7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Skelbiamas atviras šaukimas dalyvauti parodoje „JCDecaux premija 2022“

ŠMC inf.
Nr. 13 (1420), 2022-04-01
Kronika
Parodos kuratoriai Vytenis burokas, Milda Dainovskytė ir architektas Vladas Suncovas. Organizatorių nuotr.
Parodos kuratoriai Vytenis burokas, Milda Dainovskytė ir architektas Vladas Suncovas. Organizatorių nuotr.

Skelbiamas atviras šaukimas menininkams teikti idėjas naujiems kūriniams septintą kartą organizuojamai parodai „JCDecaux premija 2022“. Paroda šiemet grįžta į architekto Vytauto Edmundo Čekanausko projektuotą Šiuolaikinio meno centro pastatą, tačiau persikels į vitrininiais langais į Vokiečių gatvę atsiveriančias Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) galerijos patalpas.

 

Siaubingo karo Ukrainoje fone parodos organizatoriai kviečia menininkus ir būsimos ekspozicijos žiūrovus dar kartą apmąstyti kokią atsakomybę neša menas, menininkai, kaip kūrybos procesai ir kūriniai gali reflektuoti ir keisti dabartį.

„Menininkai turi didelę galią. Savo darbais jie geba sužadinti stiprias emocijas, kelti drąsius klausimus, apnuoginti tiesą, o kartais nuspėti ateitis. Tai ne kartą įrodė „JCDecaux premija“ parodos. Prieš 7 metus šis projektas gimė iš siekio suburti meno ir verslo bendruomenes, o per visus šiuos metus paroda tapo laukiama miesto kultūrinio gyvenimo dalimi. Labai įdomu, kokius kylančius talentus atrasime šiemet“, – teigia „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Ši premija – tai Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) ir lauko reklamos kompanijos „JCDecaux“ įsteigtas kasmetinių parodų ciklas, kurio tikslas skatinti pradedančiųjų Lietuvos menininkų kūrybą bei jos sklaidą ne tik šalies, bet ir tarptautiniu mastu. Tarptautinės komisijos sprendimu piniginė 4000 Eur premija bus skirta vienam parodoje dalyvaujančiam menininkui ar kolektyvui už pristatomo kūrinio meninės raiškos originalumą bei aktualumą.

„JCDecaux premija“ įprastai buvo rengiama Šiuolaikinio meno pastate, pernai persikėlė į to paties architekto Vytauto Edmundo Čekanausko projektuotus „Kompozitorių namus“, o šiemet grįžta į vėl ŠMC pastatą, tik Lietuvos dailininkų sąjungos galerijos erdves. Šios patalpos veikia kaip atskiras darinys, tačiau nenutolęs nuo vientiso architektūrinio kūno. Nuo 1960 metų veikiančioje LDS galerijoje pristatomi įvairiomis raiškos priemonėmis atlikti vizualiojo meno kūriniai, taip pat keramikos, vitražo bei kitų dailiųjų amatų darbai.

Jau trečius metus parodą kuruojantys Milda Dainovskytė ir Vytenis Burokas paraiškas teiksiančius menininkus kviečia apmąstyti šį pastato dvilypumą susiformavusį po Nepriklausomybės atkūrimo jame įsikūrus skirtingoms meno institucijoms. Taip pat ir į šiuolaikinio meno bei dailiųjų amatų santykį, kūrybą pasitelkiant medžiagas, įgūdžių ir meistrystės sąvokas (ar jų atsisakymą), „pasidaryk pats“ kultūrą. Pasak kuratorių, pasaulinių įvykių kontekste atrodo prasminga galvoti ir apie naujas „meno ir amatų“ bei taikomojo meno interpretacijas. Taip pat kviečiame atsižvelgti į architektūrinę situaciją bei ekspozicinės erdvės permatomumą, vitrinas, jų santykį su miestu. Šie aspektai yra neabejotinai charakteringos savybės, kurias galima pasitelkti siūlant kūrinius ne tik vidaus patalpoms, bet ir laukui kuriant ekspozicijos dialogą su viešąja erdve.

 

„Džiaugiuosi, kad paroda vėl sugrįžo į „namus“ – Šiuolaikinio meno centro pastatą. Visuomet itin laukiu šios parodos, nes daugumai šioje parodoje dalyvavusių menininkų yra tie, kurie toliau garsina Lietuvą, sėkmingai vysto savo karjeras užsienyje ir jų kūrybą seksime dar ilgai“, – sako Šiuolaikinio meno centras Kęstutis Kuizinas.

 

Atviras šaukimas ir jo sąlygos

„JCDecaux premijos“ parodų dalyviai atrenkami atviro šaukimo būdu. Iš visų gautų pasiūlymų parodos kuratoriai atrinks penkis projektus, iš kurių formuojama konceptuali grupinė ekspozicija. Šis projektas išsiskiria ir tuo, kad kiekvieno dalyvio/kolektyvo kūriniui skiriamas 1500 eurų produkcijos biudžetas ir kuratorinė parama. Premijos laureatą išrenka kaskart naujai suburiama tarptautinė šiuolaikinio meno kūrėjų, kuratorių ir tyrėjų komisija.

Konkurse gali dalyvauti Lietuvos pilietybę turintys (įskaitant ir gyvenančius užsienyje) arba nuolat dirbantys ir gyvenantys Lietuvoje kūrėjai nuo 18 iki 35 metų arba vyresni, bet tik pradedantys savo meninę karjerą (dalyvavę ne daugiau kaip 5-ose parodose).

Dalyvio paraišką sudaro: projekto aprašas (ne ilgesnis nei vienas A4 formato lapas); projekto vizualinė medžiaga (preliminarios vizualizacijos, eskizai, kadruotės); preliminari įgyvendinimo sąmata; laisvos formos CV ir darbų aplankas („portfolio“).

Paraiškas prašome iki gegužės 2 d. vidurnakčio teikti el. paštu [email protected], laukelyje „tema“ įrašius „JCDecaux Premija 2022 Vardas Pavardė“. Parodos dalyviai bus paskelbti iki liepos mėnesį. Planuojama, kad šių metų paroda atvers duris lankytojams rudens pirmoje pusėje.

 

***

Visa informacija: http://jcdecaux-premija.lt/

Žymos:
ŠMC inf.,
Parodos kuratoriai Vytenis burokas, Milda Dainovskytė ir architektas Vladas Suncovas. Organizatorių nuotr.
Parodos kuratoriai Vytenis burokas, Milda Dainovskytė ir architektas Vladas Suncovas. Organizatorių nuotr.