos jaunųjų kino žiūrovų apdovanojimui nominuotus filmus ir skirdamas savo balsą labiausiai patikusiam. Suskaičiavus šalies moksleivių balsus, 2 lietuviškosios žiuri nariai turės išskirtinę galimybę nacionalinį rezultatą pristatyti visai Europai. Vakare vyksiančios tiesioginės iškilmingo Europos jaunųjų kino žiūrovų apdovanojimo transliacijos internetinėje svetainėje www.yaa.europeanfilmawards.eu metu šie nacionalinių žiuri atstovų pristatyti rezultatai bus sumuojami bei paskelbtas laimėtojas.

 

Jaunųjų kino žiūrovų dienos programoje Lietuvos moksleiviai vienu metu su Europos bendraamžiais išvys tris filmus: režisierės Sandros Vannucchi vaidybinį filmą „Pabėgimas“ („Girl in Flight“, Italija, Šveicarija), Selmos Vilhunen režisuotą dokumentinį filmą „Žaislinių arkliukų revoliucija“ („Hobbyhorse Revolution“, Suomija) ir Berni Goldblat vaidybinį filmą „Prisiekiu“ („Wallay“, Prancūzija, Burkina Fasas, Kataras). Po filmų vyks diskusijos, kurių metu moksleiviai dalinsis įspūdžiais, aptars filmuose pristatomas pagrindines idėjas, nagrinėjamas temas, naudojamas kinematografines priemones. Renginį ves ir diskusijas moderuos jaunajai auditorijai gerai žinomas veidas – kino ir teatro aktorius, buvęs LRT projekto „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ vedėjas Dominykas Vaitiekūnas.

 

Paremtas tikrais įvykiais iš režisierės gyvenimo, filmas „Pabėgimas“ pasakoja apie vienuolikametę Silviją iš Florencijos, kuri svajoja bent trumpam atitrūkti nuo kasdienybės ir mamą apėmusios depresijos bei su šeima nuvykti į Romą, tačiau tėvui atsisakius ji leidžiasi į kelionę viena. Kelionėje Silvija sutinka trylikametę romų tautybės mergaitę, tarp kurių gimsta sudėtinga, tačiau nuoširdi draugystė, padėsianti abiems mergaitėms. Nuotaikingas dokumentinis filmas „Žaislinių arkliukų revoliucija“ pasakoja apie šiuolaikinius suomių paauglius, tradicinį vaikų žaidimą – jodinėjimą žaisliniais arkliukais – pavertusius aktyvia sportine veikla ir saviraiška. Jie rimtai treniruojasi miškuose ir parkuose, organizuoja konkursus bei skleidžia žinią apie šį sportą socialiniuose tinkluose, bloguose ir forumuose – žaislinių arkliukų karštinė plinta jau ir užsienyje. Filme „Prisiekiu“ savo tėvo neklausantis trylikametis Ady iš Prancūzijos vasaroti išsiunčiamas pas savo griežtąjį dėdę Amadou, gyvenantį Burkina Fase. Berniukas tiki čia atostogausiąs tik savaitę, tačiau greitai suvokia įstrigęs kitame Viduržemio jūros krante tol, kol išpirks savo kaltę tėvui. Iš pradžių maištavęs Ady ilgainiui priima jam neįprastą gyvenimo būdą ir švelnią artimųjų meilę.


Video filmukas apie praėjusiais metais vykusią Jaunųjų kino žiūrovų dieną: https://youtu.be/8vSmCYNsjg8

Daugiau informacijos apie tarptautinį Europos Jaunųjų kino žiūrovų apdovanojimo renginį: www.yaa.europeanfilmawards.eu

Oficialus renginio anonsas, kurį galima atsisiųsti: https://vimeo.com/193043463

 


 

Žymos:
LKC inf.,